Jakobstad kör med öppna kort då staden rekryterar ny stadsdirektör – kan hända att processen kör igång på allvar först i höst | Österbotten


Jakobstad får se sig om efter en ny stadsdirektör efter att Kristina Stenman fick nytt jobb som diskrimineringsombudsman. Styrelseordförande Owe Sjölund (SFP) hoppas att staden får en stadsdirektör som är en utvecklare och en hejare på ekonomi.

Enligt Sjölund kommer politikerna nu att diskutera hur man går vidare och i vilken takt.

– Det kan bli lite bråttom att göra något före sommaren så jag misstänker att vi väntar till hösten innan vi kör fullt antar jag.

Det finns också lite spelrum för när exakt Stenman slutar i Jakostad.

Utvecklare snarare än förvaltare

Utvecklingen i samhället går enligt Sjölund mot att man ska reagera allt snabbare på allt möjligt. Då är en traditionell förvaltare inte den man behöver som stadsdirektör.

Owe Sjölund sitter på ett kafé med en kopp kaffe.
Owe Sjölund vill se en stadsdirektör som tar tag i projekt och frön av möjligheter.
Owe Sjölund sitter på ett kafé med en kopp kaffe.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist
Jakobstad,sjölund

– Det ska vara någon som tar tag i projekten och de små fröna som finns någonstans och tar dem vidare. Det här är ingen kritik mot Stenman utan det är en sådan här profil vi behöver ha, säger Sjölund.

SDP-politiker vill inte se några märkligheter den här gången

Fullmäktiges första viceordförande, Jacob Storbjörk (SDP), vill för sin del inte se en upprepning av senaste gång Jakobstad sökte ny stadsdirektör.

– Vi måste dra lärdom från misstagen förra gången. Det ska vara en öppen proess, inget i det dolda och märkliga konsultageranden.

Storbjörk påpekar att alla som söker tjänsten ska vara beredda på att deras namn kommer fram i offenligheten.

Jacob Storbjörk
Jacob Storbjörk (SDP) poängterar att alla namn som är aktuella för stadsdirektörstjänsten ska ges offentlighet den här gången.
Jacob Storbjörk
Bild: Nathalie Lindvall
Jacob Storbjörk,Jakobstad

– Förra gången var processen i och för sig också öppen, men kombinerat med konsultjobb på sidan om. Den metoden vill jag inte se igen.

Storbjörk kan gott tänka sig att staden tar till utomstående konsulthjälp för att rekrytera en direktör.

– Men oavsett om man söker jobbet eller blir headhuntad så är man med på pappret med sitt namn. Det är en så hög tjänst och finansieras med skattebetalarnas pengar. Det är öppenhet som gäller.

Storbjörk hoppas att staden kommer igång med rekryteringen så snabbt som möjligt. Inte minst eftersom kommunsektorn har stora utmaningar just nu och då krävs en tydlig ledare och ordinarie stadsdirekör.

Sjölund säger för sin del att processen var helt öppen också förra gången, men att man säkert kan göra en del saker annorlunda den här gången.

Men alla namn kommer att vara offentliga?
– Så är det. Och ser vi på förra gången så var det en lite märklig tolkning (av förvaltningsdomstolen red anm) att alla måste vara offenlitga, också utan medgivande.

Men Sjölund påpekar att alla som gett sitt medgivande fanns med i de namn staden gav offentlighet, några svarta hästar förekom inte.

– Men så klart tummar vi inte på reglerna.

Börja söka ny genast, men ingen stress

Fullmäktiges tredje ordförande Jarmo Ittonen (VF) säger att processen att söka ny direktör behöver inledas så fort som möjligt.

Jarmo Ittonen
Jarmo Ittonen säger att staden inte har några ärenden som tf inte skulle klara.
Jarmo Ittonen
Bild: YLE/ Kjell Vikman
ittonen

– Men det är ingen panik. Vi har inga ärenden som tf inte kan sköta, Anne Ekstrand (stadens jurist reds anm) är ersättare och har erfarenhet från förra ruljansen.

Angående öppenheten i processen säger Ittonen att staden följer lagen.

– Vi fick stryk 10-0 av Lillkvist. Så den proceduren tror jag att vi undviker den här gången, säger Ittonen.

Han syftar på ÖT-journalisten Marcus Lillkvist som begärde ut namnen då staden sökte stadsdirektör 2016. Lillkvist fick bara tre av namnen. Tidningen tog ärendet till Högsta förvaltningdomstolen och i slutet av 2019 kom beskedet: Jakobstad hade gjort fel då man inte offentliggjorde namnen på alla som var aktuella för tjänsten som stadsdirektör.

Ittonen gissar att det tar sin tid innan staden har en ny direktör, men han hoppas liksom Sjölund att personen man väljer har starkt ekonomiskt kunnande.

– Vi har alldeles för höga driftskostnader redan tidigare och vad innebär nu coronaviruset. Vi behöver en direktör som är stark på ekonomi och vågar ge förslag till politikerna hur vi ska gå framåt.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply