IBM: Hackare försökte komma åt information om hur coronavaccin ska distribueras – tros ha kopplingar till någon regering men oklart vilken | Utrikes


Hackare har försökt komma åt information om hur coronavaccin ska förvaras och distribueras runt om i världen. Det rapporterar IT-företaget IBM som har spårat hackarna.

Enligt IBM har hackarnas måltavla varit företag och organisationer som är involverade i att förvara och transportera coronavacciner i rätt temperatur.

De är alla med i den distributionskedja som leds av vaccinalliansen Gavi.

Till Gavis samarbetspartners hör bland annat Världshälsoorganisationen WHO, Unicef, Världsbanken och Bill & Melinda Gates stiftelse.

De företag och organisationer som hackarna riktade in sig på finns i sex länder i Europa och Asien.

Försökte komma åt inloggningsuppgifter

Hackarna tros ha försökt komma åt inloggningsuppgifter för att få tillgång till information bland annat om hur olika regeringar tänker distribuera coronavaccin, till exempel vilken infrastruktur de tänker använda.

Bild på en laptop med händer på tangentbordet
Hackarna skickade e-post som innehöll skadlig kod
Bild på en laptop med händer på tangentbordet
Bild: Mostphotos
Laptop,hackare,dataintrång,cybersäkerhet,cyberattacker

Hackarna skickade e-post till de olika företagen och organisationerna och utgav sig för att vara chef för ett legitimt kinesiskt företag som är en del av distributionskedjan för coronavaccin.

E-postmeddelandena innehöll skadlig kod som skulle hjälpa hackarna att komma åt inloggningsuppgifterna.

Det är oklart hur framgångsrika hackarna har varit.

IBM: Hackarna misstänks ha kopplingar till någon regering

På grund av hackarnas sofistikerade metoder misstänker IBM att de har kopplingar till någon regering, men företaget har inte tillräckligt med bevis för att slå fast vilken regering det är frågan om.

Cyberbrottslingar sätter knappast sin tid och sina resurser på en så utstuderad operation utan att få betalt för det, säger IBM.

Seattlessa asuva Ian Haydon oli yksi Moderna-rokotteen testiryhmään kuulunut henkilö. Kuvassa hän käy terveysasemalla rokotettavana kehitteellä olevalla koronarokotteella.
Insyn i vaccin som kan inverka på människors liv och den globala ekonomin är ett eftertraktat mål för många stater
Seattlessa asuva Ian Haydon oli yksi Moderna-rokotteen testiryhmään kuulunut henkilö. Kuvassa hän käy terveysasemalla rokotettavana kehitteellä olevalla koronarokotteella.
Bild: Ian Haydonin kuva-arkisto
Coronavaccin,coronavirus

Och enligt företaget är insyn i försäljningen och distributionen av vaccin som kan inverka på människors liv och den globala ekonomin ett mycket eftertraktat mål för många stater.

Inte första gången som coronavaccin intresserar hackare

Det är inte första gången som hackare har riktat in sig på coronavaccin.

I maj anklagade USA kinesiska hackare för att ha försökt komma åt information om coronavaccinforskning.

En kvinnlig kemist håller upp instrument i AstraZenecas laboratorium i Sydney där man jobbar med att ta fram ett coronavaccin.
Hackare har också tidigare intresserat sig för coronavaccin
En kvinnlig kemist håller upp instrument i AstraZenecas laboratorium i Sydney där man jobbar med att ta fram ett coronavaccin.
Bild: AAP Image
Astra Zeneca,Coronavaccin,laboratorier,läkemedelsindustri,läkemedel,Sydney,AstraZeneca,Läkemedelsutveckling

I juli varnade Storbritannien för att den ryska underrättelsetjänsten hade snokat i vaccinforskning, bland annat i Oxford.

Och nyligen meddelade Microsoft att nordkoreanska och ryska hackare också hade försökt komma åt uppgifter om vaccinforskning.

Källor: BBC, Cyberscoop.com, Deutsche WelleSource link

Be the first to comment

Leave a Reply