Hemtest för HPV kan bli verklighet – men beslut dröjer 


SVT Nyheter har tidigare berättat att ett tiotal av Sveriges regioner har valt att pausa sina cellprovtagningar med anledning av coronaviruset. Detta trots att antalet fall av livmoderhalscancerfall har ökat de senaste fem åren och nu är uppe i samma nivåer som innan screeningen infördes i Sverige – för över 50 år sedan. 

Nu vill Socialstyrelsen att regionerna under en begränsad period ska kunna erbjuda kvinnor självtest för HPV, det virus som orsakar cellförändringar som kan leda till cancer. Men beslut dröjer – först ska myndigheten utreda om testet är tillräckligt bra.  

– Vi har en modell för att bedöma nationella screeningprogram. Vi måste vara helt säkra på att testet är tillräckligt bra. Vi måste sammanställa vad det finns för fördelar och nackdelar innan det kan bli aktuellt att pröva om vi ska göra några ändringar i våra föreskrifter. Vi måste se att nyttan överväger eventuella risker, säger Mattias Fredricson, enhetschef med ansvar för nationella riktlinjer och screening på Socialstyrelsen.

Inget besked om beslut

Det har snart gått en månad sedan regionerna valde att pausa cellprovtagningarna, men något besked om när det kan finnas en lösning kan Socialstyrelsen inte ge. 

– Jag tror att det medicinska underlaget kommer finnas tillgängligt inom en ganska snar framtid. I samband med det kan vi fatta någon typ av beslut.

”Har gjorts många studier”

Överläkare Charlotta Sävblom, som är ordförande för Nationell arbetsgrupp för prevention mot livmoderhalscancer är positiv till självprovtagning för HPV. Hon menar att flera studier har genomförts som visar på att metoden är säker.

– Vad gäller självprovtagning för HPV så har det hittills erbjudits kvinnor som uteblivit från screeningen, det som återstår är att erbjuda det till kvinnor som vanligen deltar i screening. I en situation med pågående coronaepidemi vore det därför klokt att erbjuda kvinnor självprovtagning för HPV för att kunna upprätthålla screeningen.

Varje år drabbas över 50 000 svenska kvinnor av cellförändringar i underlivet, orsakade av humant papillomvirus, HPV. 15 000 har så allvarliga förändringar att de måste få behandling, 550 kvinnor drabbas av livmoderhalscancer och 150 överlever inte sjukdomen.

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.

HPV-viruset – vad är det?Source link

Be the first to comment

Leave a Reply