Inrikesminister Ohisalo om regeringens nya lagförslag: “Det här handlar inte om ett utegångsförbud” | Inrikes


En sista utväg. Så beskrev inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) regeringens proposition om begränsningar av rörelsefriheten i Yles program A-talk på torsdag kväll.

– Det här handlar om att begränsa människors grundläggande rättigheter. Men vi måste vara förberedda, coronaläget kan försämras snabbt. Se till exempel på Estland, säger hon.

Med henne i studion sitter Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho, Kirsi Varhila som är kanslichef på Social- och hälsovårdsministeriet och HUS chefsöverläkare Markku Mäkijärvi.

– Propositionen för oss mot rätt håll. Förhoppningsvis räcker tre veckor, men vi får se. Vaccinationstakten kommer att påverka hur länge begränsningarna är aktuella, säger Mäkijärvi.

– Vaccinleveranserna har varit en stor besvikelse i Finland och EU-området. Men vi måste rikta blicken framåt, nu ser situationen bra ut. Vaccineringarna framskrider och de äldsta åldersgrupperna har fått vaccin, säger han.

Regeringen har redan tidigare talat om att ändra vaccineringsordningen, så att de områden där smittan är värst skulle få förtur. Enligt Ohisalo är det viktigaste just nu att vaccinera äldre, riskgrupper och de som arbetar inom social- och hälsovårdssektorn.

Jussi Halla-aho.
Enligt Halla-aho är det största problemet smittkluster som sprids i folksamlingar, både på offentliga platser och i privata hem.
Jussi Halla-aho.
Bild: Jussi Koivunoro / Yle
Jussi Halla-aho

Men kunde man ha undvikit begränsningar av rörelsefriheten?

Halla-aho är tydlig med att han hellre skulle se strängare restriktioner vid gränserna – och att det skulle ha implementerats tidigare.

Men enligt Regionförvaltningsverkets uppgifter är det inte många smittkluster som tränger sig in via gränserna.

Ohisalo är inne på samma spår.

– Ett negativt testresultat betyder egentligen inte så mycket då någon kommer in i landet. Men vi vill se obligatorisk testning vid gränserna, säger hon.

Enligt Halla-aho är det största problemet smittkluster som sprids i folksamlingar, både på offentliga platser och i privata hem.

– Men det kan begränsas utan att begränsa rörelsefriheten, säger han.

Enligt Ohisalo är det viktigaste som eventuella begränsningar kunde göra att få människor att tänka på hur de rör sig och vem de träffar.

– Det här är inte ett utegångsförbud. Det här behövs för att minska på onödiga sociala kontakter, säger hon.

Yksityiskohta poliisin sinisessä virkapuvussa.
I lagutkastet ges polisen rätt att beordra en folksamling att skingras eller flytta på sig. Den som inte bär munskydd kan tvingas betala en ordningsbot på 40 euro.
Yksityiskohta poliisin sinisessä virkapuvussa.
Bild: Silja Viitala / Yle
mars,2021,polisen,poliser,polisinrättningar,polisundersökning,lagar,ordningslag,ordningspolis,störande av ordningen,maktbruk

Polisen skulle övervaka – men räcker resurserna?

Om lagen träder i kraft skulle det vara polisens uppgift att övervaka begränsningarna.

– Kommer deras vanliga uppgifter att lämnas ogjorda? undrar Halla-aho.

Finland har ingen polisreserv och har internationellt sett en förhållandevis liten poliskår.

– Det kunde skötas som förra vårens isolering av Nyland. Till exempel elever i polisskolan kunde hjälpa till. Men det viktigaste är att vi kommunicerar till folket om situationens allvar så att de följer begränsningarna, säger Ohisalo.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply