Heidi Liljeström glömmer all stress i skogen – OK Trian förbereder sig inför ett av världens största orienteringsevenemang


Orienteringsföreningen OK Trian har mycket på gång. Höstens orienteringskurser i Sibbo och Borgå har börjat, och snart är det dags för flera lag att åka till Jukolakavlen i Rovaniemi. Dessutom förbereder föreningen sig redan inför 2023 då ett av världens största orienteringsevenemang ordnas i Borgå.

Det är en solig och behagligt varm morgon när vi träffar OK Trians verksamhetsledare Heidi Liljeström vid motionsspåret i Kokon i Borgå. En sådan här dag skulle man gärna ge sig ut i skogen.

För Liljeström är något av det bästa med orienteringen att hon får njuta av att vara ute i naturen. Dessutom är orientering en utmaning för både kropp och knopp.

– Huvudet får också lite utmaningar som jag måste lösa under den fysiska ansträngningen.

En kvinna tittar upp mot en gren.


Bildtext

Heidi Liljeström trivs ute i naturen.

Bild: Yle / Mira Bäck

Samtidigt som man rör på sig ska man titta på kartan och fundera ut vart man ska ta sig till näst, och vilken rutt som fungerar bäst: lönar det sig att gå så rakt som möjligt över stock och sten eller tar man hellre en omväg?

– När man orienterar glömmer man all stress och allt man haft på jobbet under dagen. Man måste koncentrera sig på uppgiften, säger Liljeström.

Orienteringskurser i Borgå och Sibbo

Den här veckan har OK Trians orienteringskurser för vuxna i Borgå och i Sibbo kört i gång.

Under grundkursen lär man sig bland annat grunderna i att läsa kartan, använda kompass och hur man riktar kartan åt rätt håll.

Om det finns plats på kurserna så går det att komma med också efter det första kurstillfället. Man kan kontakta kursens ledare. Du hittar information om Sibbokursen här och Borgåkurserna här.

För barn och unga ordnar OK Trian orienteringsskola som startar i mitten av augusti.

Passar alla åldrar

Orientering är en gren som passar alla, oberoende av ålder och kondition.

– Oberoende hur bra du kan orientera så kan du komma med och springa, gå eller vandra i skogen. Man kan ta sin tid och ingen tittar snett på dig om du plockar lite bär eller kantareller under din orienteringsrunda, säger Liljeström.

Det finns flera olika sorters orientering. Förutom klassisk orientering till fots kan man också cykla. Det går att orientera i skogen eller i stadsmiljö. Precisionsorientering är en gren där kartkunskapen står i fokus, och rutterna är gjorda i lättframkomlig terräng som det går att ta sig fram i till exempel med rullstol.

Jukolakavlen i augusti

Om några veckor är det dags för ett av världens största orienteringsevenemang Jukolakavlen. I år ordnas evenemanget i Rovaniemi.

– Vi har sex Venlalag och sex Jukolalag anmälda. Coronatiden påverkar nog antalet lag vi skickar dit, säger Liljeström.

I fjol ordnades Jukolakavlen inte alls, utan tävlingen flyttades framåt. Vanligtvis brukar kavlen springas i juli, men i år går den av stapeln det näst sista veckoslutet i augusti.

– Det gallrar bort vissa lag. Jukolas karaktär ändrades en hel del. Det brukar vara en ljus sommarnatt men i augusti springs största delen av etapperna i mörkret.

Löpare i skog.


Bildtext

Jukolakavlen springs nattetid.

Bild: Tomi Hänninen

Jukolakavlen är en stafett med sju etapper som startar på lördag kväll. I den får både kvinnor och män delta. Dessutom finns det alltså en skild Venlastafett enbart för damer. Den har fyra etapper och springs tidigare under lördagen.

Om några år är det Borgås tur att stå värd för det stora evenemanget. Det var meningen att Jukolakavlen skulle ordnas i Borgå redan nästa år, men eftersom coronaviruset satte käppar i hjulet i fjol flyttades också Borgås värdskap framåt med ett år. 2023 springs Jukolakavlen i Ebboskogarna.

Storevenemang på hemmaplan

Förberedelserna är redan i gång. Banläggarna har besökt terrängen för att fundera ut var kontrollpunkterna kunde placeras ut och vilka rutter som fungerar bäst. Preliminära ruttkartor finns, men inga andra än banläggarna får se dem innan evenemanget börjar.

– Alla är nog nyfikna. Speciellt toppföreningarna brukar med hjälp av terrängkartor själva försöka fundera ut hurdana banorna kan vara, säger Liljeström.

Det största arbetet ligger ännu framför värdföreningen OK Trian. Man behöver hitta flera tusen frivilliga för alla möjliga olika uppgifter. OK Trian har redan rekryterat ett hundratal personer, men fler behövs.

Ofta brukar andra lokala föreningar så som scouterna vara med och hjälpa till, exempelvis med parkeringen, vid informationsstället, i cafeterian eller vid lekstället för barn.

Löpare i skog i tät klunga. Massor av pannlampor.


Bildtext

Jukolakavlen samlar massivt med deltagare.

Bild: Tomi Hänninen

Tusentals frivilliga låter mycket, men de behövs eftersom evenemanget i sig självt är massivt.

– Jukolakavlen i Kangasala 2019 hade 20 000 deltagare. Om man räknar med tränare och åskådare så blir det kanske 30 000–40 000 personer. Det är som en liten stad, säger Liljeström.

OK Trian har reserverat åkermark intill evenemangsområdet där deltagare kan ställa upp sina tält. De allra flesta sover utomhus, men ändå brukar alla hotell och stugor i närheten bli fullsatta. Många privata hem hyrs också ut under Jukolaveckoslutet.Source link