“Januari–februari blir en svår tid” – Inrikes – svenska.yle.fi


Regeringens nya coronarestriktioner är i linje med vad som väntades, men reglerna för att avboka större evenemang kunde vara tydligare, säger infektionsöverläkaren Asko Järvinen vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

– Man skärper restaurangbegränsningarna som vi vet att sannolikt är effektivt. Det ligger mycket ansvar hos regionerna och antagligen fattar man beslut om ganska skarpa restriktioner, åtminstone i de värst drabbade regionerna vad gäller allmänna träffar och utrymmen, säger Järvinen till Svenska Yle.

Järvinen hoppas att de nya restriktionerna räcker och att de träder i kraft så snabbt som möjligt.

– Det som jag är nöjd med är att man i det här skedet inte beslutade om restriktioner för skolorna. Barnen och ungdomarna har berörts av en ganska stor del av restriktionerna och vi vet att de här restriktionern inte är så effektiva som andra, säger Järvinen.

“Större evenemang borde nu inhiberas”

Regeringen informerade i morse om nya begränsningar för att stävja den kraftigt tilltagande coronaepidemins färskaste våg. Restriktioner riktas mot restauranger, krogar och nattliv, publikevenemang och idrotts- och hobbyverksamhet med hög risk för smitta.

Än så länge fattades inga beslut för skolornas del om att övergå till distansundervisning.

– På basis av medierapporteringen är det kanske lite oklart vilka reglerna är för större allmänna möten där det finns risk att en större skara människor smittas. De tillfällena är sådana som nu kunde inhiberas, åtminstone tills vi vet hur mycket omikronvarianten hämtar in nya patienter till sjukhusen och på vilken nivå risken för att insjukna ligger, säger Järvinen.

Enligt infektionsöverläkaren är informationen om omikronvarianten “lite motstridig”, men uppgifter från Danmark tyder på att risken för att sjukhusen fylls är ganska stor.

Vad anser du om tidtabellen – kommer begränsningarna tillräckligt snabbt?

– Situationen utvecklas väldigt fort, vilket vi ser på Huslabs prover. Omikronvariantens andel har från förra veckans måndag, då varianten stod för under tjugo procent av fallen, stigit till över sjuttio procent av proverna i går. Jag tycker att man har reagerat så fort som det är möjligt, säger Järvinen.

Enligt Järvinen finns det tid att fundera på om högstadie- och andra stadiets elever ska fortsätta med närundervisning efter skolornas jullov.

– Vi vet att de unga har fått sina vacciner allra sist, så på det sättet är de kanske bäst skyddade av hela befolkningen. Och vi vet att de inte själva löper stor risk för att bli allvarligt sjuka. Smittspridningen från barnen är inte så hög, lite högre är den hos äldre som studerar i högstadier och vid universitet, säger Järvinen.

“Vi hoppas att det här är slutkriget”

Järvinen förutspår svåra tider för januari-februari med tanke på epidemin. På sikt säger han att sjukhusen behöver mera resurser för att klara av coronaviruset som sannolikt blir en årligen återkommande belastning, särskilt under vintermånaderna.

– Om vi ser på så pass lång sikt så tror jag nog vi måste öka på intensivvårdsplatserna. Bäddavdelningsplatserna är också ganska få. Det kan hända att man har skurit ner resurser på sjukhusen lite för fort med tanke på sådana här omständigheter.

– Vi vet ju att coronaviruset har kommit för att stanna, vilket betyder att vi kommer att ha ett patientflöde till sjukhusen åtminstone vad gäller vintermånaderna. Det är en ny belastning som vi säkert kommer att se varje år, liksom influensan.

– Efter att människor har vaccinerats eller insjuknat hoppas vi att flödet inte är lika stort. Vi hoppas att det här är slutkriget som vi nu har inför oss i januari–februari, vilket antagligen kommer att vara en svår tid, säger Järvinen.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply