”Inte farligare att träffa barn än vuxna” – Smittskyddsläkarna svarar på era frågor


I vodden ovan besvarar Anders Lindblom frågor och här under följer de svar som Helena Ernlund gav i chatten:

Hur länge överlever viruset utanför kroppen?
– Det kan överleva ca 3-5 dagar beroende på vilken yta det rör sig om.

Jag jobbar på ett kommunalt boende. Hur kommer det sig att vi fått instruktioner att sluta använda och ta bort all handsprit?
– Jag kan tyvärr inte svara på varför man gjort så i din kommun. Generellt så rekommenderas handsprit även i kommunala boenden. Man vet dock att viruset förstörs av tvål och vanlig handtvätt.

Kommer påskturister som eventuellt insjuknar under vistelse i Dalarna och behöver IVA att vårdas i Region Dalarna eller flyttas till sin hemregion?
– Insjuknar man akut tas man först om hand av närmaste vårdcentral eller sjukhus. Alla har rätt till akut vård. Sedan flyttar man om möjligt till sin hemregion.

Blir det fler tester i Dalarna nu när flera har dött?
– Vi håller på att öka provtagningskapaciteten på laboratorierna.

Min mormor är 80+ och behöver ta sig från Borlänge till lasarettet i Mora. Buss innebär två byten. Är risken mindre för smitta om hon får skjuts trots den mindre ytan?
– Det är bättre att skjutsa henne i bil förutsatt att den som skjutsar är helt frisk. Det är ju svårt att veta om alla bussresenärer är friska och var de sitter i förhållande till din mormor.

Kan man bli smittad två gånger?
– Eftersom det är ett nytt virus vet man inte säkert. Men troligen kan du bli smittad två gånger, men med största sannolikhet inte de närmaste veckorna, kanske månaderna efter att du varit sjuk.

Har Dalarnas befolkning tillgång till de förstärkta vårdresurserna till exempel vid Älvsjömässan?
– Så vitt jag förstår ska man kunna kontakta dem vid behov.

Fantastiskt med alla dessa intresseanmälningar för extra vårdpersonal. Finns det skyddsutrustning för dessa, när det redan är brist?
– Man jobbar hårt med att få tag på mer utrustning på flera sätt. Bland annat håller flera svenska företag på att ställa om sin produktion till handsprit etc.

Jag är i behov av sjukgymnastik efter operation. Har högt blodtryck och astma. Vill inte gärna gå till vårdcentral och sjukgymnast där i dessa virustider, vad bör jag göra i denna situation? Har haft en svårare typ av influensa i dec. och jan. – blev mkt sjuk. Har jag ngn slags immunitet pga detta?
– Tyvärr har du inte immunitet av att du haft influensa. Ring och diskutera med din vårdcentral. De har tid för digitala besök om det är en möjlighet för dig. Av sjukgymnast kan du kanske få övningar att göra hemma.

Har ni gjort riskbedömning för vårdpersonal som ingår i riskgrupper? Ska ni testa personer som tillfrisknat?
– Vi har rått personal som tillhör riskgrupper att prata med sin läkare. Vi kommer inte att testa personer som blivit friska. Man är smittfri om man har känt sig helt frisk i två dygn. Vi har börjat testa vårdpersonal.

Kommer även assistenter inom vården att testas, som jobbar med brukare?
– Vi testar inte frisk personal men blir du sjuk kan det bli aktuellt att testa assistenter i synnerhet om flera har blivit sjuka i personalgruppen.

Jag är en 70+ som lever med en 60 åring som arbetar varje dag. Hur ska vi förhålla oss till risken att jag blir smittad?
– Om du är helt frisk är risken att bli allvarligt sjuk förstås mindre än om du har flera sjukdomar. Din partner ska vara noga med handhygien och hålla ”social distans” så gått det går beroende på vad hon jobbar med.

I början av mars var jag hemma med feber och hosta i 17 dagar. Kan man testa sig nu och se om det var corona? Jag är typ 1-diabetiker, kan jag träffa mina barnbarn? Eller bör jag avstå?
– Än kan man inte testas och se om man har haft corona. Om du är äldre än 70 år bör du avstå. Om du är yngre och inte har en allvarlig diabetes kan du nog träffa dem förutsatt att de är helt friska förstås.

Jag har troligtvis corona, inne på andra veckan med feber och hosta. Fråga; måste min fru och mina barn (7 år och 16 år) stanna hemma från skolan? De har inga symtom.
– Nej, de kan jobba och gå till skolan men de ska vara extra uppmärksamma på sjukdomssymptom och har det ska de stanna hemma.

Kan lånade böcker från biblioteket smitta?
– Nej det är väldigt osannolikt. Var noga med att tvätta händerna.

Undrar om det går bra att använda Klorin, när handspriten tagit slut? Det står på flaskan att det är mot bakterier och virus. Kanske bra att använda på handtag och liknande?
– Klorin dödar coronavirus men det är starkt, inte miljövänligt och jag rekommenderar i stället noggrann handhygien.

Kan Corona smittas via hundar? (Exempelvis om dagmatte är över 70 år)
– Det finns idag inga belägg för att hundar eller katter kan föra över smitta till människor.

Utomlands ser man att dom sprutar och desinficerar allt möjligt, har inte sett något sådant här, varför?
– Det är onödigt. Det är osannolikt att smitta skulle överföras från föremål utomhus. Och framför allt rekommenderar vi i stället noggrann handhygien.

Jag är His-abladerad sen 2016 och har således pacemaker, ej några andra sjukomar. Jag är 70 år. Gör ablationen att jag är mer utsatt?
– Man säger att personer med hjärtsjukdom är en riskgrupp men jag har inte sett några detaljer om vilka hjärtsjukdomar det rör sig om. Sannolikt är pacemaker en klart mindre risk än till exempel hjärtsvikt.

Jag har gjort en hjärtoperation och fått en ny aortaklaff för 10 månader sedan. Mår bra. Räknas jag som riskgrupp?
– Hjärtsjukdom är en riskgrupp framför allt om man är över 70 år och ännu mer om man är över 80-85 år. Jag har inte sett några studier på exakt vilka hjärtsjukdomar som utgör större risk. Det beror troligen på hur god din hjärtfunktion är. Diskutera med din läkare.

Jag är 68 år och tillhör riskgrupp pga. astma. Är det stor risk att gå till gymmet? Jag brukar gå på morgonen, då är det ingen eller 1-3 personer där. Hur stor är risken att bli smittad?
– Klokt att gå dit tidigt och när få är där. Om alla där är friska och du är noga med handhygienen och att inte torka dig i ansiktet är risken inte stor. Du kan överväga handsprit.

För ca 20 år sedan hade jag inom loppet av några år tre lunginflammationer. Är jag på grund av detta en högriskpatient? Är 68 år och frisk för övrigt. Ej överviktig.
– Om din lungfunktion efter det är helt normal är du nog inte en högriskpatient. Diskutera med din läkare.

Min man medicinerar för högt blodtryck och får ibland förmaksflimmer, 71år. Jag är helt frisk, 67 år, och funderar över om jag ska fortsätta gå till affären och handla? Vill inte dra hem ev smitta till huset. Bör jag kanske handla online i fortsättningen?
– Om du går till affären när få är där och är noga med handhygienen går det nog bra men online är annars ett alternativ.

Varför är gruppen 60-70 åringar den största gruppen som får IVA-vård?
– Man vet inte riktigt men 60-70-åringarna som vårdas på IVA har oftast flera riskfaktorer.

Är född 1942, diabetiker sedan 1962, har aldrig varit sjuk, kan jag få corona?
– Ja, du kan bli smittad precis som alla andra. Med tanke på ålder och diabetes tillhör du en riskgrupp.

Jag äter Waran och Trombyl pga ökad risk för blodproppar. Är jag en ”riskperson”?
– Hittills har jag inte sett att ökad propprisk räknas som en risk. Det beror lite på om du har någon bakomliggande sjukdom som orsakar det. Prata med din läkare.

Kan vi som tillhör gruppen äldre i karantän (74 och 84) besöka våra vänner som är friska och tillhör samma grupp?
– Ja i alla fall om de i sin tur inte har utsatts för smitta senaste 14 dagarna.

Det sägs ju att viruset trivs bättre i kyla än i värme. Man tror att viruset ska spridas mindre i sommarvärmen. Hur förklaras då varför man rekommenderas att vara ute i friska luften nu när det är kallt?
– Utomhus blåser helt enkelt viruset bort snabbt. Vi håller också oftast mer distans utomhus.

Han varit sjuk i snart två veckor med feber, hosta och huvudvärk. Hostar fortfarande, jag tycker det är svårt att veta om det är mild Corona sjukdom eller en vanlig förkylning jag har haft. Ska jag vara hemma tills all min hosta är borta eller kan man återgå till jobb ändå?
– Ja, det är tyvärr omöjligt att veta om du har haft covid-19 eller inte. Vi rekommenderar att man är hemma tills man varit helt frisk i 2 d. Skulle du fortsätta hosta en vecka till, prata med en läkare.

Om man få corona och klarar sig , får man då immunitet mot corona?
– Ja, med all sannolikhet är man immun ”ett tag”. Vi vet inte hur länge men troligen som vid andra förkylningsvirus några veckor-några månader i alla fall.

Har svår sömnapne, högt blodtryck (medicinerar), överviktig och äter blodförtunnande (trombyl) på grund av hjärninfarkt. Är 56 år. Tillhör jag riskgruppen?
– Ja, du tillhör tyvärr riskgruppen.

I vilka sammanhang sker samhällsspridningen främst? Är det på bussen, tåget, i affärer eller på arbetsplatser?
– Först och främst mest i samma hushåll förstås. Därefter tror jag att det är arbetsplatser. Det är ju en dropp-/kontaktsmitta vilket innebär att droppar från nysning/hosta bara når cirka en meter. Det är mindre risk att plocka upp virus från ytor och få in det på slemhinnor, i alla fall om man är noga med handhygienen.

En del av mina bekanta hävdar att man helt ska avhålla sig från att träffa barnbarnen så länge coronaepidemin pågår. Stämmer det? Varför är det farligare att träffa barn än vuxna?
– Det är inte farligare att träffa barn än vuxna, snarare tvärtom under förutsättning att de är helt friska förstås.

Har jag något skydd mot corona om jag är vaccinerad mot svininfluensa?
– Nej.

Är man i riskgrupp om man är 62 år och tar medicin mot högt blodtryck?
– Det är inte någon särskild större risk med bara högt blodtryck och ålder under 70 år.

Vårdas inga coronapatienter på Mora Lasarett? Står bara om Falun i all rapportering.
– Alla bekräftade fall av corona vårdas för närvarande i Falun. Sedan kan det vara patienter som har corona på andra ställen i Dalarna som ännu inte hunnit flyttas.

Tillhör riskgrupp och undrar om man kan köpa hem pizza? Kan smitta finnas på matförpackningar?
Anders Lindblom svarar: – Vi har inte sett någon smittspridning via objekt på det sättet, du kan med andra ord beställa pizzan.Source link