Joe Biden och Boris Johnson träffas på brittisk badort i Storbritannien inför G7-möte – viss spänning mellan herrarna


USA:s president Joe Biden har inlett sin rundresa i Europa med ett besök i Storbritannien där han ska delta i G7-ländernas toppmöte i Cornwall. Först på agendan stod ett möte med värdlandets premiärminister Boris Johnson.

Ledarna för sju rika och industrialiserade länder – USA, Kanada, Japan, Tyskland, Frankrike, Italien och Storbritannien samt ledarna för EU-kommissionen och Europeiska rådet deltar i G7-mötet. Också mindre, informella samtal mellan länderna kommer att äga rum under det tre dagar långa mötet som hålls på badorten Carbis Bay.

Förtroendet för USA som en samarbetsvillig, global aktör tog skada under Donald Trumps turbulenta presidentperiod, och Joe Biden försöker nu satsa på att återskapa förtroendet.

USA och Europa vill också gärna stärka sitt samarbete och bilda en front mot Kina och Ryssland som har utmanat globala spelregler både inom geopolitik och inom handel.

Boris Johnson och Joe Biden utbytte artigheter

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson tog i dag emot Biden inför helgens toppmöte.

– Det här är härligt. Jag vill inte resa hem, sa Joe Biden då han beundrade havsutsikten under en promenad tillsammans med sin hustru Jill, premiärminister Boris Johnson och hans hustru Carrie.

Johnson sa att alla är “absolut hänförda” över att få träffa Biden på badorten Carbis Bay i sydvästra England.

Joe Biden gratulerade å sin sida den brittiska premiärministern Johnson med anledning av giftermålet nyligen. Biden tillade sarkastiskt: “Vi gifte oss båda över vårt stånd”. Johnson att han inte tänker vara oenig med presidenten om det, “och faktiskt inte om något annat heller”.

Därefter avlägsnade de sig för att hålla ett möte på tu man hand.

Det egentliga toppmötet inleds på fredag.

En viss spänning mellan Johnson och Biden

Det var första gången Joe Biden och Boris Johnson träffades, och en viss spänning antas ha legat under den glättiga yta som båda visade upp.

Biden har tidigare sagt att Johnson är en “fysisk och emotionell klon” av Donald Trump”.

Biden har också ogillat Boris Johnsons nedsättande uttalanden om USA:s tidigare president Barack Obama. Biden står Obama nära, och var vicepresident då Obama var president. Boris Johnson har sagt att Obama är halvkenyan och har en nedärvd aversion mot Storbritannien.

Joe Biden och Boris Johnson träffas före G7-mötet i Carbis Bay


Bildtext

Joe Biden och Boris Johnson träffades före G7-mötet i Carbis Bay

Bild: AFP / Lehtikuva

Joe Biden ogillar brexit

President Biden ogillar Storbritanniens utträde ur EU, och tills vidare har inget nytt handelsavtal ingåtts mellan USA och Storbritannien efter brexit.

Joe Biden har också uttryckt sin oro över brexits inverkan på läget i Nordirland.

Biden – som själv har irländska rötter – har tidigare påpekat att ingenting får hota det så kallade Långfredagsavtalet. Fredsavtalet som ingicks 1998 utgör enligt Biden en mycket viktig grund för en fredlig samexistens i Nordirland.

Brexit innebär att det behövs nya arrangemang för den gräns som går mellan EU-landet Irland och Nordirland som hör till det brittiska brexitområdet. EU kräver bland annat en rad gränskontroller vid varuleveranser, och förhandlingar i frågan pågår fortfarande.

Brexit anses kunna bli ett slags test för relationen mellan Storbritannien och USA. Även om Biden uppskattar Storbritanniens roll som mäktig nation på både militärt och ekonomiskt plan så har Biden ändå gjort klart att han – i motsats till sin föregångare Donald Trump – ämnar bygga upp broarna till EU. Det är möjligt att han kommer att prioritera Berlin, Bryssel och Paris snarare än London.

Ett traditionellt band mellan de båda nationerna

Mötet mellan Joe Biden och Boris Johnson kan närmast ses som en bekräftelse på de starka band som av tradition finns mellan de två nationerna som länge varit allierade.

Det finns brittiska och amerikanska ledare som sinsemellan har kommit väldigt bra överens på det personliga planet. Ett exempel är vänskapen mellan Margaret Thatcher and Ronald Reagan på 1980-talet. Ett annat exempel är den nära relation som Tony Blair och Bill Clinton hade på 1990-talet.

– Det finns alltid betydligt mer som förenar regeringarna i USA och Storbritannien än det som skiljer dem åt, sa Boris Johnson nyligen i en intervju för nyhetsbyrån AP

Corona och företagsbeskattning på agendan

Under det tre dagar långa G7-mötet diskuteras bland annat kampen mot coronapandemin, olika metoder som kan sätta fart på världsekonomin och införandet av en gemensam global företagsbeskattning.

Reformen av företagsbeskattningen får konsekvenser för bland annat Irland som hittills har lyckat locka till sig globala storbolag tack vare sin låga företagsbeskattning.

Anlände i går kväll: “USA är tillbaka”

Presidentparet Jill och Joe Biden anlände till Storbritannien i går kväll då Biden talade till amerikanska soldater vid en militärbas i östra England.

Joe Biden sa i sitt tal till soldaterna att “USA är tillbaka”. Han sa också att USA under hans ledning kommer leva upp till sina förpliktelser inom Nato, och att USA tillsammans med sina allierade kommer stå för demokratin i världen.

Presidentparet Biden anländer till Storbritannien. Cornwall 9.6.2021


Bildtext

Jill och Joe Biden har anlänt till Cornwall.

Bild: AFP / Lehtikuva

Biden utlovar 500 miljoner vaccin till fattigare länder

President Bidens administration meddelade i dag att USA har ingått avtal om att köpa 500 miljoner Covid-19-vaccindoser av Pfizer. Det innebär en dubbeldos vaccin för 250 miljoner människor.

I augusti distribueras 200 miljoner doser och i början av nästa år 300 i början av år 2022. Redan tidigare har USA donerat 80 miljoner vaccindoser.

Vaccinet, som delas ut via WHO-programmet Covax och Afrikanska unionen, kommer att doneras till världens 92 fattigaste länder.

Vaccinet som tillverkas i Pfizers anläggningar i USA säljs av bolaget till ett pris som inte inbringar vinst.

Bidenadministrationen krävde redan tidigare att patenträtten för vaccin slopas temporärt. Vid G7-mötet väntas EU-ledarna påpeka för Biden att länder också bör tillåta export av vaccin – något som USA inte gjort hittills.

Utöver patentfrågor finns det problem i samband med tillverkningskapacitet och tillgången på råmaterial för den globala vaccindistributionen.

Biståndsorganisationer är glada över att det doneras vaccin, men det har också levererats kritiska kommentarer.

– Välgörenhet vinner inte kriget mot coronaviruset, säger Niko Lusiani vid hjälporganisationen Oxfam America. Med nuvarande vaccineringstakt skulle det dröja 57 år innan människorna i alla fattigare länder har nått samma vaccinationsnivå som man nu har nått i de välbärgade G7-länderna.

– Det blir självförgörande eftersom virusvarianterna utgör en risk för alla.

Bidenadministrationens åtgärder ses som en del av USA:s försök att återfå sitt anseende globalt och som ett försök från Bidens sida att visa att “mjuk makt” åter blir en bärande del av USA:s utrikespolitik.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply