Hirvensalo får lättrafikbro och konserthuset placeras vid Självständighetsplanen – fick grönt ljus av Åbo stadsstyrelse | Åboland



Bron som är till för cyklister och fotgängare planeras mellan färjstranden i Hirvensalo och Korpolaisbacken. Konserthuset ska placeras vid Självständighetsplanen.

Stadsstyrelsen i Åbo godkände planen för den nya lättrafikbron på sitt möte på måndagen. Under ett tidigare möte har stadsstyrelsen fått ta del av tre alternativ för bron, och det var alternativ nummer tre som fick godkänt, eftersom det ansågs vara det vettigaste alternativet ur ett ekonomiskt, hållbarhetsmässigt och byggnadstekniskt perspektiv.

Det handlar om en solid stålbro med klaffmekanism med en livslängd på 100 år, även om underhåll och granskningar behöver göras under den perioden. Totalkostnaden ligger på 3,85 miljoner euro. Beslutet togs utan omröstning, och nu går ärendet vidare till stadsfullmäktige.

Enligt Mikaela Sundqvist (De Gröna) diskuterade man under mötet att lättrafikbron också ska kunna hålla för utryckningsfordon, och att bron också ska hållas i skick på vintern. Många som bor på Hirvensalo har efterfrågat en sådan möjlighet, eftersom det ökar säkerheten på ön när det finns två olika broar att ta sig dit. Det vill säga, om huvudbron av någon anledning är ur bruk kan räddningsverket ta sig till Hirvensalo via den planerade lättrafikbron.

– Men vi hoppas ju såklart att det inte ska behövas, säger Sundqvist.

Det nya konserthusets placering klarnade

Under måndagens möte godkände man också placeringen av det nya konserthuset vid Självständighetsplanen i centrum av Åbo. Enligt Mikaela Sundqvist togs beslutet efter omröstning.

Socialdemokraterna ville remittera ärendet till hösten, på grund av situationen med coronaviruset just nu, men förslaget röstades ned med 5-9, och diskussionen fortsatte. Jaakko Lindfors (Vänster) föreslog att man i stället skulle placera konserthuset vid Spindeltomten i Åbo, eftersom Vänsterförbundet anser att Självständighetsplanen i Åbo har ett allt för stort kulturhistoriskt värde som går förlorat om konserthuset placeras där. Förslaget fick understöd av en av sannfinländarna.

Sundqvist säger att hon i princip hade kunnat gå med på Vänsterförbundets förslag, om det inte vore för att man hade behövt röja berget och en del av Samppalinnaparken vid Spindeltomten för att bygga konserthuset där.

– Jag ser ett stort naturmässigt värde i att behålla parken i stället, säger Sundqvist.

Sundqvist är nöjd över att beslutet nu har tagits, eftersom många från orkesterns sida har väntat på ett beslut. Det här ger säkert arbetsro nu för många av dem, säger hon.

Sammanlagt röstade sju för förslaget enligt föredragningslistan; tre från De Gröna och fyra från Samlingspartiet. Fyra röstade tomt; tre från Socialdemokraterna och en från Centern.

Beslutet i stadsstyrelsen är det som gäller, ärendet går alltså inte vidare till stadsfullmäktige.



Source link