Inte bara läktarna, också matbutikerna lär ska eka tomma i Nové Město: Norges landslag har uppmanats ta med sig egen mat medan Finland kör på som alltid förr | Sport


Världscupdeltävlingen i skidskytte i Nové Město kommer vara något helt annat än den brukar vara. Den fanatiska publiken saknas och en del landslag har fått ta till förberedelser som är utöver det vanliga. Finlands landslag har ändå förberett sig som tidigare, oroar sig inte i onödan och har åtminstone inte än råkat ut för problem på orten.

I går blev det klart att världscupdeltävlingen i Nové Město kommer att köras inför tomma läktare. Det efter att fall av coronaviruset också bekräftats i Tjeckien.

Också hyllorna i butikerna på orten ska eka tomma och Norges landslag ska ha uppmanats att ta med sig egen mat till veckoslutet rapporterade den norska tidningen VG i går.

– Vi fick ett samtal från vår inkvartering i Nove Mesto där de sa att vi måste ta med oss mjöl, pasta och ris. Deras besked var att det är tomt i butikerna efter att folk på orten har hamstrat åt sig av dessa varor, säger norges landslagschef Per Arne Botnan.

Sveriges landslag ska enligt SVT inte ha fått samma besked, och inte heller Finlands landslag har förberett sig på något extraordinärt sett.

– Vi har egen mat med oss i samma mån som tidigare: morgongröt, brödtillbehör och annat. Vi bor i ett litet hotell invid stadion och på basen av vårt första dygn här finns det ingen orsak till oro, säger chefstränaren Jonne Kähkönen till Yle Urheilu.

“Hyllorna var fulla med varor”

Enligt Kähkönen har han åtminstone inte lagt märke till något problem med varorna. Enligt honom kan situationen ha överdramatiserats lite.

– Jag har till och med hunnit ta en sväng i butiken och hyllorna var fulla med varor. Jag vet inte om man uppviglat och överdrivit situationen. Tills vidare är åtminstone allting bra här, fortsätter han.

Jonne Kähkönen.
Jonne Kähkönen har inte uppmärksammat något problem på orten.
Jonne Kähkönen.
Bild: Lehtikuva
skidskytte,Jonne Kähkönen

Finlands landslag har även hållit sig friska och de är inte oroliga över situationen.

– Vi försöker använda oss av bondförnuft. Vår läkare har gett laget instruktioner gällande hygienen. Jag är ingen expert inom hälsovård utan följer myndigheternas och den egna läkarens instruktioner. Jag tror vi klarar oss precis som vi gjort hittills också, säger Kähkönen.

Inte heller det svenska landslaget ser någon orsak till oro och ingen har insjuknat i laget.

– Vi vill inte oroa åkarna onödigt mycket så länge det verkar vara under kontroll i Sverige. Vi vidtar alltid åtgärder för att inte bli sjuka och det är egentligen samma nu, sade Sveriges landslagschef Anders Byström till SVT i går.

Besvikelse över avsaknaden av den “fanatiska publiken”

Både Kähkönen och idrottarna grämer sig över att tävlingarna avgörs inför tomma läktare. I synnerhet som stämningen brukar vara på topp just i Nové Město.

– Här är alltid en väldigt bra och fanatisk hemmapublik. Människorna är idrottsgalna och brukar heja på alla idrottare här. Tävlingen här brukar präglas av att det står människor längs med hela banan.

– Det är synd både för arrangörerna och publiken. Det är ändå förståeligt. Idrotten är en del av en större helhet. Alla måste dra sitt strå till stacken så att situationen kan fås under kontroll, säger Kähkönen.

Bröderna Bö.
Bröderna Bö kommer sakna stämningen på vallen.
Bröderna Bö.
Bild: imago sport/All Over Press
Johannes Bø,Tarjei Bø

Också bröderna Bö säger sig vara oerhört besvikna över situationen, men precis som Kähkönen förstår de läget.

– Pressen från publiken på vallen är den bästa i Nové Město sett till hela världscupcirkusen. Oftast hör man inte ens sina egna andetag, säger Tarjei Bö för VG och får medhåll av brodern Johannes Thingnes Bö:

– Det är förstås ett stort bakslag för tävlingen lever på dess rykte som ett fint evenemang för åskådarna. Det är alltid tiotusentals människor längs banan.

Hur just avsaknaden av publikens vilda rop påverkar tävlingen kan ändå inte Kähkönen förutspå.

– Det blir spännande att se. Det är en helt unik situation och liknande har inte tidigare setts i världscupen. Idrottarna får ofta extra energi av publikens hejarop, i synnerhet här. Jag vet inte på rak arm hur var och en av idrottarna kommer att reagera, säger han.

Artikeln är baserad på Yle Urheilus artikel “Koronavirus aiheutti erikoisen ruokahysterian ampumahiihdon maailmancupissa – norjalaiset turvautuivat erityisjärjestelyihin, suomalaisia tilanne ei hetkauta” skriven av Henri Pitkänen.Source link