Hotellägaren, kompositören, skådespelaren och hjälparbetaren – så klarar de coronakarantänen i Ukraina och i Ryssland | Utrikes


Hemlagad surkål, kvalitetstid med barnet, promenader i naturen – men också en oro över framtiden då pengarna börjar ta slut. Det här är Tanjas, Oksanas, Stanislavs och Olgas karantänberättelser.

Ukraina

I Ukraina har man över 14 000 bekräftade fall av coronasmitta och nästan 350 personer har dött av sjukdomen covid-19.

Sedan mitten av mars är alla skolor stängda och människorna uppmanas isolera sig hemma. Många är utan jobb och har svårt att klara sig ekonomiskt. Det gäller inte minst ute på landet.

Piski, Ukraina

I byn Piski öster om huvudstaden Kiev ser Tanja Verozub dagligen familjernas nöd i sitt jobb. Hon jobbar på välgörenhetsorganisationen Barnens ambassad.

Organisationen hjälper barn på något som heter Vännernas hus, dit barn kan komma för att bland annat äta och laga läxor. Svenska Yle besökte Vännernas hus i Piski hösten 2018.

Tanja Verozub berättar om livet i byn just nu:

”Jag vill bara gråta. De första veckorna orkade vi vara optimistiska men nu ser vi inget ljus.

Infarten till byn bevakas av vakter som mäter febern på folk som kommer körande i främmande bilar. Inga bussar går, så byn är i praktiken isolerad.

Vännernas hus är stängt, men vi för ut mat och andra förnödenheter till fattiga familjer i byn. Vi hjälper över trettio familjer.

Hjälparbetaren Tanja Verozuv.
Tanja Verozub jobbar som hjälparbetare i byn Piski i Ukraina, där coronavirusläget slår hårt mot många familjer.
Hjälparbetaren Tanja Verozuv.
Bild: Privat
coronavirus,Ukraina

Nu har vi bland annat fört ut sättpotatis, utsäde, kycklingar och gässlingar. Då blir familjerna självförsörjande till hösten.

De som är utan jobb får inga understöd. De som har jobb blir tvungna att ha sina barn hemma utan tillsyn.

Skolorna stängde i mitten av mars och kommer knappast att öppnas före sommarlovet. Det finns ingen distansundervisning, bara skol-teveprogram, men alla har inte tv.

Mina egna barn är nu alla fyra här i byn och min äldsta son går ut grundskolan den här våren. Nu vet vi inte alls vad som händer härnäst. Han blir stressad av att inte veta var han kan studera i höst.”

Ryssland

I Ryssland har man över 180 000 bekräftade fall av coronasmitta och nästan 1 700 personer har dött av covid-19. Värst är läget i Moskva, där man har stränga regler om isolering i hemmen.

I Sankt Petersburg är läget inte lika illa och stadsborna kan röra sig friare.

Leningradområdet, Ryssland

Oksana Kurenbina äger ett hotell i Sankt Petersburg och bor i Tsarskoje Selo i Leningradområdet.

”Den här tiden har gjort att jag har börjar värdera mitt liv på nytt. Nu handlar det mindre om världsliga ting. Varje dag är intressant och spännande och tiden bara flyger i väg.

Vi kan vara ute på gården och här i närheten finns en fin botanisk trädgård där man kan röra sig.

Jag har förverkligat en dröm och skaffat en stor hund. Från tidigare har jag två små hundar, och nu skaffade vi en maremmavalp. Det är en italiensk ras.

Oksana Kurenbina (till höger) i sitt hotell, tillsammans med konstnären Ilja Komov.
Oksana Kurenbina (till höger) i sitt hotell, tillsammans med konstnären Ilja Komov.
Oksana Kurenbina (till höger) i sitt hotell, tillsammans med konstnären Ilja Komov.
Bild: Yle/Kerstin Kronvall
Ryssland,coronavirus

Nu lagar vi själva vår surkål och den är så mycket godare och hälsosammare än den man köper. Jag tänker överhuvudtaget på min hälsa och lever sunt. Det enda problemet är hur pengarna ska räcka till.

Hotellet är stängt och inga stöd finns att få. Jag tror inte jag kan räkna med något understöd av myndigheterna. Jag har byggt upp min verksamhet på egen hand och tack vare att hotellet har varit framgångsrikt kan jag klara mig en tid.

Jag har en egendom i Joensuutrakten i Finland och jag funderar i själva verket på att flytta dit. Jag vill göra det stället till ett kulturcentrum. Ett sådant behövs i den delen av världen.”

Sankt Petersburg, Ryssland

Stanislav Skakun är skådespelare och regissör bosatt i Sankt Petersburg, dit han nyligen flyttade från Kiev i Ukraina.

”Det är trist att sitta hemma, men på något sätt skönt att ha rätt att vara lat. I dag låg jag på en stock i skogen och iakttog molnens gång på himlen. Det var skönt.

Jag hinner vara tillsammans med min son. Vi gör allt möjligt skojigt, bland annat filmar vi små videor. Men det är också långtråkigt att inte kunna jobba. Dessutom börjar mina pengar ta slut.

Stanislav Skakun (till vänster) med Kerstin Kronvall i Kiev våren 2019.
Skådespelaren och regissören Stanislav Skakun (till vänster) med Kerstin Kronvall i Kiev våren 2019.
Stanislav Skakun (till vänster) med Kerstin Kronvall i Kiev våren 2019.
Bild: Yle/Kerstin Kronvall
Kiev

Det värsta för mig är att gränsen till Ukraina är stängd. Där skulle jag ha jobb, där är jag känd och omtyckt. Jag har jobbinbjudningar där men de kan inte förverkligas nu.

Jag har sett annonser om casting för filmer i Moskva, även om det ska vara förbjudet att filma. Men reklamfilmer görs lite halvt i hemlighet.

Egentligen ska man inte få röra sig utomhus, men folk har tröttnat på att sitta inne och nu när våren är här går många ut.

Matbutiker och apotek håller öppet, allt annat är stängt. Men man kan beställa vad som helst på nätet och få det hemtransporterat. Det är trist att kaféer och restauranger är stängda.”

Moskvaområdet, Ryssland

Olga Sjajdullina är kompositör och bor i byn Archangelskoe väster om Moskva.

”Vi är privilegierade och kan röra oss utomhus. Våra vänner i Moskva sitter som fångar i betonglådor. Här i vår by finns fler getter än människor.

Men också här har alla lekplatser stängts och min treåring vet att det finns något som heter virus i lekparken.

Det komiska är att nu leker barnen utanför lekplatsen medan det rör sig hundar innanför stängslet. Min dotter lär sig redan nu vad absurditet betyder. Det kan vara bra att veta i Ryssland.

Det kändes som om vi först var optimistiska, sedan fick panik och nu börjar vi åter tro på att allt ska ordna sig― Olga Sjajdullina

Jag kan komponera, men min opera som skulle ha haft premiär i april sköts upp och en turné till femton städer ställdes in. Min man är regissör och inte heller han har jobb.

Vi har sparat pengar för att bygga oss ett eget hus. De sparpengarna använder vi nu till mat och hyra. Många av våra bekanta är helt utan inkomster. En av dem har sålt sin bil för att klara hyran och en annan jobbar som kurir och kör hem varor till folk.

Det kändes som om vi först var optimistiska, sedan fick panik och nu börjar vi åter tro på att allt ska ordna sig. Många klagar på myndigheterna men det här är en ny situation också för dem.”Source link

Be the first to comment

Leave a Reply