I år läggs extra vikt vid tryggt nyårsfirande – Borgå, Sibbo och Lovisa satsar på ljuskonst och Youtube | Östnyland


För att säkra att bytet till 2021 förlöper tryggt uppmanas nyårsfirarna att fira säkert – både med avsikt på coronarestriktionerna och hanteringen av fyrverkerier.

Borgå kör igång firandet av 2021 och sitt 675 märkesår med att tända ljuskonstverket på gångbron.

I Lovisa firar man med ett musikspektakel på Kino Marilyn och ljuskonstverk i Kyrkoparken och Sibbo bjuder på ett videouppträdande av konstnärsparet Iiro Rantala och Lotta Kuusisto.

Coronamedvetenhet också under nyåret

Nyårsfirarna i år ska också se till att följa coronarestriktionerna.

Borgå stad uppmanar nyårsfirarna att använda munskydd, tvätta händerna och hålla två meters säkerhetsavstånd till varandra.

Personer som känner sig sjuka ska som vanligt stanna hemma och undvika offentliga platser. Även om symtomen är lindriga uppmanar staden alla som påvisar symtom för coronavirus att söka sig till coronatester.

Människor går på snöig gata
Människor går på snöig gata i Borgå
Människor går på snöig gata
Bild: Yle/ Fredrika Sundén
Borgå,vinter,jul,gamla stan i borgå

Inga fyrverkerier i Gamla stan

Det finns ett område i Östnyland där det är förbjudet att skjuta fyrverkerier, nämligen Gamla stan i Borgå.

För att skydda det kulturhistoriskt oersättliga trähusområdet tog Borgå stad tillsammans med polisen och räddningsverket i Östra Nyland beslutet redan i fjol.

Personer som skjuter fyrverkerier ska vara myndiga, använda skyddsglasögon och se till att hålla tillräckligt med avstånd till åskådarna.

För att trygga säkerheten ska fyrverkerier skjutas på öppna och säkra platser. Fyrverkerier får alltså inte skjutas på balkonger eller mot andra människor.

Kajkant med Borgå gångbro i bakgrunden
Arkivbild på gångbron i Borgå. Ett ljuskonstverk som finns på gångbron och har planerats av Samuel Mäki-Kettula blir startskottet för jubileumsåret Borgå 675. Verket finns till för att fira stadsbilden och kommer under högtiderna 2021 att belysas enligt olika teman.
Kajkant med Borgå gångbro i bakgrunden
Bild: Yle/Fredrika Sundén
gångbron i borgå

Ungdomsarbetare patrullerar i Borgå på nyårsafton

Även i år håller ungdomsarbetare koll på de ungas nyårsfirande. Ungdomsarbetarna har jour och patrullerar på platser som är populära bland unga under nyårsafton klockan 18–02.

Fyra ungdomsarbetare finns anträffbara för alla unga personer och kan hjälpa till där det uppstår problem.

Nina Jorkama, chef för ungdomstjänster i Borgå, påminner om rekommendationen, enligt vilken man inte alls ska samlas i vänskapsgrupper.

Rekommendationen gäller inte bara de unga kompisgrupperna utan alla grupper utöver närstående och egna familjer. Jorkama önskar att vårdnadshavare skulle diskutera saken med sina unga.

– Det vore bäst att även de unga skulle fira med sina familjer i år, och hålla kontakt med sina kompisar med hjälp av distansförbindelser.

Om unga ändå går ut och festar, är det bra att diskutera med dem om säkerhetsavstånd och handhygien, samt risker för användning av berusningsmedel, säger Jorkama.

Ifall någon blir bekymrad för en ung persons välmående under nyårsafton kan personen be stadens ungdomsarbetare om hjälp.

Under kvällens gång får man tag på ungdomsarbetare via telefonnumret 040 138 9440.

Lovisa firar årsskiftet med ljuskonst

I år blir det ingen nyårsfest eller trettondagsbal i Lovisa. Istället väljer staden att bjuda sina invånare på ljuskonst.

Lördagen den femte december ställdes Alexander Reichsteins konstverk Dags att flyga ut i kyrkoparken utanför Lovisa kyrka.

Verket kommer att finnas utställt i Lovisa fram till trettondagen, den sjätte januari.

Ljusinstallationen "Dags att flyga".
Ljuskonstverket “Dags att flyga” hängdes upp i Kyrkoparken torsdagen 3.12. Följande lördag 5.12, då beslysningen sattes på, ställdes verket ut officiellt.
Ljusinstallationen “Dags att flyga”.
Bild: Milena Hackman / Yle
Lovisa,Dags att flyga

Förutom ljuskonst bjuder Lovisa även på en nyårsshow på Kino Marilyn. Lovisa Operaförening uppträder med ett musikspektakel som streamas på nyårsafton klockan 19 från den lokala biografen.

Sibbo har virtuellt program

Sibbo kommun bjuder på ett videouppträdande av konstnärsparet Iiro Rantala och Lotta Kuusisto.

Uppträdandet heter Sanat ja sävel (ung. ”Texten och tonen”) och har skapats hemma hos paret under coronatiden.

Videon kan ses gratis på kommunens Youtube-kanal fram till nyårsdagens kväll.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply