Inga särskilda friheter för redan vaccinerade – tyska experter ser att coronarestriktionerna måste fortsätta att gälla för alla | Utrikes


I Tyskland riktas hård kritik mot regeringen för att vaccineringen mot coronaviruset går så långsamt. Samtidigt förs också en livlig diskussion kring om personer som redan har fått vaccinet borde få tillbaka vissa av de friheter som andra icke-vaccinerade personer fortfarande inte ska ha rätt till.

– För tillfället borde de statliga begränsningarna fortsätta att gälla också för de personer som redan har fått vaccinet, säger professor Alena Buyx som är chef för det tyska etikrådet.

En kvinna i röd tröja och rött läppstift. Hon  har långt, blont hår och glasögon med svarta skalmar.
Alena Buyx anser att äveen vaccinerade bör omfattas av begränsningarna.
En kvinna i röd tröja och rött läppstift. Hon har långt, blont hår och glasögon med svarta skalmar.
Bild: ullstein bild – Christian Ditsch/ All Over Press
forskare,professorer,Tyskland,Alena Buyx

Personer som är vaccinerade ska enligt rekommendationerna också fortsätta att hålla avstånd och bära munskydd där det här är obligatoriskt.

Rådet kommer med just de här rekommendationerna bland annat därför att man i det här skedet inte med säkerhet kan säga i vilken grad en vaccinerad person kan föra coronasmittan vidare. På en punkt rekommenderar man ändå undantag.

– Till exempel på äldreboenden där allt fler börjar vara vaccinerade måste man stegvis bryta isolationen för de vaccinerade, säger Buyx.

”Ingen vaccineringsplikt”

I Tyskland har hittills omkring två miljoner människor fått åtminstone en första dos vaccin.

Då det är oklart hur snabbt vaccineringen kommer att gå är man från etikrådets sida försiktig med att säga alltför mycket om hur redan vaccinerade i framtiden eventuellt kan få fler friheter.

När alla väl har en möjlighet att ta vaccinet kan situationen ändå vara en annan, åtminstone enligt förbundskanslern.

– När vi är så långt måste man kanske göra en viss åtskillnad. Den som inte vill vaccinera sig, kan kanske inte heller göra vissa saker, säger Angela Merkel i en intervju för rundradiobolaget ARD.

En kvinna klädd i blågrå kavaj med vitt linne under. Hon har ett halsband i sliver runt halsen. Hon är klädd i vitt munskydd och har ljusbrunt rätt så kort hår.
Förbundskansler Angela Merkel anser att vaccinerade eventuellt kan få fler friheter i det skede som alla har möjlighet att vaccinera sig.
En kvinna klädd i blågrå kavaj med vitt linne under. Hon har ett halsband i sliver runt halsen. Hon är klädd i vitt munskydd och har ljusbrunt rätt så kort hår.
Bild: EPA
Angela Merkel

Efter intervjun betonade Merkels talesman Steffen Seibert ändå att hennes uttalande inte ska tolkas så att man i Tyskland är på väg att införa en vaccineringsplikt.

Restaurang- och konsertbesök endast för vaccinerade?

Merkels uttalande har ändå ytterligare satt fart på diskussionen om privata företag som till exempel hotell, restauranger och klubbar kan komma att gå in för att ta emot endast vaccinerade gäster.

Den stora biljettförsäljaren och konsertarrangören CTS Eventim har redan meddelat att man mycket väl kan tänka sig att konsertbesök kan hänga på om en person är vaccinerad eller inte. Man säger sig redan också ha en möjlighet att kontrollera besökarna.

– I motsats till staten får en stor del av de privata aktörerna själva bestämma om de riktar utbud och tjänster endast till vaccinerade. När konserter igen är tillåtna kan en arrangör alltså välja att släppa in endast vaccinerade personer, säger professor Volker Lipp från etikrådet.

En man i svart kostymjacka syns i närbild. Han har svarta, ovala glasögon på sig. Hans hjässa är kal.
Enligt Volker Lipp måste alla behandlas lika t.ex. inom kollektivtrafiken, oberoende om man är vaccinerad eller inte.
En man i svart kostymjacka syns i närbild. Han har svarta, ovala glasögon på sig. Hans hjässa är kal.
Bild: ullstein bild – Christian Ditsch/ All Over Press
forskare,professorer,Volker Lipp

Men också här gäller enligt Lipp begränsningar, till exempel företag som ansvarar för kollektivtrafiken måste behandla alla sina kunder på samma sätt.

– Det kommer sannolikt att finnas områden inom den privata sektorn där det blir så att man endast riktar sig till vaccinerade. Att jämföra det här med en vaccineringsplikt ser jag ändå som överdrivet, säger professor Alena Buyx.

Leksakspandor sitter placerade runt bord med dukar och glas. Pandan i förgrunden har blå tröja, solglasögon.
I Frankfurt am Main åt leksakspandor middag i brist på gäster. Tyskland har befunnit sig i en någotb som liknar en lokcdown sedan november,
Leksakspandor sitter placerade runt bord med dukar och glas. Pandan i förgrunden har blå tröja, solglasögon.
Bild: EPA
restauranger,leksaker,pandor,Tyskland,coronavirus,COVID-19 pandemic lockdown,Frankfurt am Main

Från etikrådets sida vill man med sina rekommendationer till beslutsfattarna nu också lugna ner debatten en aning.

Och där vissa talar om privilegier för vaccinerade vill andra påminna om att det i debatten inte handlar om några privilegier utan om de grundläggande rättigheter som var helt självklara före coronapandemin slog till.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply