Indonesien vaccinerar de yngre först – “det är ju de som sprider viruset mest” | Utrikes


Massvaccinering mot covid-19 pågår runt om i världen – så också i Indonesien. Här har myndigheterna ändå valt en mer udda prioriteringsordning. Det är de unga som får vaccinet först.

I andra länder är det ofta den äldsta delen av befolkningen som vaccineras i den första fasen eftersom de anses befinna sig i den värsta riskzonen.

I Indonesien är det yngre, arbetande människor i åldern 18-59 år som vaccineras först.

Den första fasen, som inleddes i går, innebär att vårdanställda, poliser, soldater, lärare och en del tjänstemän vaccineras med Corona Vac – ett vaccin som utvecklats av det kinesiska företaget Sinovac. Efter det ska hela den arbetande vuxna befolkningen vaccineras.

Landets 59-åriga president Joko Widodo var den person som fick vaccinet först. Den 77 år gamla vice presidenten Ma’ruf Amin får inte vaccinet nu eftersom han är för gammal.

“De unga rör sig överallt och efter det kommer de hem till de äldre”

BBC hänvisar till myndigheternas rådgivare, professor Amin Soebandrio, som säger att “de unga först” är en vettig strategi. Han motiverar det med att de yngre arbetande människorna rör sig “överallt” utanför hemmet och efter det återvänder hem till sina familjer – med en potentiell smitta.

– Vi når nu de människor som mest sannolikt sprider viruset, säger han till BBC.

Professorn bedömer att den här taktiken ger landet de bästa möjligheterna att nå flockimmunitet – det vill säga ett sådant stadium då en stor del av samhället blivit immun och smittspridning inte längre sker okontrollerat.

En ung man vaccineras i Bogor, Indonesien 14.1.2021
En ung man vaccineras i Bogor, Indonesien 14.1.2021
En ung man vaccineras i Bogor, Indonesien 14.1.2021
Bild: EPA-EFE/All Over Press
Indonesien,vaccinering,COVID-19,coronavirus

Många unga arbetande invånare i jättelandet

I Indonesien med 270 miljoner invånare sprids covid-19 snabbast i hela Sydostasien, och andelen unga är stor i landet. Enligt myndigheterna hittas de flesta covid-19-fall bland den arbetande befolkningen.

Skolor och offentliga byggnader har hållits stängda i närmare ett år men myndigheterna har motsatt sig en strikt nedstängning av samhället eftersom man befarar att följderna för landets ekonomi då skulle bli svåra.

Indonesiens hälsominister Budi Gunadi Sadikin försvarar vaccineringsstrategin och säger att det inte handlar enbart om ekonomi utan också om att skydda befolkningen och att nå de människor som sannolikt är de som mest smittas av covid-19 och som sprider smittan vidare.

– Vi fokuserar på personer som träffar stora mängder människor i sitt arbete.

Alla generationer bor ofta i samma hushåll

Enligt myndigheterna vill man skydda också de äldre.

De flesta äldre människor i Indonesien delar hushållet med de yngre generationerna. Att isolera de äldre från de yngre är ofta omöjligt.

Tanken är att om de arbetande medlemmarna i hushållen blir immuna kan de inte föra hem viruset till sina äldre släktingar.

Många osäkerhetsfaktorer

Professor Robert Read, rådgivare för de brittiska hälsomyndigheterna, säger att orsaken till att Storbritannien inte börjar med att vaccinera de yngre är att unga människor tenderar att inte drabbas så allvarligt av covid-19.

Den andra orsaken är att man inte med säkerhet vet om en vaccinerad person kan föra viruset vidare eller inte.

Enligt Read kan en mycket hög vaccinationsgrad kanske dämpa smittspridningen i Indonesien. Om den indonesiska strategin ska lyckas måste man få minst 50 procent av befolkningen vaccinerad för att man ska kunna stoppa de allvarligaste sjukdomsfallen och dödsfallen bland de äldre.

Kaupunkinäkymä Yogyakartasta Indonesiassa, etualalla Kali Code-joki.
Vaccinet ska ut till varje del av det stora landet. Yogyakarta, Kali Code,
Kaupunkinäkymä Yogyakartasta Indonesiassa, etualalla Kali Code-joki.
Bild: Petteri Bülow / Yle
Indonesien,Joki,Yogyakarta,Kali Code

Logistiken för vaccin i minus 70 grader är besvärlig i Indonesien

De äldre kommer att vaccineras då Indonesien får Pfizer Biontechs och Astra Zenecas vacciner.

Problemet med Pfizer Biontechs vaccin är att det måste förvaras i minus 70 grader och att kylkedjan måste upprätthållas. Indonesien är ett svårtillgängligt jätteland med utspridda områden vilket gör distributionen extra besvärlig.

Det kinesiska vaccinet Sinovac bärs ut från ett kylrum i Bandung 13.1.2021
Det kinesiska vaccinet Sinovac bärs ut från ett kylrum i Bandung 13.1.2021
Det kinesiska vaccinet Sinovac bärs ut från ett kylrum i Bandung 13.1.2021
Bild: AFP / Lehtikuva
Indonesien,vaccinering,COVID-19,coronavirus

“Vaccinet har inte testats på de äldre”

Den unika metoden i Indonesien uppges ske delvis på grund av att det inte finns tillräckligt mycket information om kliniska test som skulle visa hur effektivt just det här vaccinet fungerar för äldre människor.

Indonesien använder sig av ett kinesiskt vaccin, och myndigheterna har testat vaccinet bara på åldersgruppen 18-59. Indonesien ombads vaccinera den arbetande befolkningen med just det vaccinet.

En del experter är dock skeptiska och säger att argumentet inte håller eftersom äldre människor har fått samma vaccin i Kina och Mellanöstern och att de har svarat lika bra på det som de yngre.

Läkaren Siti Nadia Tarmizi, talesperson för det indonesiska hälsoministeriets covid-19-vaccinationsprogram, säger till BBC att den indonesiska strategin handlar om att man valt en bra skyddsmetod.

– Även om Indonesien hade uppmanats att testa vaccinet på över 60 år gamla människor först så skulle man sannolikt ändå först ha fokuserat på att vaccinera den arbetande befolkningen eftersom man tror på att det faktiskt är den metod som bäst skyddar de flesta.

Källa: BBC, Reuters, al-Jazeera

Eftersom äldre människor främst vistas i sina hem är också risken att smittas mindre i jämförelse med risken för de yngre som arbetar. Om de unga vaccineras först kan de ju tryggt besöka de äldre― Putu, en indonesisk kvinna, uttalar sig för al-JazeeraSource link

Be the first to comment

Leave a Reply