Infektionsöverläkare Juha Salonen svarar på lyssnarfrågor om coronaviruset – “Kan man smitta andra innan man fått symptom?” | Österbotten


Ska jag öka astmamedicineringen, vem ska hållas i karantän och hur smittar corona. Frågorna var många när Yle Vega Österbottens programvärd Pia Lagus träffade infektionsöverläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus.

Namnet COVID-19, betyder det att det finns flera coronavirus?

– Ja, det finns gamla coronavirus som förorsakar infektioner i övre luftvägarna. Det här är ett nytt virus som påminner om SARS-viruset som härjade i Hongkong och Singapore och MERS i Saudiarabien. De är ganska lika varandra.

Jag har läst att man inte ska ta antiinflammatorisk medicin vid coronavirus, utan istället paracetamol. Stämmer det?

– Egentligen tycker jag inte att det stämmer. Man kan använda båda två. Om det ena inte ger en bra effekt kan man byta till det andra.

En man med läkarrock ser mot kameran i en sjukhuskorridor
Juha Salonen
En man med läkarrock ser mot kameran i en sjukhuskorridor
Bild: YLE / Jonas Mastosalo
läkare,Vasa centralsjukhus,Juha Salonen

Blir man immun mot coronaviruset om man en gång insjuknat?

– Det är en bra fråga som man inte har något säkert svar på. Det är ett så nytt virus att vi inte ännu har alla svar. Vi får mer och mer information hela tiden och man arbetar med att utveckla ett vaccin. Men det tar sin tid.

Det är en bra fråga som man inte har något säkert svar på.

Vad skiljer spanska sjukan från coronavirus?

– Det är en helt annan sjukdom. Spanska sjukan var ett influensavirus som liknar svininfluensa. De liknar varandra på så sätt att symptomen är rätt lika, man kan ha huvudvärk, muskelvärk och hög feber. Men oftast har patienten lindriga symptom. De äldre drabbas värre för att de har en sämre immunitet, det är normalt och kan göra att man får starkare symptom.

Hur länge smittar man om man får coronavirus?

– Det är en annan sak som vi inte riktigt vet. Det är möjligt att man kan smitta en längre tid fast symptomen gått över. Vid influensa smittar den som har en immunsupressiv medicinering längre, alltså en medicin som stärker immunförsvaret.

Kan man smitta andra innan man fått symptom?

– Ja, det kan man säkert. Det är vanligt vid virusinfektioner att man smittar ett par dagar innan man utvecklat symptom.

Närkontakt är den viktigaste vägen till smitta.

Kan man bli smittad genom biblioteksböcker?

– Viruset smittar genom droppsmitta och kontaktsmitta, så det är möjligt att bli smittad när man rör vid olika saker. Lättast smittar viruset ändå ansikte mot ansikte, närkontakt är den viktigaste vägen till smitta.

Kommer myggor att kunna överföra coronaviruset?

– Nej, det tror jag inte. Det är närmast droppsmittan, en människa smittar den andra genom närkontakt. Om man till exempel sitter mycket nära intill varandra.

Måste man testas för corona om man är ung, frisk och håller sig borta från andra människor?

– Nej, man måste inte testa unga människor utan svåra symptom. Vi har bestämt oss för att fortsätta testa patienter för att de flesta bekräftade fall i Finland fått smittan från epidemiområden som Italien. Eftersom vi bara har två bekräftade fall här i Vasa sjukvårdsområde så tycker vi att det är klokt att hitta de här fallen och bryta smittokedjan.

Kan man har coronavirus utan hög feber?

– Jo, symptomen varierar. Man måste inte ha feber utan kan ha influensasymptom som snuva och hosta.

Är det okej att ha barnen i dagvård nu?

– Om barnen är friska och inte exponerats för smitta kan de vara i dagvård. Risken är främst om man varit på resa i områden där det finns många coronainfekterade, då kan man få symptom först senare sen man kommit hem. Om viruset smittar innan symptomen brutit ut kan man sprida smittan i skola och dagis innan man märker att man är infekterad.

Jag är astmatiker och diabetiker. Borde jag redan nu dubbla min dos astmamedicin?

– Nej, det behövs inte om man inte har förvärrade astmasymptom. Om det skulle vara så att man får en ovanlig pneumoni som man inte kan identifiera så är det bäst att kontakta sin läkare för att reda ut vilka undersökningar som behövs.

Jag har döttrar som befinner sig utomlands, medan jag, maken och sonen är kvar hemma. Måste vi alla vara isolerade?

– Om du besöker din dotter utomlands i ett epidemiområde så gäller karantänen när man kommer hem, även om man är symptomfri. Man ska undvika att träffa stora folkmassor om man varit på resa.

Vi fortsätter som vanligt.

Hur fortsätter vardagen på Vasa centralsjukhus? Gör man ingrepp som vanligt?

– Vi fortsätter som vanligt. Om det går så att det blir så många nya coronafall att det är en epidemi, i Helsingforstrakten kan man kalla det en epidemi, då måste man överväga hur man fortsätter verksamheten. Då måste man kanske skjuta på icke-brådskande ingrepp och stänga någon poliklinik för att frigöra personal, utrymme och bäddplatser.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply