Jessica Meir har återvänt till jordenDen svensk-amerikanska astronauten Jessica Meir har landat på jorden efter 205 dagar i rymden.

Den planet som hon nu återvänder till är inte densamma längre – virusfarsoten har vänt upp och ned på det mesta i världen.

Klockan 7.16 svensk tid landade Jessica Meir på en stäpp i Kazakstan, efter några minuters lugn färd ned mot jorden efter att farkostens fallskärm utlösts strax efter klockan 7, enligt plan.

Ressällskapet i den ryska Zvezda-modulen är ryssen Oleg Skripotjka och amerikanen Andrew Morgan, och de återvänder till fint väder med blå himmel och 16 grader på plats i Kazakstan, enligt NASA:s rapporter från platsen.

Meir och Skripotjka, från Nasa respektive Roscosmos, lämnade jorden den 25 september för att bli besättningsmedlemmar på Internationella rymdstationen (ISS).

Avfärden skedde från kosmodromen Bajkonur i Kazakstan, där Rysslands rymdteknikcentrum hyr in sig.

Se Nasas sändning av landningen här:

Skrev rymdhistoria med helkvinnlig rymdpromenad

Den 18 oktober blev Meir historisk. Då gjorde hon tillsammans med amerikanskan Christina Koch den första helt kvinnliga rymdpromenaden. Det upprepade de två gånger.

På ISS har astronauterna tagit del av rapporterna om coronavirusets framfart.

”Det är väldigt surrealistiskt för oss att följa det som händer på jorden och se det utvecklas när vi har varit här uppe under hela tiden. Det känns som vi kommer tillbaka till en helt annan planet”, säger Jessica Meir i ett pressmeddelande från Rymdstyrelsen.

Hennes mamma är från Sverige och pappan från Israel. Hon är uppväxt i USA-delstaten Maine, men har också svenskt medborgarskap..

Vana vid isolering från tiden på ISS

Direkt efter att ha fått fast mark under fötterna genomgår de hemvändande astronauterna medicinska tester. Under flera månader följer läkare upp deras hälsa. Det handlar som alltid om återanpassning till gravitation, men den här gången även om skydd från coronaviruset.

”Efter mer än sex månader i isolering på rymdstationen är Meir, Morgan och Skripotjka väl förberedda för att leva i karantän på jorden”, konstaterar Rymdstyrelsen.

Via sitt instagramkonto har Jessica Meir och hennes kolleger på ISS gett råd om hur man klarar av ett liv med stora begränsningar. Den senaste delen, som handlar om mat, la hon ut strax före återfärden mot jorden.

Nasa flyger hem Jessica Meir till basen i Houston i Texas. Bakom sig har hon 3 280 varv runt jorden – ett numera annorlunda ställe än det hon lämnade för drygt ett halvår sedan.

Fakta: Jessica Meir

Född i Caribou, i USA-delstaten Maine, den 1 juli 1977. Hennes mamma är från Västerås och hon har därför svenskt medborgarskap. Hennes pappa är från Israel.

Har avlagt biologiexamen vid det välrenommerade Brown University i Rhode Island, och en examen vid International Space University i Frankrike. Har senare doktorerat och forskat i marinbiologi och dykarfysiologi. 2012 blev hon forskningsassistent vid Harvard University i Massachusetts och undersökte där djurs fysiologi i extrema miljöer. Tidigare har hon också studerat en termin vid Stockholms universitet.

Forskade i USA:s rymdstyrelse Nasas regi, bland annat om hur människan påverkas vid rymdfärder och undervattensresor. 2013 valdes hon ut till Nasas astronaututbildning bland över 6 000 sökande. 2015 blev hon formellt astronaut och i april 2019 valdes hon ut till sin första rymdresa, som inleddes den 25 september samma år.

Källa: Nasa, Rymdstyrelsen

Fakta: Detta är ISS

ISS-programmet involverar USA, Ryssland, Kanada, Japan, och via ESA (Europeiska rymdorganisationen) elva europeiska länder, däribland Sverige.

Stationen började byggas på 1990-talet och väntas vara i bruk åtminstone till 2030.

Med en hastighet av cirka 28 000 kilometer i timmen tar rymdstationen ett varv runt jorden på en och en halv timme.

Höjden över jordytan varierar mellan ungefär 34 och 40 mil.

Tusentals vetenskapliga försök har utförts på stationen.

Källa: Nasa

Source link

Be the first to comment

Leave a Reply