Johan Brunell borta resten av säsongen – Jarotränaren medger att förstärkningar kan bli aktuella: ”En nyckelspelare som faller ur hela kortleken” | Sport


Fotbollssäsongen 2020 blev bara 50 minuter lång för Johan Brunell. Efter att ha opererats på söndagen konstaterar Jaros tränare Niklas Käcko för Yle Sporten att det är ”önsketänkande” att mittbacken skulle kunna återvända i år. Ett enormt avbräck, säger han.

Seriepremiären mellan AC Kajaani och FF Jaro tog en otäck vändning i början på den andra halvleken. Det stod 1–1 på tavlan då Kajanaspelaren Jules Samnda stämplade mittbacken Johan Brunell fult.

Samnda åkte på ett rött kort och Brunell fick föras till sjukhus med ambulans. Diagnosen: brutet vadben. På söndagen opererades han i Vasa.

– Enligt de prognoser jag har fått ta del av så har det gått ganska bra. Men konvalescenstiden blir relativt lång i varje fall. Han är nog tyvärr borta resten av säsongen. Allt annat är bara önsketänkande, säger Jaros tränare Niklas Käcko till Yle Sporten på måndagen.

Bollförbundet har inte ännu meddelat om tacklingen kommer att leda till ytterligare sanktioner. Käcko säger ändå att han ”skulle vara väldigt förvånad om det inte gör det”.

Förstärkning aktuell, medger Käcko

Det handlar inte om vilken spelare som helst. Publikfavoriten har spelat i Jaro så gott som hela karriären och hör till stöttepelarna i omklädningsrummet.

– Det är ett väldigt tungt bakslag. Under min tid som tränare har han varit en spelare som jag alltid kunnat lita på och jag har byggt mycket kring honom. En nyckelspelare som faller ur hela kortleken. Han finns ju fortfarande här, men kan ju inte leverera på planen, säger Käcko och fortsätter:

– Det är inte heller bara under matcherna det kommer att synas utan också på träningarna. Han har en fruktansvärt bra inställning till fotbollen. Han är väldigt proffsig i sin attityd och hjälper de yngre spelarna framåt.

Niklas Käcko tog över FF Jaro i augusti 2018.
Niklas Käcko.
Niklas Käcko tog över FF Jaro i augusti 2018.
Bild: Yle/Antti Koivukangas
FF Jaro,Ettan,Jakobstad,Niklas Käcko

Då är ju frågan hur ni ska försöka ersätta honom i truppen?

– Nu är det ju förstås tidigt ännu och vi måste se vad som händer. Men vi har fortfarande Oskar Sandström och Toni Takamäki som är naturliga mittbackar och riktigt duktiga spelare. Så vi är inte i kris på mittbackspositionen, säger Käcko och tillägger:

– Men vi blev en spelare mindre och det måste vi ersätta på något sätt, ser jag åtminstone. Transferfönstret öppnar den 20 juli och får se, kanske vi agerar.

Enligt Käcko skulle Jaro redan i skrivande stund ha en tillräckligt bred trupp – men eftersom coronaviruset tvingade Bollförbundet att senarelägga säsongen är matchprogrammet mer krävande än vad det normalt skulle vara.

– Då behöver man en bredare trupp för att kunna rotera. Varningskonton fylls och spelare tvingas stå över matcher på grund av smärre skador … man behöver nog ett brett material. Pressen på försvarsspelarna blir högre nu. Vi har inte råd med fler skador där i alla fall, säger Käcko.

“Skadan satte sig i huvudet hos oss alla”

För Jaros del resulterade premiären slutligen i ett 2–2-kryss borta i Kajana. Jaro fixade poängen i dramatisk stil då Severi Kähkönens kvittering kom i matchens allra sista sekunder.

– Det var mera fart än tanke under matchens gång. Det syntes nog att varken vi eller Kajaani hade träningsspelat alls. Det gäller också domarna. Inte hade de ju heller fått öva på att döma matcher före den här. Det var väldigt mycket kamp då viljan var så pass hög, analyserar Käcko.

– För vår egen del tycker jag att vi hade en bra period i slutet på första halvlek då vi ännu spelade 11 mot 11, men sen åkte vi på en utvisning vilket man aldrig vill göra i en premiär. Sen i samband med Johans skada så … det satte sig i huvudet hos oss alla.

Enligt Käcko kunde AC Kajaani i det skedet ha gjort ”två eller till och med tre mål till om de varit mer disciplinerade framåt”. Men istället fick de nöja sig med en fullträff och Jaro kunde hålla sig i fajten.

– Och visst är det ganska skönt att kvittera med matchens sista spark. Det gav en positiv känsla och fick det att kännas som en liten vinst. Nu blickar vi framåt mot matchen mot Gnistan nästa söndag, säger Käcko.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply