Huvudstadsregionen går sin egen coronaväg – osäkert hur länge kommunerna får bestämma själv | Huvudstadsregionen


Oenigheten mellan huvudstadsregionen och regeringen om coronarestriktionerna blir allt tydligare. Statsminister Sanna Marin (SDP) får nu svar på sin kritik om uppluckringen av restriktionerna som ansvarslös. Kommunerna håller fast vid sin bestämmanderätt och lokalkunskap.

Det äventyrar hela landets epidemiologiska läge att lätta på restriktionerna nu, sa statsminister Marin på söndagen. I huvudstadsregionens kommuner talar man om att man måste ta hänsyn till ungdomarnas framtida hälsa och välstånd.

I Grankulla pekar man på bättre insyn i lokala förhållanden, regeringen är längre bort. Och ledande socialdemokrater i Helsingfors går emot sin statsminister till förmån för den samlingspartistiska borgmästaren Jan Vapaavuori.

Oenighet på alla nivåer

Kampen förs på många nivåer: Regionerna mot regeringen, regeringen mot oppositionen och till och med inom regeringspartierna. Också internt inom SDP finns olika åsikter om hur effektiva restriktioner man ska ha i till exempel skolorna.

Att huvudstadsregionens fyra kommuner inte håller med statsministern har framgått redan flera gånger. Efter Marins utspel på söndagen gick Vapaavuori omedelbart ut och försvarade huvudstadsregionens beslut att tillåta närundervisning på andra stadiet.

Andra stadiet har under de senaste månaderna varit helt och hållet på distans, med undantag av abiturienterna som delvis fått närundervisning.

“Inga enkla beslut”

På måndagen fick Vapaavuori medhåll av Helsingfors viceborgmästare Nasima Razmyar (SDP).

– Det finns inga enkla beslut om coronapandemin. Stat och kommun har lite olika perspektiv och ansvar när det gäller öppningen av hobbyverksamhet för barn och unga till exempel, säger Razmyar.

Hon pekar på skoltrötthet och avbruten skolgång som ett viktigt argument för att öppna skolorna igen. Några veckor kan ha stor betydelse, enligt henne.

Helsingfors avbröt närundervisningen i början av december och planerar återuppta den efter sportlovet.

– Det är en jättelång tid för en elev, säger Razmyar.

Ihmiset lukemassa ohjekylttiä koronalta suojautumisesta Levillä hissijonossa.
Coronasäkerhet i skidbacken. Men uppmaningen har varit att hållas hemma på sportlovet.
Ihmiset lukemassa ohjekylttiä koronalta suojautumisesta Levillä hissijonossa.
Bild: Antti Ullakko / Yle
utförsåkning,skidbackar,vintersport,Kittilä,Levi,vinterlov,skidcentra,Lappland,turism,inrikesturism,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland

Razmyar förstår statens och statsministerns oro för ett hårdare smittläge. Därför hoppas hon på fler begränsningar för de vuxna, och att de respekteras. Det är inte rättvist att begränsa livet hårt enbart för de unga.

“Corona är inte det enda vi måste beakta”

Stadsdirektören i Grankulla Christoffer Masar är inne på samma linje. Det finns goda motiveringar för varför huvudstadsregionen har gjort på ett annat sätt än statsministern önskar.

– Jag tror ju att vi på kommunal nivå har bättre inblick i hur situationen är just här. I kommunerna är vi oftast nära invånarna, medan staten är lite längre bort. Staten har en helhetsbild för hela landet och hälsosituationen, men inte lokalt, säger Masar.

Han säger att man måste beakta annat än coronapandemin, även om situationen med pandemin är allvarlig.

– Man måste också se vad betyder för välmåendet på längre sikt. I värsta fall kan det här ju fortsätta i långa tider ännu, säger Masar.

“Huvudstadsregionens unga blir efter”

Enligt Masar börjar vi se allt fler sociala och hälsoproblem speciellt bland unga som kan ha effekt långt in i framtiden. Han lyfter också fram restriktionernas inverkan på utbildningen.

De studerande i regionen riskerar att hamna mycket efter under distansstudierna, jämfört med övriga landet. Masar påminner om yrkesskolorna som kräver fysisk närvaro under praktiktiden.

Coronatiden börjar ha en effekt på de studerande. Det gäller om man över huvud taget blir färdig med studierna.

Och det har på sikt betydelse hur det går för dem på arbetsmarknaden, om de studerande får jobb, fortsätter Masar.

Kasvomaskit ala-koulun luokkahuoneessa.
Är skolorna smittfarligare än restaurangerna, undrar FSS ordförande Alexandra Wegelius.
Kasvomaskit ala-koulun luokkahuoneessa.
Bild: Benjamin Suomela / Yle
Helsingfors,skolor,grundskolan,skolelever,läroplikt,utbildning,undervisning,klassrumsundervisning,klassrum,Finland,COVID-19,coronavirus,coronavirusutbrottet i Finland 2020,smittsamma sjukdomar,epidemier,skolmat,skolbespisning,Vårtermin,lågstadiet,2021,Lillhoplax,högstadiet,ansiktsmasker,Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020

FSS: Är skolorna faktiskt smittofarligare än restauranger?

– Från student- och ungdomsperspektiv kändes det väldigt bra att vi skulle kunna återgå till delvis närundervisning i skolorna, säger för sin del ordförande för Finlands svenska skolungdomsförbund Alexandra Wegelius.

Många har märkt att de lär sig sämre och mår mycket dåligt av att vara hemma hela tiden, säger FSS-ordförande. Därför tyckte hon att det var mycket tråkigt med den hårda kritiken från statsministern.

– Välmåendet har gått neråt oroväckande mycket, säger Wegelius.

Hon pekar på hur närundervisningen ger så mycket bättre möjligheter att fråga och få svar direkt av läraren, till exempel i matematikundervisningen.

Om smittläget förvärras är det inte självklart vad som är en framkomlig väg i skolorna. Då måste man ha hårdare restriktioner på många områden.

– Man borde göra en övergripande helhetsanalys av var smittspridningen är som störst. Det är inte självklart naturligt att skolundervisning och hobbyverksamhet ska vara inhiberad för alla, medan barer och restauranger får ha öppet. Då måste vi åtminstone veta om skolorna är så mycket farligare, säger Wegelius.

Kommunal självstyrelse tillsvidare

Frågan är vilken makt kommunerna sist och slutligen har. Än så länge är det kommunerna som gör beslut om till exempel närundervisningen. Men i slutändan kan statsrådet gå till beredskapslagstiftning, och göra besluten, säger Christoffer Masar.

För Grankullas del medger han att inflytandet är ytterst litet. Man måste göra som de stora i huvudstadsregionen; Helsingfors, Esbo, Vanda.

Många Grankullaelever går i skola i Helsingfors och det kommer en del elever från Esbo till skolan i Grankulla. Huvudstadsregionen måste fatta gemensamma beslut.

Men tills vidare har kommunerna alltså en makt över sin verksamhet. Både Masar i Grankulla och Razmyar i Helsingfors säger sig ha förståelse också för statsministerns situation.

Nasima Razmyar valokuvattiin Lauttasaaressa Veijarivuoren uimarannalla helmikuun 2021 alussa.
Viceborgmästare Nasima Razmyar medger oenighet med sin partiordförande om coronarestriktionerna.
Nasima Razmyar valokuvattiin Lauttasaaressa Veijarivuoren uimarannalla helmikuun 2021 alussa.
Bild: Silja Viitala / Yle
februari,2021,Helsingfors,borgmästare i Helsingfors,borgmästarval,Kommunalvalet 2021,Nasima Razmyar,Drumsö

Förståelse för statsministern, men utan mediekäbbel

– Jag har full förståelse att hon försöker vara strategisk. Om någon ska leda helheten och pandemistrategin, så måste det vara statsrådet. Det är regeringen som har medlen ifall det inte fungerar, säger Masar.

Samtidigt är det inte till förmån för någon att det käbblas via medierna om det här ämnet, anser han. Helsingfors biträdande stadsdirektör Nasima Razmyar säger ungefär detsamma.

– Vi behöver verkligen inte det här tillägget av hårda motsättningar mellan stad och huvudstadskommuner, säger Nasima Razmyar.

Nya beslut redan på tisdag

Kommunernas självbestämmanderätt har ändå naggats i kanterna av den nya smittskyddslagen som trädde i kraft på måndagen.
Lagändringarna ger de regionala myndigheterna fler verktyg i kampen mot coronaviruset.

Den gör det möjligt att införa nya, strängare restriktioner mot spridningen av coronaviruset om smittläget förvärras, utan att utlysa undantagstillstånd.

De regionala myndigheterna får befogenheter att tillfälligt stänga kommunal och privat verksamhet där det finns risk för smittspridning. Bland annat gäller det motionshallar, gym, allmänna bastur, simhallar – och hobbyverksamhet.

På tisdagen möts Regionförvaltningsverket i Södra Finland med HUS och huvudstadsregionens coronakoordineringsgrupp för att diskutera hur man tillämpar den nya smittskyddslagen.

Det är bra, enligt biträdande borgmästare Nasima Razmyar. Hon litar på goda beslut från de gemensamma organen där man ser till helhetsbalansen.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply