HUS diagnostikchef Lasse Lehtonen: Personer som fått positivt resultat i självtest ska inte söka sig till officiellt coronatest – Coronavirus: covid-19 – svenska.yle.fi


Personer som fått positivt resultat i ett självtest ska endast i vissa fall gå till ett officiellt coronatest för att bekräfta sitt resultat, säger Lehtonen till Yle Uutiset. Uttalandet strider mot THL:s testningsrekommendationer.

Inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS rekommenderas personer som fyllt 12 år och testat positivt hemma att söka sig till ett PCR-test endast om man tillhör en riskgrupp, jobbar inom vården, inte har blivit fullt vaccinerad eller om man har blivit exponerad för coronaviruset.

För övriga gäller det att stanna hemma tills symtomen är över, säger HUS diagnostikchef Lasse Lehtonen.

– Eftersom vi nu har tusentals nya smittfall har vi ingen möjlighet att bekräfta alla positiva test. Att alla går till labbet för att registrera sjukdomen har ingen betydelse för att hålla epidemin i styr, säger Lehtonen.

Om en person som annars inte har några hälsobesvär tar ett snabbtest för coronaviruset hemma och får ett positivt resultat ska hen stanna hemma och följa de regler som gäller för personer som smittats av coronaviruset, det vill säga isolera sig i 7-10 dagar.

Vid behov kan man vara i kontakt med till exempel den lokala hälsovårdscentralen eller företagshälsovården.

En person gör ett självtest för coronaviruset.

Bildtext

Ett antigentest som man gör hemma identifierar smittan bäst när det har gått högst 5 dagar sedan symtomen började.

Bild: Tiina Jutila / Yle

THL rekommenderar att man tar ett officiellt test

HUS rekommendation strider mot den linje Institutet för hälsa och välfärd THL gått ut med. Enligt THL borde alla som testat positivt hemma uppsöka hälso- och sjukvården för ett PCR-test.

Enligt Lasse Lehtonen är det här inte realistiskt.

– Vi testar dem som verkligen behöver det. Det är klart också övriga vill ta ett test, men det är inte vettigt i nuläget, då omikronvarianten sprider sig snabbt och vi på sätt och vis nått en kulmen i antalet nya fall som bokförs, säger Lehtonen.

Han menar att antalet smittfall i verkligheten är mycket högre än de siffror som THL bekräftat.

– Om vi dagligen registrerar kring 1 500 nya fall vid HUS är de i verkligheten tre gånger fler, säger Lehtonen.

Belastningen på vården viktigaste faktorn – inte antalet smittfall

Smittfallen ger enligt Lehtonen inte en lika bra bild av hur allvarligt epidemiläget är, utan den avgörande siffran är antalet coronapatienter som vårdas på sjukhus.

I stället för att satsa på testning på bred front satsar HUS sina resurser på sjukhusvården och vaccineringen.

– Viruset smittar så snabbt att vaccineringarna inte hinner hjälpa om inte vi inför restriktioner. Men det kan hända att vi inte längre har beredskap för detta.

Lehtonen tror att restaurangrestriktionerna och skolornas jullov kan lätta på situationen, men han är orolig för hur julen kommer att påverka smittspridningen.

– Människor reser nu från huvudstadsregionen till andra orter och sprider viruset till olika håll i landet. Nu borde man undvika kontakter.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Jos sait kotitestistä positiivisen tuloksen, älä varaa aikaa viralliseen testiin vaan eristä itsesi heti, sanoo HUSin Lasse Lehtonen av Tiina Karppi och den är översatt av Sara Sundman.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply