“Jag vet att det kan vara över när som helst” – alla tiders blåvita målskytt Linda Sällström har bara en dröm kvar i karriären | Sport


Efter tre korsbandsskador var hon redan färdig att ge upp. Men Linda Sällström gav fotbollen en chans till. Den satsningen har fört henne till Frankrike som fotbollsproffs och gett henne alla tiders finländska målrekord. Men en dröm vill hon ännu förverkliga.

En iskall nordanvind sveper in över sandplanen vid Idrottsplatsen i Korso i Vanda. Trots att solen skiner är det ruggigt kallt.

Från den till synes ödsliga planen hörs dova smällar av en medicinboll som kastas mot träläktaren på den ena långsidan av planen. Det finns inte en levande själ på hela området, förutom en ensam idrottare som utför dagens träningspass.

Det är fotbollsproffset Linda Sällström som tagit sig till planen hon ofta tränade på som yngre.

Egentligen ska hon inte vara i Finland den här tiden på året. Sällström borde som bäst spela fotboll i Paris FC i den högsta franska serien. Men liksom för alla idrottare kom coronaviruset och svängde upp och ner på vardagen.

Linda Sällström springer på sandplanen i Korso
Proffsarenorna i Frankrike har bytts ut mot sandplanen i Korso. Linda Sällström flydde coronaepidemin hem till Finland.
Linda Sällström springer på sandplanen i Korso
Bild: Yle/Magnus Eklöv
Linda Sällström

Träning på egen hand

När coronan stängde all idrott i Europa tog Sällström flyget hem till Finland. Sedan dess har landslagets målspruta nummer ett tränat på egen hand enligt träningsprogram som kommer från klubblagets tränare i Paris.

– Jag har det ändå bra som kan träna ute, värre är det med lagkamraterna som har utegångsförbud. De har verkligen begränsade träningsmöjligheter.

Många av övningarna på träningsprogrammet fokuserar på fartuthållighet, styrka och explosivitet. Bollen har Sällström knappt rört. Träningen är helt annan än vad den brukar vara den här tiden.

– Det är bara att gilla läget. Det är en speciell situation för alla och det gäller att göra det bästa av den. Hälsan går före allt.

Men det är inte bara klubbverksamheten som ligger nere. Stoppet gäller även all landslagsfotboll. Det här betyder att också det pågående EM-kvalet är avbrutet på obestämd tid.

Det betyder att också Linda Sällströms stora – och enda – dröm är uppskjutet.

Se Sportlivs minidokumentär om Linda Sällström:

Ett mästerskap till

Kvalet för EM 2021 hann komma igång innan coronaviruset slog till. För Sällström har kvalet en speciell betydelse.

Det enda mästerskapet hon deltagit i var hemma-EM 2009. Som 21-åring var fokuset inte i nuet, utan tankarna kretsade endast kring följande steg i karriären.

– Då kunde jag inte njuta av stunden och uppskatta det att jag fick spela mästerskapsfotboll. Jag tänkte att det här ju bara är början, säger Sällström.

– Nu när jag närmar mig slutet förstår jag uppskatta det jag får vara med om. För nu vet jag att karriären kan vara över när som helst.

Sällström talar av erfarenhet. Hennes karriär har redan varit fem före över ett flertal gånger med några allvarliga knäskador längs vägen.

Nu jagar hon revansch för uteblivna mästerskap.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply