Halva livet på andra sidan gränsen – Mikko Pihlströms familj måste pendla över gränsen till Nyland varje dag | Åboland


Både speciallärare Mikko Pihlström, hans fru och barnen jobbar och går i skola i Nyland men familjens hus ligger i Egentliga Finland, ett stenkast från landskapsgränsen.

– Jag stod här ute och lyssnade just, och i normala fall hör man trafiken ute vid väg 52 ganska bra. Men nu är det ovanligt tyst, säger Mikko Pihlström.

Sedan natten mellan fredag och lördag har Nylands skärmats av från de övriga landskapen för att på så vis försöka stoppa coronaviruset.

Det är veckoslut och Pihlström har har inte hunnit se avspärrningarna vid landskapsgränsen ännu.

– Nog är det ju en främmande tanke, kanske lite obehaglig också. Hela livet har man tagit det för givet att man ska få röra sig fritt och nu får man det inte plötsligt. Jag anser att det är rätt beslut, men ovant är det, säger han.

Mikko Pihlström krattar gården en solig vårmorgon.
Mikko Pihlström är nöjd med den stränga linjen man gått in för i Finland.
Mikko Pihlström krattar gården en solig vårmorgon.
Bild: Amanda Vikman/Yle
krattor och räfsor,Mikko Pihlström

Halva livet blir på andra sidan gränsen. Släktingarna, vännerna, arbetsplatsen, och hans mamma som hör till riskgruppen.

Både han och hans fru har arbeten som kräver deras närvaro och därför måste deras tre barn vara i skolan.

– Ända sedan restriktionerna började gälla har faktiskt alla barnen varit förkylda, fast inte på grund av coronaviruset vill jag tillägga. Men därför har de varit hemma nu så jag vet faktiskt inte riktigt vad som behövs om de ska ta sig någonstans, säger Pihlström.

“Den hårda linjen känns rätt”

Mikko Pihlström tycker det känns tryggt att bo i Finland, men samtidigt tror han att vi bara sett början av det hela.

– Hittills har inga egna bekanta insjuknat. Men sen när, inte om, det händer så kommer det säkert att vara annorlunda. Men tillsvidare känns det tryggt om man jämför med situationen i Spanien och Italien, säger han.

I Sverige har än så länge inga områden avskärmats från övriga landet och det var först på fredagen de införde förbud om att träffas i folksamlingar större än 50 personer.

– Jag tycker nog att Finland gör rätt här med en hårdare linje. Det är svårt att veta, inte ens experterna verkar veta vad den rätta linjen är. Men hellre tar man i lite för mycket än ångrar sig senare, säger Pihlström.

Poliisi pysäyttää auton ja moottoripyöriä Pukkilan karanteeni rajalla.
Avspärrningarna blir ett nytt inslag i familjen Pihlströms vardag.
Poliisi pysäyttää auton ja moottoripyöriä Pukkilan karanteeni rajalla.
Bild: Ville Airaksinen / Yle
Pukkila,coronavirus,Nyland,karantän

Han har varit förundrad över den svenska linjen.

– Jag undrar vad det kommer att leda till för dem. Man har ju sett bilder från storstäder där folk sitter på smockfulla terrasser intill varandra och njuter av vårvärmen och dricker kaffe tillsammans. Åtminstone i mina ögon verkar inte det vara det smartaste man kan göra just nu, säger han.

Distansstudier funkar bra för vissa – sämre för andra

Som lärare i Ekenäs högstadieskola har Mikko Pihlströms arbetsplats förändras mycket och han har sett hur eleverna tagit emot allt det nya.

– Eleverna var väldigt fundersamma, vissa kan man säga var rädda för det här viruset och de funderade på hur släktingar skulle klara sig och om de själva skulle bli sjuka, säger han.

När beslutet om att skolorna skulle stängas kom gick det snabbt. På några dagar skulle nya arbetsmetoder förberedas och han har nu kunnat se hur distansstudierna fungerat för eleverna.

Lapsi pelaa tietokonepeliä tabletilla.
Eleverna bär många gånger ett för stort ansvar i det rådande läget.
Lapsi pelaa tietokonepeliä tabletilla.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle
barnfamiljer,pekdatorer,iPad

– Vissa klarar av det här nya systemet väldigt bra, men andra kanske ser det som ett förlängt sommarlov. De lägger sig för sent och orkar inte upp då man borde ha en videokonferens med sin lärare, säger han.

Hur ser du på fortsättningen och våren?

– Det har egentligen ingen svar på, men jag tror vi får räkna med att samhället kommer att vara begränsande i månader snarare än veckor. Så före sommaren tror jag inte att något kommer att normaliseras, säger Pihlström.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply