”Inga tecken på att det håller på att ta slut”


För fjärde dygnet i rad minskade i går antalet nya personer som är bekräftat smittade med covid-19 i Italien. Från 3 612 i tisdags till 3 491 nu. Dödstalen är fortsatt höga, 683 i går, 743 dagen före. Totalt har 7 503 personer som varit coronasmittade dött. Det totala antalet bekräftat smittade, döda och tillfrisknade sen virusets först bröt ut i Italien är 74 386.

Antalet smittade är dock ett osäkert mått eftersom långt ifrån alla misstänkta fall testas. Mörkertalet smittade bedöms som mycket stort.

Smittskyddsläkare pessimistisk

Professor Galli, smittskyddsexpert på Sacco-sjukhuset i hårt drabbade Milano, är negativ. I en intervju med Il Giornale svarar han på frågan om när ”allt det här kommer att ta slut”.

– Ser ni tecken på att läget förbättrats? Det gör inte jag, svarar Galli.

Smittan ökar på nytt i Lombardiet

Nu kommer också nya siffror som ger honom rätt. Trots alla restriktioner med militär på Milanos gator och total nedstängning ökar smittan i hårt drabbade Lombardiet på nytt. På bara ett dygn har man 2 500 nya bekräftade fall.

– Jag är orolig. Vi måste se om detta är en enskild händelse som beror på något eller om det är en ny växande negativ trend, säger regionspresident Attilio Fontana.

Han har själv haft viruset och varit i karantän men är nu tillbaka på jobbet.

– Det är inga bra siffror vi ser, de är för höga, säger Fontana till italienska medier.

”Otroligt många över åttio år”

Samtidigt varnar professor Massimo Galli för att sjukhus, vårdcentraler och akutmottagningar varit ställen i där smittan spridits. Han ger också bakgrund till de höga dödstalen.

– I Italien har vi otroligt många personer över åttio och nittio år. De mår, eller mådde, rätt bra. Men de flesta har flera andra sjukdomar, som de har klarat av tack vare bra hälsovård. Men det gör att de inte står emot när covid-19 attackerar, säger Galli.

Ett bakslag

Många experter hade hoppats på att till helgen kunna bekräfta att siffrorna vänder neråt, så det stora antalet nya smittade i Lombardiet är ett bakslag.

I Kampanien i södra Italien finns samtidigt nio nya smitthärdar isolerade i röda zoner. Kampaniens regionspresident Vincenzo Di Luca meddelade i går att utegångsförbudet förlängs till 14 april för alla. Allt för att inte få en upprepning av det enorma smittoutbrottet i norr.

Utrikesbyrån publiceras varje onsdag kväll på SVT Play. Det sänds också i SVT2 onsdagar 22.15. 

Programledare: Johan Ripås.

Se hela programmet på SVT PlaySource link

Be the first to comment

Leave a Reply