Infektionsöverläkare vill återinföra coronabegränsningar: “Något måste vi göra, inte bara vänta” | Österbotten


Infektionsöverläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus vill införa nya begränsningar för att bekämpa coronaviruset. Och att öppna för festivaler var enligt honom ett felaktigt beslut.

I fredags kunde vi berätta att ett nytt coronafall bekräftats i Vasa sjukvårdsdistrikt. Det var det andra under veckan och de båda fallen var de första efter en nästan månadslång paus av nya fall.

I båda fallen rörde det sig om personer som smittats utomlands, i Estland respektive Turkiet.

Det kommer att bli nya fall i Österbotten

Infektionsöverläkare Juha Salonen vid Vasa centralsjukhus säger, med hänvisning till personen som kom från Turkiet, att det är allvarligt.

– Det som är farligt är att det nu kommer många patienter från länder som är riskområden, och de borde undvika kontakter med andra. Om det blir nya dylika fall kan vi ha mycket smitta här i Finland, säger Salonen.

Tror du att antalet fall kan börja öka också i Österbotten?

– Jag är ganska säker på det. Resandet utomlands har ökat och begränsningarna i Finland har slopats. Vi har festivaler med över 500 deltagare. Det finns många möjligheter för smittan att spridas i Finland så jag tror att vi får nya fall också här i Österbotten.

“Stora festivaler är inte nödvändiga”

Första augusti slopades begränsningen på max 500 personer vid offentliga evenemang, både inom- och utomhus.

Något som Salonen är kritisk mot ifall vi vill undvika en andra våg.

– Stora festivaler är inte nödvändiga och jag skulle inte ha öppnat upp för dem.

Vill återinföra begränsningar

Diskussionerna kring ansiktsskydd har också gått het när THL meddelat att de eventuellt kommer med en rekommendation om att använda ansiktsskydd på offentliga platser.

Rekommendationen låter ännu vänta på sig, men kommer i nästa vecka, enligt THL.

Jag tycker att vi måste se om vi kan införa begränsningar igen. Kanske inte alla men något måste vi göra, inte bara vänta

Salonen säger att ansiktsskydden kan hjälpa, men påpekar att fler åtgärder behövs för att hindra att spridningen av coronaviruset ökar igen.

– Nu när skolorna börjar kan nya smittor sprida sig lättare. Jag tycker att vi måste se om vi kan införa begränsningar igen. Kanske inte alla men något måste vi göra, inte bara vänta.

I början av veckan rapporterades det också om en coronasmittad person som rört sig på flera restauranger i Vasa, men hen var bosatt i annan kommun och räknas inte till Vasa sjukvårdsdistrikts statistik.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply