Inställda utlandsresor och evenemang byts ut mot stugliv och små utflykter – ni berättade om era planer för sommaren: “Man får göra det bästa av situationen” | Inrikes


Vissa bävar för den, andra ser till och med fram emot den – coronasommaren. De flesta som svarade på Svenska Yles frågeformulär var ändå överens om är att den här sommaren inte blir som alla andra.

Mer än två tredjedelar av alla som svarade på vårt frågeformulär uppgav att coronaviruset påverkar deras sommarplaner. Ungefär en av sex svarade nej på frågan, och resten sa att de ännu inte vet.

Ett pajdiagram visar att 69 procent har svarat ja på frågan "Påverkar coronaviruset dina sommarplaner". 18 procent har svarat nej och 13 procent har svarat vet inte. Antalet svar är 923.

Ett pajdiagram visar att 69 procent har svarat ja på frågan “Påverkar coronaviruset dina sommarplaner”. 18 procent har svarat nej och 13 procent har svarat vet inte. Antalet svar är 923.

Det här resultatet är inte representativt för befolkningen eftersom det grundar sig på ett anonymt frågeformulär – men det ger ändå en intressant inblick i hur vi upplever coronakrisen och dess effekter på våra liv.

För visst har den effekter – ni berättade om permitteringar, inställda bröllop och saknad. Men vi fick också in hoppfulla svar om sköna dagar på stugan, cykelutflykter och en efterlängtad husbilsdröm som snart går i uppfyllelse.

Utmanande arbetssituationer: ”Man får jobbat så hårt man kan för att ta igen något av det som gått förlorat”

En stor del fortsätter att distansjobba helt eller delvis under sommaren. Vissa beskriver det som ett härligt upplägg med mera friheter än på arbetsplatsen, medan andra längtar tillbaka till kontoret och kollegorna.

Distansarbete i juni känns bra, motivationen och produktiviteten höjs då man kan sitta ute och jobba eller ta pauser i trädgården

Går annars bra, men saknar nog kontoret och ergonomin lider

Pajdiagram över var folk kommer att jobba under sommaren. 43 procent svarade "På min arbetsplats", 40 procent svarade "Hemma", 7 procent svarade "På en sommarstuga" och 10 procent valde "Annat alternativ". Det var möjligt att kryssa i flera olika alternativ.

Pajdiagram över var folk kommer att jobba under sommaren. 43 procent svarade “På min arbetsplats”, 40 procent svarade “Hemma”, 7 procent svarade “På en sommarstuga” och 10 procent valde “Annat alternativ”. Det var möjligt att kryssa i flera olika alternativ.

Många vittnar också om utmanande arbetssituationer. Vårdare som haft en tung vår vågar inte räkna med någon sommarsemester och många företagare kämpar nu för att rädda sin verksamhet.

Som det ser ut nu har vi vårdare i vår kommun blivit lovade sommarsemester, men vi får inte hålla ledigt i juli som tidigare. Semestern kan också annulleras helt om situationen blir värre. Har redan sagt åt min familj att de måste vara förberedda att tillbringa semestern utan mig. Sorgligt men sant!

Som företagare inom restaurangbranschen blir det nog ingen semester, utan man får jobbat så hårt man kan för att ta igen något av det som gått förlorat

Som företagare funderar man mest om det blir konkurs eller inte. Om det blir konkurs så mister jag mitt livsverk, mitt jobb, vårt hem och vår stuga. Kämpar med att orka stå på benen och sköta löpande arbetsuppgifter, fundera på fiffiga lösningar och hoppas att personalen, min familj och jag hålls friska. En dag i sänder

Man får ändå vara tacksam om man har ett jobb, var det flera av er som konstaterade. Permitteringar och arbetslöshet var ett återkommande tema i svaren.

Jag har nyligen blivit arbetslös och coronaläget gör att det är svårare att hitta nytt jobb. Situationen känns därför ganska hopplös just nu

De mest ambitiösa reseplanerna har fallit bort – men en och annan tur kan det bli: “Ska resa utanför Europa för att träffa fästmannen”

Den här sommaren kantas också av många inhiberade resor och reseplaner. Öluffande i Grekland, road trips genom USA och midsommarfirande i Polen har snällt fått läggas på is.

Hade tänkt öluffa i Grekland med min partner men som tur är så hann vi inte boka något. Nu blir det troligtvis en “road trip” i Finland med husvagn

Att undvika resande kanske känns extra jobbigt för de som bor långt borta från sina nära och kära.

Resor utomlands är inte så viktiga för semestrandets skull, men vi har familj i England som vi hade planerat att träffa den här sommaren

Ska resa utanför Europa för att träffa fästmannen, men det är inte säkert att landets gränser öppnar i tid

Just nu verkar gränserna eventuellt öppnas inom en rimlig tid och min låååånga dröm kanske går i uppfyllelse

Samtidigt hoppas många på att kunna genomföra sina resor som planerat. Kryssningar till grannländerna och bilande i Norden är det flera som nämner som goda alternativ. Många vill också passa på att turista i hemlandet.

Diagram som visar hur folk har svarat på frågan "Hur tillbringar du semestern?". 352 har svarat "Hemma", 250 "på stugan" 255 "Reser inom landet" 89 "Reser utomlands så fort som möjligt", 74 "Sparar semestern till senare då jag kan resa vart jag vill" och 59 valde annat alternativ.

Diagram som visar hur folk har svarat på frågan “Hur tillbringar du semestern?”. 352 har svarat “Hemma”, 250 “på stugan” 255 “Reser inom landet” 89 “Reser utomlands så fort som möjligt”, 74 “Sparar semestern till senare då jag kan resa vart jag vill” och 59 valde annat alternativ.

En möjlighet är också att sälja sitt hus, köpa en husbil och se hur långt man kommer.

Har i tre års tid läst om naturen och stränderna i sydvästra England och längtat till Cornwall. Att både ha huset och resa var inte möjligt, så i december lade jag ut huset på bostadsmarknaden. I april nappade ett ung par, på lördagen skrev vi köpebrevet och i dag köpte jag HUSBIL. I morgon åker hunden Wille och jag och hämtar hem bilen. Hoppas innerligt att komma iväg inom en månad senast. Just nu verkar gränserna eventuellt öppnas inom en rimlig tid och min låååånga dröm kanske går i uppfyllelse. Jag fyller 71 om två veckor, så därför brådskar det med färden

Enkla nöjen gör comeback: ”Det blir en skön sommar utan måsten”

En klar majoritet av dem som svarade på frågeformuläret uppgav att något evenemang de sett fram emot har ställts in. Det handlar om bland annat konserter, festivaler, fester och läger.

Pajdiagram som synliggör hur folk har svarat på frågan "Har något evenemang du tänkte delta i ställts in?". 654 stycken har svarat "ja" och 262 "nej".

Pajdiagram som synliggör hur folk har svarat på frågan “Har något evenemang du tänkte delta i ställts in?”. 654 stycken har svarat “ja” och 262 “nej”.

När många andra planer är inhiberade får sommarstugan agera räddaren i nöden. Vi fick in hundratals svar som beskrev en lugn tillvaro på landet som sommarens melodi. Egentligen ganska skönt, tycker vissa.

Jag tycker det är skönt med mindre program. Jag kommer åka några gånger till mina kära i Åbo, de har också mindre program nu och hinner med oss. Jag ska njuta av livets kanske enda sommar utan för mycket flyg och fläng

Tycker det är lugnt och skönt då man får stanna på egen sommarstuga o skylla på corona. Blir att semestra på hemmaplan, ta cykeln eller båten och besöka små sommarkaféer

Det blir utflykter i natur där andra människor inte rör sig, inga skyltade vandringsleder och rastplatser. Regniga dagar hemma. Visst bli det annorlunda men inte sämre. Det blir skönt sommar utan måsten om familjen får hållas frisk

Om man vill komma ännu längre bort från folk kan man ge sig ut till havs.

Med segelbåten tar man sig nog som vanligt till kala klippor och skär där inte en käft syns till

Men alla är förstås inte tursamma nog att ha tillgång till en sommarstuga eller båt – då finns det tack och lov andra nöjen att ta till.

Mitt mål i sommar är att ta mig själv och min man till Finland. Där kommer vi mest att vistas i vår lägenhet, i närområdet och ute i naturen, på platser där så få människor som möjligt rör sig. Även om vi inte kan göra mycket i Finland skulle det ändå kännas bra att få se på finsk tv, läsa finska dagstidningar och äta finsk mat

Kan kännas otryggt att röra sig bland folk: “Att inte äga bil försvårar livet mycket just nu”

Många är ändå tveksamma till om de alls vill röra sig på offentliga platser i sommar.

Restaurangbesök kan bli aktuellt eftersom de nu får öppna igen, men tror exempelvis inte att jag kommer vilja besöka nöjesparker och liknande. Stränder känns lite som ett frågetecken eftersom det brukar bli ganska fullt varma sommardagar

Pajdiagram över svaren på frågan "Kommer du att besöka offentliga platser som nöjesparker, stränder, restauranger eller liknande?". 37 procent svarade ja, 19 procent nej och 44 procent kanske.

Pajdiagram över svaren på frågan “Kommer du att besöka offentliga platser som nöjesparker, stränder, restauranger eller liknande?”. 37 procent svarade ja, 19 procent nej och 44 procent kanske.

Det samma gäller kollektivtrafik. En klar majoritet av alla som fyllde i vårt frågeformulär uppgav att ni undviker kollektivtrafik. Här spelar det förstås också in att många inte använder den här typen av färdmedel i normala fall heller.

Pajdiagram som visar hur folk svarat på frågan "Hur tar du dig fram?" . 67 procent undviker kollektivtrafik och tar bilen, cykeln eller apostlahästarna i stället, 8 procent undviker delvis kollektivtrafik och 25 procent tar sig fram precis som vanligt.

Pajdiagram som visar hur folk svarat på frågan “Hur tar du dig fram?” . 67 procent undviker kollektivtrafik och tar bilen, cykeln eller apostlahästarna i stället, 8 procent undviker delvis kollektivtrafik och 25 procent tar sig fram precis som vanligt.

För en del blir det ändå jobbigt.

Att inte äga bil försvårar livet mycket just nu. Hör till riskgrupp och arbetar på distans, men har inte åkt till fritidshuset i skärgården eftersom det skulle betyda totalt 6-7 timmar i buss

Sommar blir det oavsett: “Förhoppningsvis blir det varmt så man har något positivt under ledigheten”

Varje sig man njuter av den kravlösa tillvaron eller våndas över sysslolösheten så blir det sommar i år också.

Många av er konstaterade att det nu gäller att ta skeden i vacker hand och försöka tänka positivt.

“På grund av minskat jobb tvingas jag ha “semester” i flera månader i sommar – hur det kommer att påverka ekonomin under vinterns studier vill jag inte ens tänka på nu. Men någonstans mitt i stressen ska det ändå vara skönt med ledigt för att helt kunna koppla av. De flesta sommaraktiviteterna har ändå ställts in så lika bra att göra det bästa av situationen. Förhoppningsvis blir det varmt så man har något positivt under ledigheten!

Vi brukar alltid resa till Tallinn eller utomlands under sommaren. Det lämnar vi bort i år och tillbringar semestern ute i skärgården på en holme som släkten äger. Även alla restaurangbesök blir ogjorda i sommar och man sitter hemma i trädgården istället får ta take away istället. Man får göra det bästa av situationenSource link

Be the first to comment

Leave a Reply