Här är allt vi vet om Playstation 5


Playstation 5 (PS5) är på väg. Här samlar vi bekräftade nyheter och rykten om pris, specifikationer och lanseringsdatum för nästa generations konsol.

2020-03-17: Direktsänd PS5-konferens 18 mars

Knappt hade Microsoft hunnit spilla bönorna om Xbox Series X innan Sony meddelade att de har stora Playstation 5-nyheter på gång.

I en tweet meddelar Sonys Playstation-division att företaget ska direktsända en presentation av Playstation 5 klockan 17 (svensk tid), onsdag 18 februari. ”Mark Cerny ska göra en djupdykning i PS5:s systemarkitektur, och hur den kommer att forma spelens framtid” heter det.

Du kommer att kunna följa sändningen på Playstations blogg.

2020-02-11: Försenas PS5 på grund av coronaviruset?

För bara några veckor sedan var många helt säkra på att PS5 skulle presenteras tidigt i februari. Så har det uppenbarligen inte blivit. Istället tror många nu istället på ett lanseringsevent i mars.

Frågan är nu bara om inte coronaviruset tvingar fram en uppskjutning av PS5-eventet? Så sent som igår meddelade Sony att man i år avstår den stora mobilmässan MWC – där man brukar ställa upp med en stor monter och visa upp nya produkter.

”Säkerhet och hälsa för våra kunder, partners, medarbetare och för media är av yttersta vikt för oss. Därför har vi tagit det svåra beslutet att inte ställa ut eller medverka”, skriver Sony i ett pressmeddelande angående att man avstår MWC.

BGR skrev i förra veckan att konsolerna också skulle kunna bli försenade på grund av coronaviruset. Eftersom så stor del av konsoltillverkningen ligger i Kina.

2020-01-21: Spelutvecklare säker på att PS5 visas upp i februari

Förra veckans slog ryktet ned: Sony påstods planera ett Playstation 5-event som ska genomföras den 5 februari. Än så länge har ingen verifierat detta rykte från forumet 4Chan.

Nu tar dock speldesignern- och utvecklaren David Jaffe bladet från munnen. På Twitter skriver han att PS5-avtäckningen är “mindre än fyra veckor bort”.

I en senare tweet skriver han att ”I want to say it’s the worst kept secret in games right now. February reveal like they did for PS4”. Han menar alltså att PS5-eventet är den värst bevarade hemligheten i spelvärlden, och att Sony kommer köra ett februari-event som man gjorde med PS4.

Anledningen till att det finns någon sorts tyngd i det David Scott Jaffe skriver är för att han ligger bakom flera Playstation-exklusiva speltitlar, däribland: ”Twisted Metal” och ”God Of War”.

2020-01-14: Läcka: Då visar Sony upp PS5

Sony bygger sakta upp stämningen kring nästa generations tvspels-konsol Playstation 5. Detaljer har under flera månader pytsats ut, och specifikationsmässigt har vi nu rätt bra koll på PS5. Men hur konsolen faktiskt kommer att se ut, eller några spelglimtar har vi inte fått.

En ny läcka hintar dock om att vi nog inte kommer behöva vänta så länge till. Sajten Techtastic, som hänvisar till 4chan, skriver att Sony planerar ett lanseringsevent den 5 februari. Bara några veckor bort alltså. Om det blir det datumet får vi väl se, men faktum är att Sony har meddelat att de även i år avstår E3-eventet. Vilket mer eller mindre bekräftar att Sony kommer att köra ett eget lanseringsevent i år.

Samma läcka påstår att Sonys slogan för PS5 är ”It’s time to play”, läckan kommer också med en rad nya, så klart obekräftade detaljer. Vi radar upp dem här:

  • PS5 släppdatum: Oktober 2020.
  • Pris: 499 dollar, 449 brittiska pund, 449 euro.
  • PS5 kommer i ett utförande, alltså ingen Pro-version under 2020.
  • PS5 GPU (grafik): 10 teraflops. Det är strax under den maxade versionen av Xbox Series, den kommer få 12 teraflops.

2019-12-02: Läckta bilder visar utvecklingsenhet

En V-formad design är ju passande med tanke på att Sonys nästa spelkonsol heter Playstation 5. Samtidigt visar den här bilden – som publicerats på Twitter av användaren Alcoholikaust – två exemplar av det som kallas utvecklingsenhet. Alltså den specialbyggda hårdvara som utvecklare kan få tillstånd att använda för att bygga konsolspel. Utvecklingsenheter ser sällan ut som den produkt som säljs till konsumenter. Ett exempel på det återfinns i den läckta bilden: i bakgrunden till höger syns utvecklingsenheter för Playstation 4.

Det man kan säga är att PS5-enheterna på bilden stämmer överens med de patentillustrationer som varit kända sedan tidigare. Och att kylsystemet med fläktarnas säregnas position på något sätt borde reflekteras i den färdiga produkten.

Det kan också vara Dualshock 5-kontroller vi ser på bilden. Med tanke på att de nya kontrollerna designmässigt sägs bli väldigt lika Dualshock 4 är det dock lite svårt att säga definitivt.

2019-11-21: Playstation 5-pris?

Nya smaskiga Playstation 5-rykten har nått internet. Den här gången rör det pris och lanseringsdatum. Men vi börjar med kostnaden – vad kommer priset på PS5 att ligga på?

Enligt Twitter-kontot, och storläckaren PSErebus så kommer det rekommenderade priset på Playstation 5 i Nordamerika att ligga på 499 dollar. Vad det rekommenderade priset blir i Europa är ännu oklart.

Men för att jämföra med PS4-släppet så låg lanseringspriset i Nordamerika på 399 dollar, och det svenska priset strax under 4000 kronor.

PSErebus kommer med ytterligare ett intressant rykte. Playstation har länge fått kritik för att vara dåliga på att bygga konsoler som är bakåtkompatibla. Inte längre tydligen? PSErebus påstår att majoriteten av spelen hela vägen tillbaka till Playstation 1 kommer att fungera med PS5. Det inkluderar alltså skivor hela vägen från cd- till bluray-eran.

2019-11-20: Playstation 5-handkontroll

Mycket om Playstation 5 vet vi redan. Sony har varit väldigt bjussiga med detaljer så här långt.

Och nu ser Sony ut att ha råkat läcka fler detaljer om just Dualshock 5-kontrollen i sina patentansökningar, vilket Video Games Chronicle var först med att upptäcka. I patentet syns en serie bilder på vad som påstås vara den nya handkontrollen.

Vid första anblicken ser Dualshock 5 väldigt mycket ut som Dualshock 4. Men det finns några förändringar värda att nämna. Den mest iögonfallande förändringen är att ljusplattan på DS4:ans topp verkar försvinna. Även USB-porten är bortplockad för att ersättas med USB-C. DS5 ser i övrigt ut att få lite större triggers, samt något mindre spakar.

Här kan du se en bild som jämför Dualshock 5 med Dualshock 4.

Här jämförs Dualshock 5 med Dualshock 4.

2019-10-08: Playstation 5 släpps julen 2020

Det är officiellt: Sonys nästa konsol heter Playstation 5. Den släpps lagom till julhelgen 2020. Det bekräftar Sony via sin officiella blogg.

Samtidigt har tidskriften Wired, återigen, fått exklusiva uppgifter om Playstation 5. Den solid state-disk som ska minimera laddningstider ska också kunna spara utrymme åt utvecklare. Utrymme som utvecklare antingen kan använda för att skapa mer detaljerade världar, eller helt enkelt leverera spel som tar mindre lagringsplats i anspråk.

Sony kommer med Playstation 5 inte att överge fysisk media. En optisk blurayläsare med stöd för 4k ska kunna ta emot skivor på 100 gigabyte.

Vidare skriver Wired att spelare ska ges större kontroll över hur de vill hantera installationen av spel. Sony uppger att man ska kunna installera enskilda delar av ett spel, som till exempel endast flerspelarkampanjen, om det enbart är den man är intresserad av.

Wired får inga uppgifter om vilken storlek det blir på ssd-disken eller vad Playstation 5 kommer att kosta, men tidningen får åtminstone lov att kika på den nya handkontrollen, som sägs likna en Dualshock 4. Den nya kontrollen har anpassningsbara triggerknappar “som kan ge olika typer av motstånd” för att exempelvis få ett “hagelgevär att kännas annorlunda än ett maskingevär”. Därtill har rumblemotorerna (skakfunktionen) ersatts av haptisk återgivning.

Playstation 5 kommer, som vi tidigare rapporterat om, begåvas med en 8-kärnig processor, baserad på AMD:s tredje generations Ryzen-serie. Den kommer också att få en specialanpassad grafikprocessor från Radeons Navi-familj.

Sony har dock nu förtydligat att raytracingtekniken i Playstation 5 accelereras med hjälp av det nya grafikkortet.

2019-09-09: ”PS5 förändrar spelindustrin”

Nästa år väntas Playstation 5 lanseras – men många specifikationer är redan kända och bekräftade.

Nu hävdar Tim Ash, som är utvecklare på BoxFrog Games, att Playstation 5 kommer att förändra hela spelindustrin.

– Adderingen av högpresterande SSD:er på PS5 är en större grej för den allmänna prestandan än vad många inser, säger han till Business Times.

Han menar att lagringstekniken inte bara kommer att påverka spelare, utan även utvecklare.

Vidare är känt att PS5 kommer med 8-kärning AMD Ryzen, tredje generationen, stöd för supergrafiken raytracing och 8k.

– Det är ett stort steg upp. Vi blir av med många begränsningar i hur många beräkningar vi kan göra. Vi har många idéer som är väldigt svåra, eller till och med omöjliga att genomföra med dagens konsoler. Dessutom reducerar det utvecklingstiden avsevärt eftersom det krävs mindre tid för optimering, säger Ash.

Bekräkftade specifikationer för Playstation 5:

2019-08-22: Det här kan vara designen på Playstation 5

Mycket är redan sagt om Playstation 5. Men när det kommer till utseendet på själva PS5-konsolen är det ännu sparsamt med information.

Sajten Letsgodigital har nu publicerat en bild som påstås föreställa designen på PS5. Enligt bilden framgår att det är Playstations teknikchef Yusuhiro Ootori som ansvarig för innovationen. Den holländska bloggen hittad alltså bilden på den brasilianska INPI-patentmyndigheten, och ser mycket väl ut att kunna vara en spelkonsol.

Ootori var också ansvarig för patentansökan på PS4-designen förra året. Du ser bilden i bildspelet ovan.

2019-07-02 Möjligt att förhandsboka Playstation 5

Nu är det möjligt att förhandsboka Playstation 5 via butiker. På till exempel Webbhallen anges priset till drygt 10 000 kronor. Det står också att spelkonsolen kommer att släppas 2020. Men inte en enda av uppgifterna är bekräftade utan kommer att uppdateras framöver.

2019-05-21: Sony visar upp laddtider för PS5

Sony har pratat specifikationer, och målat upp Playstation 5 som en monsterkonsol. Men först nu visar de också hur pass mycket snabbare PS5 faktiskt är, jämfört med PS4. Vi kan säga tack och adjö till långa laddtider.

I videon ovan visar Sony laddtider. Först låter de en PS4 ladda ett spel. Det tar 8,10 sekunder. När PS5 laddar samma spel går det på otroliga 0,8 sekunder. Därefter visar de upp hur spelet flyter i snabba actionfyllda situationer i en PS5, jämfört med sin föregångare. Skillnaden är stor. Det ska den förstås också vara, med tanke på att kommande konsolen är laddad med tunga grejer som en 8-kärnig processor som är baserad på AMD:s tredje generations Ryzen-serie, stöd för 8k-grafik, 3d-ljud, samt en extremt snabb ssd-hårddisk.

2019-05-14: Analytiker: Här är priset på Playstation 5

Hideki Yasuda är en välrenommerad Sony-analytiker. Nu påstår han sig komma med goda nyheter till alla Playstation-fans. Han hävdar att PS5 kommer att släppas på marknaden november 2020. Dessutom påstår han, enligt sajten T3, att PS5 kommer att kosta 499 dollar, alltså runt 5000 kronor. Sett till tekniken konsolen kommer att begåvas med, låter det som ett lågt pris. När Playstation 4 var färsk från fabriken började den säljas till priset 399 dollar.

Yasuda påstår i rapporten att Sony räknar med att sälja 6 miljoner enheter det första året, och 15 miljoner enheter år två.

Det ska tilläggas att uppgifterna inte är bekräftade av Sony. Yasuda har dessutom haft fel förr. För två år sedan spådde han att PS5 skulle nå marknaden redan 2019, så blev det alltså inte. Vi får se om han får rätt den här gången.

2019-04-16: Sony släpper första detaljerna om Playstation 5

Sony har äntligen lättat på PS5-locket. Men inleder med att göra den PS5-törstande läsaren besviken: konsolen kommer inte att lanseras under 2019, och något officiellt lanseringsdatum är ännu inget man kommunicerat.

Desto roligare: PS5 kommer med en hel del intressanta specifikationer, och en del häftig och banbrytande teknik. Det berättar Mark Cerny i en exklusiv intervju för Wired.

Om vi håller specifikationerna kort: Playsation 5 kommer med stöd för 8k-grafik, 3d-ljud, en extremt snabb ssd-hårddisk. Dessutom görs PS5:an bakåtkompatibel.

Mark Cerny som är en av hjärnorna bakom Playstation 4 säger dock att den nya konsolen inte bara kommer att vara en specifikations-boost. Man har sett över systemet fullständigt. Playstation 5 kommer begåvas med en helt ny maskinvara, vilket inkluderar en 8-kärnig processor som är baserad på AMD:s tredje generations Ryzen-serie. Den är byggd på AMD:s senaste arkitektur: 7nm Zen 2. Den kommer också att få en specialanpassad GPU från Radeons Navi-familj. Vad betyder då det? Jo, det möjligör att konsolen kommer att kunna spelas med framtidens supergrafik: raytracing.

Raytracing är en beräkningstung metod för att skapa fotorealistisk grafik. För bara något årtionde sedan krävdes det åtskilliga timmar på en serverfarm för att kunna pressa fram en enda bildruta. Tekniken har använts till animationer och specialeffekter i filmer. Nu kommer det alltså vara tillgängligt i en spelkonsol.

Att man petar in 3d-ljud hoppas Sony ska göra att spelaren med hjälp av ljudet kommer uppfatta spelen som än mer uppslukande, oavsett om man använder sig av hörlurar eller högtalare.

Bekräkftade specifikationer för Playstation 5:

2019-04-02: Är det här handkontrollen till Playsation 5?

Vi har blivit vana vid trovärdiga läckor kring kommande smarta telefoner de senaste åren. När det kommer till tv-spelskonsoler brukar det däremot vara tunnare med sådant.

Med det sagt så har bilder på påstådda Playstation 5-kontroller börjat spridas på Twitter. Enligt vissa rykten så väntas nästa generations Playstation landa 2020. Det vore i sådana fall inte helt otänkbart att spelutvecklare har fått tillgång till utvecklingskit, så kallade devkit redan nu, inklusive DualShock 5-kontroller.

Det är svårt att avgöra sanningshalten i bilderna. Men om man tillåter sig själv att tro på de så är handkontrollen snarlik PS4-kontrollen. Skillnaden ser ut att ligga i tyngden, den är liksom lite blaffigare. Det och att PS5-kontrollen ser ut att få en skärm på ytan där PS4-kontrollen hade en pekskärm.

Här är bilderna:

2019-02-22: GTA som huvudtitel när PS5 lanseras?

Nu spiller Sony från officiella håll lite bönor om den kommande konsolen Playstation 5.

Ordföranden för Sony Interactive Entertainment, Shawn Layden, säger i en intervju att Sony kommer lägga mer fokus på multiplayer, precis lagom till PS5, skriver T3.

Det här kommer antagligen att göra upplevelsen för spelare som uppskattar online mycket bättre. Men farhågan är att man kommer tappa fokus på välgjorda story-baserade spel. Ett färskt exempel på ett bra sådant är Red Dead Redemption 2 som släpptes i höstas.

T3 skriver också att Playstation jobbar på att förbättra VR-upplevelsen med PS5.

Andra rykten gör gällande att PS5 kommer att lanseras i år eller nästa år, det med ett nytt GTA som huvudtitel.

2018-12-10: Lanseras Playstation 5 2019 trots allt?

Som svar på frågan, mycket tyder på det. Ryktena kring när den högt efterlängtade konsolen kommer att lanseras har gått isär. Nu verkar det sista budet vara till att Sonys Playstation 5 kommer att lanseras till jul 2019.

De uppgifterna kommer från samma läcka som påstod att Sony valt att inte delta i E5 2019. Därför väljer många att tro på dessa uppgifter. Redditanvändaren RuthenicCookie4 skrev att Sony kommer hålla en liten visning i mitten av 2019. Det skulle alltså innebära nästa sommar, precis som E5. Kaxigt i sådana fall att köra en separat visning för PS5. Det här ska enligt samma användare följas upp med en stor presentation under PSX, det vill säga Sonys “Playstation experience”, lagom till jul 2019.

Sony valde bort att köra ett PSX i år. Kan det bero på att man sparar på krutet till lanseringen av “monsterkonsolen” PS5? Sajten T3 tror det. Det här skulle också innebära att PS5 får ett rejält försprång ut på marknaden mot Microsofts väntade Xbox Two, som enligt rykten kommer att lanseras under 2020.

2018-11-18: En prototyp av PS5?

Playstation 4 var precis som namnet tyder på den fjärde spelkonsolen som Sony har tillverkat. Den lanserades i Sverige 2013. Tre år senare släpptes en slimmad variant som gick under namnet Playstation 4 Slim, samt en starkare version: Playstation 4 Pro.

Näst på tur att tillverka är uppföljaren, Playstation 5. Den har det börjats speklueras om i en allt högre takt den senaste tiden. En orsak är att analytiker tror att försäljningstoppen har nåtts. En annan anledning till ökade spekulationer är att strömmen av förstapartsspel har börjat tunnas ut, alltså spel som görs av tillverkare som ägs av de stora speljättarna. Det finns några stora spel planerade för nästa år, till exempel “The Last Of Us 2”. Men för året därpå tycks det vara slut.

Tekniken för att bygga nästa generations spelkonsoler verkar finnas på plats, med det menas snabba grafikkortsminnen som GDDR5 och GDDR6, och sjunanometerstekniken för att tillverka chip, enligt analytikern Damian Thong.

PS5 specifikationer – vad kan vi förvänta oss?

Vad kan vi förvänta oss av PS5 då? Jo enligt rykten kommer konsolen att lanseras 2020 och innehålla en åtta-kärnig AMD Ryzen-processor, skriver Techspot.

Samma sajt skriver att priset på PS5 kommer landa på 500 dollar, det ger ett nytt system som erbjuder 60fps vid 4K. En patentansökan hintar också om att handkontrollen kan innehålla en pekskärm.

Ryska sajten Rozetked publicerade nyligen bilden nedan. De påstår i ett första skede att bilden är en prototyp av en PS5. Men har nu uppdaterat artikeln med att den eventuellt är fejkad.

Ryska sajten Rozetked har publicerat den här bilden som påstås vara en prototyp av Playstation 5. Det finns dock andra som påstår att bilden är fejk. Foto: Rozetked

Hur nära läckan är Sonys slutgiltiga produkt får vi se, när konsolen presenteras nästa år (som tidigare rykten gjort gällande), eller 2020, som nya rykten påstår.

Source link

Be the first to comment

Leave a Reply