Hon visste att ett nytt virus kommer när som helst – planerna fanns klara och coronan kunde bekämpas effektivt | Utrikes


Det finns flera ställen i världen där man lyckats bättre än andra med att bekämpa coronaviruset, men som inte blir så allmänt kända. Ett sådant ställe är delstaten Kerala i Indien.

Kerala är den ledande delstaten i Indien mätt med många sociala mätare. Läskunnigheten är högst i Indien, likaså den förväntade livslängden.

På FN:s Human Development Index ligger Kerala i topp av alla indiska delstater – vida högre än medeltalet för Indien.

Nu har Kerala också lyfts fram som ett exempel för bekämpningen av coronaviruset. Med 35 miljoner invånare har Kerala bara rapporterat fem dödsfall relaterade till covid-19.

Envis och erfaren hälsominister

Hon har ibland kallats coronadräparen – Keralas hälsominister K.K. Shailaja, medlem av kommunistpartiet som styr delstaten och erfaren epidemibekämpare som har rykte om sig att inte ge upp.

Då coronaviruset dök upp i Kina hade hon relativt färsk erfarenhet av det dödliga nipah-viruset som härjade i Kerala våren 2018.

Nipah har hög dödlighet (50–75 procent) men smittar inte lika effektivt som det nu aktuella coronaviruset. Därför är det enklare att bekämpa.

Hälsoexperter jagar fladdermöss i Kerala i Indien.
Hälsomyndigheter jagade fladdermöss i Changaroth i Kerala våren 2018. Nipahviruset spreds via fladdermöss.
Hälsoexperter jagar fladdermöss i Kerala i Indien.
Bild: EPA-EFE/PRAKASH ELAMAKKARA
Indien,Kerala,fladdermöss,Nipah virus

Den första kända Nipahepidemin bröt ut i Malaysia 1998 och åren därefter fanns det i flera grannländer i Sydostasien.

Den populära Hollywoodfilmen Contagion baserade sig delvis på nipahviruset och hur det spreds från djur till människa.

Rutin från tidigare

Nipahutbrottet skedde i Kerala i maj 2018. Viruset var bekämpat på bara en månad med stränga restriktioner för resande och kontakt mellan människor.

Då de första rapporterna om ett nytt, potentiellt farligt virus nådde Kerala från Kina i januari i år visste hälsoministern vad som skulle göras.

Myndigheterna fick en krishanteringsgrupp med omfattande befogenheter, sjukhusen förbereddes och testberedskapen höjdes.

– Vill höll genast ett möte och öppnade ett kontrollrum. Då hade ingen tills vidare kommit från Wuhan, men vi väntade på att det skulle hända, sa Shailaja till BBC.

Det första coronafallet uppdagades i slutet av januari ungefär samtidigt som i Finland.

Till skillnad från Finland, där resenärer som återvände till Helsingfors-Vanda flygplats fick bristfällig information, var dock Keralas alla fyra internationella flygplatser under sträng kontroll redan i början av februari.

Under ledning av Shailaja startades ett aggressivt testningsprogram med bland annat mobila testkiosker.

Tiotusentals personer anställdes för att spåra upp misstänkta smittade, och till slut stängdes samhället ned som på andra håll i världen.

Kiosk för coronavirustest i Kerala i Indien.
Kiosk för coronavirustestning i hamnstaden Kochi i Kerala.
Kiosk för coronavirustest i Kerala i Indien.
Bild: Imago images/Xinhua/All Over Press
Indien,Kerala,COVID-19,coronavirus,testning

Men till skillnad från många västländer kan Kerala uppvisa imponerande resultat med endast fem dödsfall under hela pandemin.

Enligt hälsoministern var man väl förberedd med nipah- och sars-virusen i åtanke och visste att ett nytt virus dyker upp förr eller senare.

Medvetenheten om det här gjorde att det fanns en klar aktionsplan som kunde sättas i verket snabbt.

Nu då coronarestriktionerna småningom lindras är myndigheterna extra försiktiga, eftersom smittan väntas ta ny fart.

Exempelvis återupptas de indiska inrikesflygen på måndag efter en paus på två månader, men Shailaja säger att de stränga inresekontrollerna fortsätter trots det.

– Vi måste hålla alla inresande under strikt observation och se till att de inte kommer i kontakt med andra, inklusive familjemedlemmar, säger hon till medieportalen Manorama.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply