Joe Biden: ”Jag ärvde ett land i kris”


På fredag har det gått hundra dagar sedan Joe Biden tog över som president i USA. Det uppmärksammades som vanligt med att presidenten höll sitt första direktsända tal till kongressen under natten mot torsdagen svensk tid.

Som vanligt var säkerhetsapparaten stor. Men det här året var den större än någonsin – med ett enormt stängsel som omringade hela Capitolium. Allt för att undvika en upprepning av stormningen den 6 januari.

Och just stormningen var något Biden tydligt hänvisade till i sitt tal.

– Jag ärvde ett land i kris, sade han med hänvisning till både coronapandemin och attacken mot Capitolium.

Han forsatte:

– Det var den värsta attacken mot vår demokrati sedan inbördeskriget.

Kritiseras för hyllningarna

Joe Biden talade också om coronapandemin och ekonomin – och försökte visa att landet är på väg åt rätt håll. Han sade att han vill höja minimilönen i USA till 15 dollar i timmen. Och han påminde om att det uttalade målet om att 200 miljoner vaccindoser skulle delas ut under hans första hundra dagar som president uppnåddes med marginal.

Biden lyfte flera gånger under talet att pandemin övervinns genom samarbete över partigränserna. Men republikaner påpekade ändå att Biden till stor del ärvde de vaccinsatsningar som redan hade påbörjats under Donald Trumps tid som president.

– Den här administrationen har ärvt en våg som redan hade vänt. Coronaviruset är på flykt, sade den republikanske senatorn Tim Scott.

Han fortsatte:

– Det är tack vare Trump-administrationen som vårt land är översvämmat med säkra och effektiva vacciner.

Två kvinnor bakom presidenten

Talet beskrivs som historiskt av flera anledningar. För första gången var det två kvinnor som satt bakom presidenten under talet – vilket Biden också påpekade i början av talet. Det då Kamala Harris är den första kvinnliga vice presidenten och bredvid henne satt traditionsenligt representantshusets talman Nancy Pelosi.

Samtidigt syntes coronapandemin tydligt i kammaren. Presidenten brukar bjuda in gäster som det hänvisas till i talet – men på grund av pandemin var inga sådana gäster inbjudna i år. Bara 200 personer släpptes in i salen och övriga ledamöter fick se talet hemifrån eller från sina kontor.

Av den anledningen fanns det heller ingen så kallad ”designated survivor” som skulle ta över som president ifall Capitolum skulle utsättas för en attack eller motsvarande samtidigt som hela den amerikanska maktapparaten var samlade.

Fotnot: Talet började klockan tre svensk tid och pågår fortfarande. Det kan bland annat ses på Vita Husets officiella sajt.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply