Hemvården livsviktig i coronatider: “Utan dem skulle jag inte kunna vara här ensam” | Västnyland


För somliga äldre är hemvården den enda kontakten med omvärlden under coronaepidemin. 70-plussaren Marja-Liisa Lehto i Karis skulle gärna vilja, men får inte jobba som hemvårdare just nu. Hon undrar hur personalen ska räcka till.

På måndagen (16.3) beordrade statsrådet över 70-åringar att undvika kontakt med andra människor. Det betyder att äldre personer ska hålla sig i karantänliknande omständigheter.

Följande dag kom statsrådet med instruktioner för över 70-åriga finländare, och deras anhöriga, om hur de ska agera i det rådande coronavirusläget.

70-plussaren Marja-Liisa Lehto jobbar inom hemvården i Karis. På onsdagen (18.3) fick hon beskedet att hon måste sluta jobba på grund av coronavirusepidemin.

– Varför håller de mig inte som resurs? De har inte tillräckligt med personal, säger Lehto.

Lehto gör upp till 17 besök per dag. Hon tycker att 70-årsgränsen var ett förhastat beslut av regeringen.

Marja-Liisa Lehto.
Marja-Liisa Lehto har jobbat som sjukskötare, hälsovårdare och lärare vid Axxell. Hon ville fortsätta jobba som 70-plussare och började för två år sedan på hemvården i Raseborg. Just nu är hon stationerad i Karis
Marja-Liisa Lehto.
Bild: Yle/Marica Hildén
Raseborg,Västnyland,marja-liisa lehto

– Jag har bra kondition, jag mår bra och därför har jag lite protesterat.

Lehto är hälsovårdsmagister och enligt henne kommer den kritiska åldern först vid 85 år och uppåt.

– Största delen av över 70-åringarna är i himla bra kondition. Därför upplever jag att de har gjort lite förhastade beslut.

Finland har över 800 000 personer över 70 år och ungefär hälften av dem är över 80 år. Det är mest de som är i riskgruppen, säger Lehto.

Vårdare: Personalbrist sedan tidigare

Lehto menar att det finns en stor personalbrist inom hemvården i Raseborg redan i nuläget.

– Jag tror att Karis har klarat sig ganska bra, också Pojo, men i Ekenäs har jag förstått att det har varit sämre.

– Vi har varje dag fått förfrågan om jag kan komma och jobba, bristen har varit akut redan en tid iallafall här och i Helsingfors och Esbo, säger Lehto.

Om det blir ett stort personalbortfall så tar vi in personal till exempel från bildningen, sådana som just nu inte är i undervisnings- och barnavårdsuppgifter― Kirsi Ala-Jaakkola, äldrevårdschef i Raseborg

Raseborgs äldrevårdschef Kirsi Ala-Jaakkola menar att hemvården i dagsläget fungerar som normalt. I Raseborg finns cirka 600 hemvårdsklienter med en personal på upp till 150 personer, om man räknar med vikarier, uppger Ala-Jaakkola.

– För tillfället räcker resurserna, men vi gör planer för vad vi ska göra om det blir större personalbortfall. Också i det fallet att någon klient insjuknar.

Ala-Jaakkola berättar att det redan i nuläget finns vårdare som är i karantän för att de varit utomlands.

Kirsi Ala-Jaakkola iklädd svart tröja står framför ett träd.
Äldrevårdschef Kirsi Ala-Jaakkola berättar att Raseborgs stad förbereder sig på att trygga vården genom att flytta över personal från t.ex. bildningen.
Kirsi Ala-Jaakkola iklädd svart tröja står framför ett träd.
Bild: Malin Valtonen / Yle
Raseborg,chefer,äldreservicechef

– Vi har redan flyttat personal från dagverksamheten till hemvården.

Kårkulla trappade tidigare ner sin dagverksamhet för att förebygga virusspridning.

– Och om det blir ett stort personalbortfall så tar vi in personal till exempel från bildningen, sådana som just nu inte är i undervisnings- och barnavårdsuppgifter.

Regeringen: En vårdare per klient

Social- och hälsovårdsministeriet gav i slutet av förra veckan anvisningar till hemvården om att minimera smittorisken genom att försöka se till att klienten ges vård av en och samma vårdare. En egen vårdare ska också utses för varje klient.

Kan Raseborg uppfylla det här så att varje klient får vård av en och samma vårdare?

– Nej. Arbetet utförs i tre skift och därför är det omöjligt att klienter sköts av bara en vårdare. Man strävar dock nu till att klienter får besök av så få vårdare som möjligt, förklarar Ala-Jaakkola.

Har staden utsett en egen vårdare för varje hemvårdsklient som klienten sedan kan kontakta om de behöver hjälp?

– Ja. Men om de har akut hjälpbehov ska de kontakta jourtelefonen. Många av dem har också trygghetstelefon, säger hon.

Hemvårdares händer vid ett köksbord. Antecknar saker på sin mobiltelefon.
På vissa håll i landet sköts delar av hemvården på distans, men i Raseborg är det tills vidare inget alternativ. “Människor som behöver hjälp på plats så ska få den på plats”, säger äldrevårdschefen.
Hemvårdares händer vid ett köksbord. Antecknar saker på sin mobiltelefon.
hemvård,Patientdatasystem,vård i hemmet

Marja-Liisa Lehto tror att hemvården kommer att vara tvungen att begränsa sin verksamhet.

– Inte klarar de av att göra besök till exempel fem gånger i dagen. Och en del behöver faktiskt det, säger Lehto.

– De måste ändra sina arbetstider. Redan när vi två som är över 70 blir överkruxade är det någon som måste ta de turerna och göra dubbelt, kanske komma på morgonen och sluta på kvällen, säger Lehto.

Kommunen måste prioritera

Från och med 18 mars kan kommunerna undantagsvis tänja på vårdgarantin i icke-brådskande fall.

– Vi börjar se över vilka besök och vårdåtgärder som absolut ska genomföras, det vill säga att alla klienter får mat och mediciner och får komma på toalett. Sen börjar man prioritera de sakerna, säger Ala-Jaakkola.

Man kan ändå aldrig lämna bort besöken, säger Lehto.

– De är helt ensamma och klarar inte av att varken ta sina mediciner eller laga mat, säger hon.

Nu är vardagsaktiviteten inhiberad. På onsdagen hade jag medikal gymnastik, den är inhiberad. Nu blir vi verkligt ensamma― 90-åriga Inga Wallin i Karis

Ett ytterligare problem som uppstår är att hemvårdsklienternas närmaste anhöriga oftast är över 70 år gamla, och därför inte få besöka dem.

Vad gör kommunen för dem som inte omfattas av hemvården?

– Det finns inte så hemskt mycket annat vi kan göra än t.ex. att hjälpa dem som varit i kontakt via seniorrådgivningen och närståendevårdsfamiljer. Vi kommer att ringa upp och kolla hur folk mår, säger Ala-Jaakkola.

På måndagen (23.3) började staden med hemleverans av matvaror för personer över 70 år och personer i riskgrupper.

För 90-åriga Inga är hemvården livsviktig

Karisbon Inga Wallin fyllde nyss 90 år. Alla hennes släktingar bor i Sverige och hon är helt och hållet beroende av hemvården.

Hemvården besöker henne tre gånger per dag.

– Utan dem skulle jag inte kunna vara här ensam. Så jag är väldigt nöjd och belåten.

En äldre persons han på ett bord intill en frukost med juice, smörgås och yoghurt,
Inga är van att vara ensam. men det blir ännu mindre umgänge nu när vardagsaktiviteten inhiberats p.g.a. coronaepidemin. Arkivbild.
En äldre persons han på ett bord intill en frukost med juice, smörgås och yoghurt,
Bild: Amanda Vikman/Yle
hemvård,åldringar,åldring

– De lagar morgonmål åt mig på morgonen och på dagen kommer de och värmer mat – den beställer jag ju där nerifrån cateringen – och på kvällen kommer de och ordnar med mediciner till följande morgon.

Wallin har varit blind i över två år. Hon beskriver det som att hon sitter hemma i frivillig karantän.

– För jag är inte bara 70-plus, jag är 90-plus! utbrister hon.

Wallin har en dotter som bor i Sverige och syskonbarn som bor på annan ort. I coronatider är hemvårdspersonalen hennes enda sociala kontakt.

– Det är absolut a och o. Jag har just varit änka i 40 år så man är ju nog van att vara ensam. Men nu är vardagsaktiviteten inhiberad. På onsdagen hade jag medikal gymnastik, den är inhiberad. Nu blir vi verkligt ensamma, säger Wallin.

– Jag hör på radion från att jag stiger upp på morgonen tills jag far i säng på kvällen, så på det sättet håller jag mig lite á jour vad det händer här i gränsbygderna.

Blir du orolig över viruset?

– Nej, får jag det så får jag det, det spelar ingen roll. För så har det varit med allt annat också, det frågar aldrig.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply