Inrikesminister Ohisalo: “Finland kan vid behov gå inför strängare gränskontroller i norr” – nordiska ministrar diskuterade säkerhet och gränsfrågor under fredagen | Inrikes


Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) säger att man inte blir försatt i karantän om man reser till eller från de nordiska länderna, för tillfället gäller det inte Sverige.

De nordiska inrikesministrarna har under fredagen träffats virtuellt för att diskutera gränsfrågor, restriktioner och beredskapen för en andra våg.

– På grund av att läget i Sverige är så allvarligt är det inte möjligt att fritt öppna gränserna ännu, vi hoppas såklart att vi snart kan återgå till normalläge men det är inte ännu möjligt.

Finland kräver för tillfället att mängden smittade inte överstiger 8 per 100 000 invånare för att gränserna skulle kunna öppna. För tillfället har Sverige över 100 smittade per 100 000.

– I andra EU-länder har man valt att det ska vara 16. Finland har en lite striktare linje.

Enligt minister Ohisalo hoppas regeringen att man inte ska behöva ta beredskapslagen i kraft om det kommer en andra våg i Finland.

– Bästa läget skulle vara om vi med hjälp av till exempel smittskyddslagen kunde stänga gränser eller införa restriktioner i områden som är hårt drabbade.

Strängare gränskontroller i Lappland

Ohisalo säger också att det är möjligt att Finland går in för strängare gränskontroller i sydvästra Lappland.

Ledande läkare har slagit larm om risken för ett utbrott av coronaviruset i regionen har ökat.

Ministern påpekar ändå att finländare fortsättningsvis har rätt att lämna landet, men poängterar vikten av det egna ansvaret när det kommer till hygienfrågor.

– Jag har hela tiden sagt att finländska medborgares rätt att resa in och ut ur landet är tryggat i grundlagen. Samtidigt har medborgarna visat sin vilja i kampen mot coronaviruset. Tack vare att så många följt regeringens rekommendationer har vi klarat oss rätt lindrigt jämfört med övriga Europa.

Tidigare sade Ohisalo att Finland är redo att hjälpa Sverige om behovet uppstår. Ämnet diskuterades ändå inte närmare under mötet.

– Våra sjukvårdsdistrikt och de ansvariga ministerierna kommer att gå den diskussionen sinsemellan om det visar sig att det finns ett behov, säger hon.

Enligt Ohisalo hoppas man på att Finland och Norden snart kunde återgå till normalläge.

– Vi hoppas såklart på att vi kunde skippa alla restriktioner och öppna gränserna för alla, men i nuläget är det helt enkelt inte möjligt.

Mängden asylsökande har minskat under coronakrisen

De nordiska ministrarna diskuterade också frågan om invandring och internationell flyktinghjälp.

Ohisalo säger att arbetet har återgått till mer eller mindre normalt efter en kort paus.

– Under krisen har vi inte egentligen fått in några ansökningar om asyl från personer som inte redan befinner sig i Finland.

Enligt Ohisalo kommer också flyktingar som befinner sig i andra länder snart kunna komma till Finland.

Hon påpekar ändå att alla flyktingar som kommer till Finland försätts i karantän och att alla genomgår en hälsokontroll och coronatestas.

– Vår högsta prioritet är finländarnas säkerhet och vi kommer noggrant se till att alla asylsökande testas och är friska när de anländer.Source link