Inget spel i franska ligapremiären för småskadad Nico Rönnberg – första tiden i Paris har innehållit tuff försäsong, inställda matcher och storstadsliv: “Lite vilsen här ibland som Karisbo” | Sport


Nico Rönnberg tvingas vänta på sin debut i franska ligan. En magmuskelskada stoppar honom från spel mot storlaget Nantes. Nu berättar han om första bilden av fransk ligahandboll. Han längtar också efter att familjen ska kunna flytta ner till Frankrike.

När Yle Sporten pratar med Nico Rönnberg några dagar före seriestarten i den franska ligan är finländsk handbolls stora namn lika pratglad som vanligt.

På en punkt smärtar det ändå – närmare bestämt i en magmuskel. Han kommer inte att kunna spela när Ivry möter storlaget Nantes på söndag och anledningen är en muskelbristning.

– Visst är det lite bittert…

Han poängterar att skadan inte är allvarlig. När Ivry möter Saint-Raphaël på fredag nästa vecka i den andra omgången borde Rönnberg vara redo för ligadebut.

– Det känns onödigt att spela match direkt efter en paus på över två veckor från handbollsträningen. Jag borde kunna köra för fullt på måndag och göra mig redo för vår hemmapremiär.

För ungefär två och en halv vecka sedan spelade Ivry en träningsmatch mot stjärnbygget Paris Saint-Germain. Då fick Rönnberg ont efter ett skott.

– Jag började känna av det lite redan i de första träningsmatcherna, men jag kliver inte av för minsta lilla. Det blev inte bättre och i PSG-matchen kände jag att det inte är bra.

– Lagläkaren hittade en bristning i en magmuskel och uppskattade att det tar två till tre veckor innan jag är tillbaka. Nu känns det okej. Jag har tränat hårt under tiden.

Många inställda matcher

Yle Sporten besökte Rönnberg i Karis i somras – precis före avfärden till Paris. Sedan dess har han genomfört en minst sagt speciell försäsong med coronaviruset som en ständig följeslagare.

Skip Instagram post

En av Ivrys träningsmatcher ställdes in på grund av sju till åtta positiva tester i motståndarlaget och en annan ställdes in på grund av ett positivt fall i egna laget. Enligt Rönnberg har totalt mellan fyrtio till femtio procent av träningsmatcherna inhiberats i Frankrike.

– Vi testas en gång i veckan och inför varje match är det test tre dagar före. Nu när ligan startar blir det framflyttade matcher om det finns flera coronafall i något lag.

Det har redan skett. Creteil är drabbat och fredagens premiär mot Dunkerque är framflyttad.

– Det blir en väldigt speciell säsong.

I Frankrike är det just nu grönt ljus för publik på idrottsevenemang. Nantes hade 4800 åskådare på plats i Champions League förra veckan och när den här intervjun görs har Rönnberg ett besök på PSG:s CL-match mot Flensburg i tankarna.

– Virusläget är mycket värre här än där hemma, men vardagen är ganska normal trots allt. Det är munskydd på överallt, avstånd till andra människor och så vidare.

Måste hitta jämnheten

Hur har den första tiden i Frankrike varit? Rönnberg har hunnit träna med sitt nya lag i över en månad och spelat i tre träningsmatcher.

– Det är mer fysiskt än jag trodde. Jag hade trott att det skulle vara mer taktiskt, men åtminstone i vårt lag är det ganska fria tyglar och det passar mig – speciellt när jag får ännu mer bollträning i mig.

– Jag visste att jag kommer till en helt annan värld, men vi spelade två matcher mot PSG. Jag gjorde ändå fyra mål i båda och spelade ungefär halva matchen.

Nico Rönnberg.
Nico Rönnberg växte ut till en stjärna under sina sju år i Cocks.
Nico Rönnberg.
Bild: Handbollförbundet/Newspix/Kalle Parkkinen
Nico Rönnberg,handboll,Riihimäki Cocks

Rönnberg känner stort förtroende från tränaren Sébastien Quintallet, men han är klar över vad som blir en utmaning. I Cocks kunde det gå ett par veckor utan en tuff match. I Ivry, som inte är ett topplag på pappret, måste han hitta både höjden och jämnheten i sitt spel.

– Nivåskillnad är stor jämfört med Finland där jag kunde gå på åttio procent och ändå spela bra. Där kunde jag förbereda mig ordentligt för en toppmatch mot Dicken eller en Europamatch. Här måste jag vara beredd att vara där 110 procent varje vecka, ge och ta stryk.

Hur mycket mersmak ger det att få möta de här storlagen?

– Det är klart att det känns häftigt och något som jag har strävat efter. Att få sätta straffar mot Vincent Gérard (reds. anm. PSG:s franska världsmästarmålvakt)… Nu får jag mäta mig mot de här spelarna.

Skip Instagram post

Dessutom har kroppen fått vänja sig vid den tuffa träningen. I Ivry har det varit två träningar de flesta vardagarna under försäsongen.

– Jag var riktigt, riktigt sliten under en period. Jag märker att kroppen förändras av den tuffa träningen. Det tar lite tid att vänja sig, men här finns alla chanser att ta kliv framåt i karriären.

“Franska väldigt svårt”

Samtidigt brottas Rönnberg också med ett nytt språk. Franskan är en utmaning och han har språklektioner två gånger i veckan.

– Allt går på franska och det är ett väldigt svårt språk. Jag försöker att lära mig grunderna, kan vanliga fraser och kan beställa mat. Jag snappar upp ord och meningar när lagkamraterna pratar och handbollen är inte så invecklad när man har spelat hela livet.

I laget finns några andra utländska spelare – bland annat svensken Linus Persson, kroatiske målvakten Mate Sunjic och portugisiske niometersspelaren Wilson Davyes.

Jag var riktigt, riktigt sliten under en period. Jag märker att kroppen förändras av den tuffa träningen. Det tar lite tid att vänja sig, men här finns alla chanser att ta kliv framåt i karriären

Enligt Rönnberg förväntas det bli jämnt i tabellen bakom storlagen PSG och Nantes. Ivrys mål är att positionera sig i mitten.

– Vi har en jättebra sammanhållning – även om jag inte ens kan prata med alla av de yngre fransmännen som inte pratar bra engelska. Gemenskapen är en styrka för oss.

– Men laget är ganska ungt och jag är en av de äldsta. Det är lite annorlunda för mig. Dessutom har bara en annan spelare barn.

Familjen kvar i Karis

Rönnbergs fru Sara och son Dominic är kvar i Karis. I början var de också i Frankrike, men på grund av Finlands karantänregler har de inte flyttat ännu.

– Det finns ju Facetime, men det är inte riktigt samma sak. Vardagen blir lite tuffare, men det är bara att bita ihop. Jag tror att livet här nere blir ännu bättre när min familj också kan vara här i perioder.

Nico Rönnberg med frun Sara och sonen Dominic hemma i köket.
Familjen Rönnberg under Yle Sportens besök i Karis i somras.
Nico Rönnberg med frun Sara och sonen Dominic hemma i köket.
Bild: Yle / Christian Vuojärvi
Nico Rönnberg

Rönnberg bor i Ivry, en förort till Paris. Med metron tar det bara tio minuter för att vara rätt centralt i den franska huvudstaden.

– Jag visste att jag inte är storstadsmänniska, men det har blivit ännu tydligare. Jag är nog en person som trivs bäst i Karis eller vid sommarstället i Ekenäs skärgård. Som Karisbo är man lite vilsen här ibland och avstånd som ser korta ut på kartan tar lång tid.

– Men hallen, metron, butiken och en massa annat ligger på några minuters gångavstånd. Det här är en sjukt fin stad och att samtidigt få uppfylla handbollsdrömmar känns otroligt bra. Jag hade aldrig varit till Paris tidigare – och det tar ett tag innan jag kan säga att jag har sett Paris.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply