Inga nya fall av coronavirussmitta efter två veckors nedstängning i Lappträsk – löpevenemang ordnas i Korsmalm | Östnyland


Lappträsk kommun stängde ner verksamheter i två veckor för att bekämpa coronaviruset. Åtgärden gav önskat resultat, det vill säga inga nya smittade invånare.

Kommundirektör Tiina Heikka bekräftar att man lyckats bryta smittkedjorna.

– Ja, det stämmer. Vi vet ju inte om det bara beror på vår nedstängningsstrategi eller vad allt det kan bero på. Hoppas att det har hjälpt till att vi inte har nya coronavirussmittade här i Lappträsk, säger Heikka.

Vecka 42, det vill säga den 12 – 18.10 konstaterades ett flertal coronafall och att separata smittkedjor uppstått i Lappträsk. På bara ett veckoslut hade antalet fall ökat med fyra, till totalt nio.

Nu är den två veckor långa nedstängningen avslutad för denna gång eftersom inga nya fall har bekräftats.

Lapinjärven kunnanjohtaja Tiina Heikka.
Förutom regn behöver Lappträskborna skydda sig mot coronaviruset med munskydd och god hygien, säger kommundirektören Tiina Heikka. Arkivbild.
Lapinjärven kunnanjohtaja Tiina Heikka.
Bild: Matti Myller / Yle
Tiina Heikka,Lappträsk,kommundirektörer,person

Nedstängningen var omfattande och berörde flera viktiga funktioner.

– Kommunen höll dörrarna stängda, men vi ordnade viss service virtuellt eller per telefon. Kommunkansliet, biblioteket och Unkan var stängda, säger Heikka.

Lappträskborna fick till exempel bunkra upp med läsbart och försöka sysselsätta sig hemma efter bästa förmåga.

– Vi använde också munskydd på dagis och i skolor.

Använd munskydd och tvätta händerna

Lappträsk uppmanar fortfarande alla gäster som använder kommunens service att använda munskydd.

Det gäller bland annat i daghem, skolor och kommunkansliet samt inom ungdomsväsendet och vid fritidsaktiviteter.

Nu följer kommunens ledningsgrupp med situationen. Om läget förändras fattar ledningsgruppen och kommunstyrelsen snabbt beslut om vilken strategi eller åtgärd som då tas i bruk.

Som utomstående på besök i kommunen gäller de allmänna rekommendationerna.

– Vi har samma situation som i hela Finland, använd munskydd och iaktta bra handhygien. Om man deltar i idrottsverksamheter, hobbyer eller är där många människor samlas samtidigt så använder gäster munskydd på samma sätt som invånarna.

Milt väder höll idrottarna utomhus

Det har varit knepigt för motionärer och idrottare att ägna sig åt träning och tävlingar på grund av coronapandemin. Antingen har de inhiberats eller så har rekommendationerna försvårat verksamheten.

I Lappträsk verkar bland annat föreningen Lappträsk idrottare (LuLi) med flera olika grenar: skidåkning, gympa, volleyboll, fotboll, innebandy, kickboxing och friidrott.

Tack vare det milda vädret har nedstängningen haft en liten inverkan på föreningens verksamhet.

– Vi höll paus med ungdomarnas idrott för det var bara två veckor. Det gjorde ingenting för de har varit ute tillsvidare och bland annat spelat fotboll, säger kommunikationsansvarige Maria Vickholm.

Föreningen ordnar vuxengympa en dag i veckan, men den har haft uppehåll under nedstängningen. Därför bandas nu söndagens gympa in på förhand på video och delas sedan ut till medlemmarna.

– Vi delar ut den på söndag så att alla får gympa när de vill. Naturligtvis kan de gympa varje dag om de vill, så det är inte bara söndagsgympa som de vanligtvis kommer till.

Leende kvinna i vinterlandskap.
Lappträsk idrottare har motionerat utomhus under nedstängningen, säger Maria Vickholm. Arkivbild
Leende kvinna i vinterlandskap.
Bild: Yle/Mikael Kokkola
Lappträsk,idrottsföreningar,luli

Temahelgen till ära har idrottsföreningen fått tillstånd att ordna löpevenemanget SisuXTrial Goes Halloween 2020 längs motionsspåret i Korsmalm.

– Vi frågade skilt om vi kan ordna det, och vid kommunen sade de, Jo, om man bara håller distans och följer alla anvisningar. De sa också att det är roligt att vi erbjuder någonting speciellt för både ungdomar och vuxna, säger Vickholm.

Traillöpningen går längs mörka stigar utan tidtagning med starter klockan 18 – 19.

Egen pannlampa är obligatorisk, men den sex kilometer långa banan är försedd med reflexband och upplyst med ljus. Och utklädda föreningsmedlemmar som dyker upp här och där.

Det är möjligt att använda munskydd under evenemanget, i synnerhet vid starten om många deltagare anländer samtidigt.

Nedstängningen var en exceptionell åtgärd

Kommunens två veckor långa stängningsstrategi var exceptionell, men kommunens åtgärder har mottagits väl av kommuninvånarna.

-Invånarna har förstått allvaret i situationen och jag tror att detta också har bidragit till att öka förståelsen för situationen i Lappträsk. Förhoppningsvis kommer rekommendationerna att fortsätta följas så att vi kan hålla kommunens tjänster och även företagarna igång, säger kommundirektör Tiina Heikka på kommunens webbplats.

Följande rekommendationer gäller fortfarande i Lappträsk:

Offentliga tillställningar och allmänna sammankomster för mer än 20 (tjugo) personer kan hållas inomhus och i avgränsade utomhusområden.

Det här förutsatt att säkerheten kan garanteras i enlighet med instruktionerna från utbildnings- och kulturministeriet och Institutet för hälsa och välfärd den 21.9.2020. Förordningen gäller för tiden 1.11.-30.11.2020.

Distansarbete rekommenderas i mån av möjlighet.

Munskydd rekommenderas för personer över 15 år:

  • i kollektivtrafik
  • i offentliga lokaler och under offentliga evenemang
  • privata tjänstleverantörers lokaler (butiker, banker, etc.)
  • i läroanstalter på andra stadiet, i högskolor och i ungdomsarbete
  • i hobbyverksamhet
  • på arbetsplatser då man inte kan hålla avstånd, vistas växelvis i lokaler eller inte kan fullfölja andra hygien- och säkerhetsregleringar
  • för personalen inom hälso- och sjukvården i patient- och klientarbetetSource link

Be the first to comment

Leave a Reply