Jaro-konkurrentens läge och rättvisan i fokus i division 1 efter VPS coronafall – Bollförbundets tävlingschef: “Ingen ska få spela med facit i hand” | Sport


Bollförbundet sätter ett kompromissförslag för att lappa ihop fotbollsserierna som har drabbats av Vasas coronavåg. Jaros toppkonkurrent KTP sitter med två framflyttade matcher, men ingen ska få chansen att spela på andra lags resultat.

Antalet ökade coronafall i Vasa har tvingat Bollförbundet att lägga nya pussel. När Yle Sporten kontaktar förbundets tävlingschef Peter Lundström på tisdagen sitter han med division 1-programmet framför sig.

– Det som händer i Vasa påverkar upplösningen väldigt mycket.

Förbundet förde diskussioner med alla klubbar i herrarnas division 1 och C-zonen i division 2 samt klubbarna i damernas division 1. I alla serier finns Vasalag.

– Vi pratade om vilka problem och möjligheter som vi har. Alla klubbar godkände att jag lägger fram ett förslag för alla serier – vad som måste flyttas, hur vi gör det och vad det betyder för serierna.

Förbundet har nya möten med klubbarna i de olika serierna på onsdag. Senare under dagen ska ett besked om justeringarna komma.

Två tydliga frågor

När det gäller herrarnas division 1 finns två tydliga frågor:

1) Vad händer med KTP?

I september flyttades matchen mot MP och den är inplanerad den 20 oktober. På tisdagen blev det klart att lördagens match mot VPS flyttas på grund av coronavirus i Vasalagets trupp.

KTP har fem matcher kvar att spela – just nu mellan den 16 och 31 oktober. Fem matcher på sexton dagar (om VPS-matchen flyttas till den här perioden) är en snudd på omänsklig takt för ett lag som går för ligaavancemang när konkurrenterna har ett behagligare schema.

NIklas Käcko
Niklas Käckos Jaro är i högsta grad inblandat i tätkampen.
NIklas Käcko
Bild: Yle/ Carl-Magnus Långkvist
fotboll,FF Jaro,Niklas Käcko

KTP, AC Oulu och Jaro slåss om de två första platserna i tabellen.

– De har fört sin talan och lagt fram sina åsikter. Alla förstår KTP:s situation, säger Lundström.

2) Hur centralt är det att alla lag avslutar säsongen samtidigt?

För tillfället är seriens sista omgång planerad till den 31 oktober. Förutom några restmatcher (bland annat MP–KTP) spelas de fyra sista omgångar samlade. I den sista omgången startar alla matcher klockan 16.

– Potentiellt konkurrerar tre klubbar om att stiga till fotbollsligan eller ta en kvalplats. Vi på förbundet och klubbarna är överens om att alla matcher som har att göra med att hålla sig kvar i serien, vinna serien eller ta en kvalplats ska spelas samtidigt.

– Det är viktigt för integriteten och rättvisan att inget lag kan spela med facit i hand. Ingen ska få göra det.

Spela så snabbt som möjligt?

Även C-zonen i herrarnas division 2 spelar sin sista omgång den 31 oktober. I damernas division 1 är den sista omgången inritad den 7 november.

I herrarnas division 2 spelar två Vasalag: Vasa IFK och FC Kiisto. I damernas division 1 finns två Vasalag: Vasa IFK och FC Sport-j.

Lundström vill i det här skedet inte prata om hur matchprogrammet förändras. I slutändan ska klubbarna och förbundet tillsammans nå ett beslut under onsdagens möte.

Vi försöker få ihop något som alla kan stå bakom och säga att den här lösningen betjänar oss på bästa sätt i den här dåliga situationen

Förbundets tävlingschef påminner ändå om ett krasst faktum som blivit tydligt de senaste dagarna i Vasa: En ny coronavåg är på gång.

– Då kanske det ligger i intresset att spela matcherna så snabbt som möjligt. Om vi förlänger serierna kan det falla på att alla är smittade.

– Det här är en stor balansgång. Det finns olika intressen. Vi försöker få ihop något som alla kan stå bakom och säga att den här lösningen betjänar oss på bästa sätt i den här dåliga situationen.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply