HIFK är redo att springa som djur ett år till under Tor Thodesens ledning – Joel Mattsson bara skrattar åt frågan om spelstilen: “Vår överraskningsfaktor är borta nu” | Sport


Svåra år två? HIFK har tänkt springa ner den myten också. Efter ett hellyckat 2019 medger Tor Thodesen att han hade en bredare arsenal i höstas. “Jag tror inte att jag är ensam om de bekymren”, säger HIFK-tränaren.

“Experterna” var eniga inför ligastarten 2019: Nykomlingen HIFK är chanslös.

“Det saknas en röd tråd i spelet och verksamheten präglas av kaos”, skrev Urheilulehti i sin analys av HIFK.

Några månader senare var HIFK ett lag med en identitet som bar till en trygg mittenplacering. “Varför ändra på ett vinnande koncept?”, är norske succétränaren Tor Thodesen motto inför andra säsongen i Finland.

– Fysik och löpstyrka är vårt dna, vår spelstil. Det finns ingen annan väg för oss. Jag ser ingen mening med att plocka bort det som har fungerat, säger Thodesen till Yle Sporten.

  • Placering i fjol: 7:e.
  • Budget för 2020: 1,55 miljoner euro.
  • Spelarbudget för 2020: 700 000 euro (femte störst i ligan).
  • Tränare: Tor Thodesen.
  • Viktiga nyförvärv: Sakari Mattila (Fredrikstad), Moshtagh Yaghoubi (SJK), Joel Mero (SJK).
  • Tunga tapp: Tero Mäntylä (SJK).
  • Försäsongen: Åkte ur cupen i gruppspelet efter tre kryss och två förluster. Har spelat två träningsmatcher i juni, seger mot EIF och kryss mot IFK Mariehamn.
  • Så startar ligasäsongen: 1.7 HIFK–KuPS, 8.7 RoPS–HIFK, 18.7 HIFK–FC Lahti, 22.7 HIFK–SJK, 26.7 IFK Mariehamn–HIFK.

När HIFK tränar några dagar före ligapremiären mot KuPS är det riktigt, riktigt varmt. I den sommarvärmen kan HIFK:s spelstil bli tuff att genomföra. Så varmt lär det inte bli när serien startar på onsdag, men Thodesen medger att det är en faktor som han måste fundera på.

– Det gäller också att springa smart. Ibland kan en spurt på tio meter i full fart betyda att man inte behöver springa fyrtio meter lite långsammare. Jag tror inte nödvändigtvis att vår spelstil är mer krävande. Vi kan också få betalt när vi pressar högt.

Tor Thodesen under HIFK:s träning 2020.
Tor Thodesen lyckades utmärkt under sin debutsäsong i HIFK.
Tor Thodesen under HIFK:s träning 2020.
Bild: Yle/Mats Ahlnäs
HIFK Fotboll,Tor Thodesen

Hur tufft blir det att spela med Tors taktik, Joel Mattsson?

– Det ska inte vara enkelt i fotboll, säger HIFK-mittfältaren och skrattar.

– Förhoppningsvis blir motståndarna också trötta när vi ligger på dem hela tiden. Nu är den här överraskningsfaktorn borta, men vi bygger vidare på det.

Har inte samma bredd

När Tor Thodesen ska utvärdera truppen som han inleder säsongen med är han tudelad. Stark spets, tunnare bredd.

– Vi lever i verkligheten att bredden inte är på samma nivå som under andra halvan av 2019. Styrkan på förstaelvan är som i fjol, men det finns fler frågetecken om vi får skador eller avstängningar. Jag tror inte att jag är ensam om de bekymren.

– Faktumet att stommen i laget är intakt ger ändå fog för optimism. Vi blev bättre successivt i fjol.

Arnold Origi under HIFK:s träning 2020.
Målvakten Arnold Origi var väldigt bra tills han skadade sig i fjol.
Arnold Origi under HIFK:s träning 2020.
Bild: Yle/Mats Ahlnäs
Arnold Origi,HIFK Fotboll

HIFK:s två tyngsta värvningar är Sakari Mattila och Moshtagh Yaghoubi. Båda två har spelat landskamper för Finland.

– Båda två måste komma tillbaka till matchform. Om de är i form är de klara förstärkningar.

Flera tränare har misslyckats med att få ut allt från Yaghoubi. Hur ska du göra det?

– Jag har jobbat med honom ett halvår och har inga bekymmer med honom utanför planen. Mitt bekymmer är hans form och fysik. Han har haft en trasslig vinter och han behöver träning utan avbrott. De som såg honom i träningsmatchen mot EIF vet vad han kan.

Nu ska Mattsson leverera poäng

Joel Mattsson var en av spelarna som fick springa mycket i fjolårets HIFK. Han startade de flesta matcherna under sin debutsäsong i klubben.

– Målet är att bygga vidare på det och bli farligare. Jag gjorde fler mål (fyra) än vanligt i fjol men det var inte mycket.

Han har blivit en äkta seniorspelare på ett år hos oss. De krav som ställs när man flyttar hemifrån har gjort väldigt gott för Joel― Tor Thodesen

Ålänningen säger att han kan rabbla upp hur mycket som helst som ska bli bättre, men Thodesen pekar också på slutprodukten.

– I fjol låg fokus på det defensiva duellspelet. Han behövde inse att han kan vinna dueller med sin fina fysik. I år vill jag se mycket mer offensivt. Att han driver boll, tar avslut, är ett offensivt vapen och gör mål med huvudet. Det har han inte gjort här åtminstone. Han är väldigt viktig för vårt lag.

– Han har blivit en äkta seniorspelare på ett år hos oss. De krav som ställs när man flyttar hemifrån har gjort väldigt gott för Joel.

Flyttade tillfälligt tillbaka

I våras flyttade Mattsson ändå tillbaka till Östernäs i södra delen av Mariehamn. På grund av att coronaviruset sköt fram ligastarten rejält åkte han till Åland och var där i nästan två månader.

Han kom tillbaka till Helsingfors när sommar-Mariehamn hade börjat ta lite fart, men i slutet av juli blir det åtminstone en kort avstickare i samband med bortamatchen mot IFK Mariehamn.

– Den här våren har varit väldigt ovanlig, men jag var förberedd på att säsongen skulle starta ännu senare än den 1 juli.

Joel Mattsson under HIFK:s träning 2020.
Joel Mattsson tror att risken för muskelskador är större den här säsongen på grund av matchtakten.
Joel Mattsson under HIFK:s träning 2020.
Bild: Yle/Mats Ahlnäs
Joel Mattsson,HIFK Fotboll

Redan nu vet Mattsson att han inte ska fortsätta i HIFK. Han har skrivit på ett kontrakt med HIFK:s samarbetsklubb Vejle BK i Danmark och flytten sker efter den här säsongen.

– Så såg dealen ut och jag är nöjd med att spela ett år till i HIFK. Här får jag spela mycket om det går bra och det är viktigt. Jag är väl ändå relativt ung fortfarande.

Ingen tuff takt i början

Inför ligastarten pratas det en del om matchtakten. För HIFK blir det en rätt behaglig start på tävlingssäsongen.

Arton dagar in i säsongen kommer HIFK att ha spelat tre matcher. Takten ökar dramatiskt för Helsingforslaget från och med augusti.

– Nu har vi hunnit träna ett tag tillsammans och det känns bra att börja spela om poäng. Vi har en X-faktor i att uppladdningen är något som vi inte har sett maken till. Jag tycker att vi har gjort det vi kan för att vara redo, säger Thodesen.

2019 slutade med en sjundeplats för HIFK. Thodesen vill inte uttala sig om ett resultatmål.

– Alla i laget siktar högre än i fjol. Det är vi helt överens om, säger Mattsson.

HIFK inleder ligasäsongen hemma mot KuPS på onsdag. Avspark klockan 18.30 i Tölö.

Vikten att få spela derbyna mot HJK med publik:
– Det betyder extremt mycket. Det är de hetaste matcherna i ligan. Att spela derbyn utan publik är inte samma sak. Det är som natt och dag jämfört med publik.

Vilka lag som utmanar HIFK om guldet:
– Hahaa! Det är väl svårt att bortse från HJK. De ser riktigt starka ut.

Hur matchformen är efter den långa pausen:
– Vi har gjort fysiska tester och mina resultat var bra. VI har fått en god indikation om att vi är på gång, men det är alltid annorlunda med matcher.Source link