Helsingfors stad inhiberar besök utomlands och ber personalen jobba hemifrån efter utlandsresor | Huvudstadsregionen


Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori (Saml) meddelade på onsdag att staden bestämt sig för att ställa in personalens alla inplanerade internationella besök. Också lägerskolor utomlands inhiberas på grund av coronaviruset.

Staden begränsar också besök från internationella grupper och mottagningar som var inplanerade i samband med internationella kongresser, fram till slutet av april.

Staden har också fattat beslutet att personal som återvänder från resor till epidemiområdet ska jobba hemifrån i sju dagar efter resan. Det här gäller all personal inom social- och hälsovårdssektorn och de som är i direkt kontakt med riskgrupper, samt personer i andra kritiska positioner.

– Staden kan inte förbjuda personalen att resa på fritiden. Men vi vill att den som varit och rest talar med sin förman och kommer överens om distansjobb eller att man gör andra uppgifter i en veckas tid, säger biträdande borgmästare Sanna Vesikansa (Gröna).

En kvinna ser ut genom ett fönster. Bakgrunden är relativt mörk.
Biträdande borgmästare Sanna Vesikansa rekommenderar att man hellre ringer mormor än hälsar på medan viruset sprider sig.
En kvinna ser ut genom ett fönster. Bakgrunden är relativt mörk.
Bild: Yle/ Lukas Rusk
familjecentraler,Berghäll,Helsingfors,Barn,barn (åldersgrupper),socialvård,rådgivning,Vesikansa

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS har infört samma regel för sin personal enligt Vesikansa. Överlag följer staden Institutet för hälsa och välfärd THL:s rekommendationer .

– Det blir en balansgång för både social- och hälsovårdssektorn och bildningssektorn att hitta tillräckligt med personal för att hålla tjänsterna igång, men samtidigt vill vi inte ta risker, säger Vesikansa.

Staden rekommenderar också att man inte just nu skakar hand då man träffas.

Borgmästaren: “Vi har tillräcklig beredskap”

– Helsingfors har tillräcklig beredskap och kapacitet att reagera om det behövs, sade borgmästare Vapaavuori på onsdag kväll då han gav en lägesrapport till stadsfullmäktige.

Han berättade också att staden har en pandemiplan, ifall att läget förvärras betydligt.

Borgmästare Jan Vapaavuori talar inför Helsingfors stadsfullmäktige.
Borgmästare Jan Vapaavuori talade inför Helsingfors stadsfullmäktige på onsdag.
Borgmästare Jan Vapaavuori talar inför Helsingfors stadsfullmäktige.
Bild: Yle / Hanna Othman
Jan Vapaavuori,Helsingfors stad (administration)

Staden kommer att ställa ut portabla handtvättsstationer på metrostationerna och handdesinficeringsmedel på platser där man inte kan tvätta händerna.

Sanna Vesikansa poängterade att det är viktigt att staden gör allt nu för att stoppa coronaviruset från att sprida sig.

– Ju färre som är sjuka samtidigt, desto lättare är det för sjukvården att klara av den här vågen av smittade, sade Sanna Vesikansa.

Att sitta i karantän är något som är nytt för helsingforsarna. På torsdag får de kring 100 skoleleverna från Viks övningsskola återvända till skolan, förhoppningsvis ser vi då att karantänen fungerat, fortsätter Vesikansa.

Staden följer med situationen dagligen och har grundat en grupp som på stadsnivå koordinerar de åtgärder som behöver tas på grund av smittan.Source link