Johanna blev utan arbete efter tjugo år – coronakrisen och ett telefonsamtal förändrade allt | Huvudstadsregionen


Johanna Virta väntade sig magra tider i skobranschen när coronaviruset kom till Finland. Men samtalet hon fick efter påsken var hon inte beredd på.

I dag är Johanna Virta en av de hundratusentals nya arbetssökande i Finland och lär sig nu med familjen att stoppa undan pengar för en osäker framtid.

Johanna Virta plockar rabarber i sin trädgård. Egentligen skulle hon ha plockat fram modeskor för sommaren 2021 till finländska skoaffärer – men så blev det inte.

Coronaviruset slog ner som en blixt också i modebranschen och Virta miste sitt jobb som försäljningsrepresentant, efter tjugo år av arbete för ett känt, svenskt skomärke.

– Det var ganska tufft i vår bransch redan före coronan och man förstod att det kommer att slå hårt mot branschen om butiker börjar stänga och sånt.

Det var min chef som ringde

Trots att Virta såg de mörka molnen komma, hade hon ingen aning om vad som väntade när hennes telefon ringde direkt efter påsk.

– Jag trodde jag skulle bli permitterad och hade förberett mig på det. Det var nog en chock att jag blev uppsagd, säger Johanna Virta.

Johanna Virtas röst brister när hon går tillbaka till dagarna kring samtalet. Hon kände sig ensam i sin situation i flera veckor.

– Man hade många olika känslor och en oro över vad som kommer att hända. Det var nog tufft.

Koronapandemian takia työttömäksi joutunut Johanna Virta, kuorii raparperia terassillaan.
I stället för att plocka fram skokollektioner till kunder nu i juni plockar Johanna Virta rabarber i sin trädgård
Koronapandemian takia työttömäksi joutunut Johanna Virta, kuorii raparperia terassillaan.
Bild: Kristofer Andersson / Yle
arbetslöshet,coronavirusutbrottet i Finland 2020,arbetslös,rabarber,trädgårdsskötsel,trädgårdsväxter,Esbo

Snart började kunder och kollegor världen över höra av sig och visa uppskattning för hennes kunnande. Sakta började Virtas självförtroende också komma tillbaka.

Tillsammans med mannen började hon lägga upp en plan för den nya framtiden. Familjen som förutom Virta består av man och fjortonårig dotter hade nu en ny och osäker tid framför sig.

Johanna och hundratusentals andra söker jobb

Johanna Virta var tvungen att på nolltid gå in i en ny roll i sitt liv. Plötsligt var hon en av de arbetslösa i Finland, en av dem som man läser om i tidningarna.

– Det är nog ganska stressande med oron – kommer man att få nytt jobb? Just i modebranschen kan det vara ganska svårt. För tillfället finns det inga jobb där, säger Virta.

Hon är inte ensam med sin oro. Den senaste statistiken visar att antalet arbetssökande i Finland ökade med 124 000 bara från mars till april

  • Antalet arbetssökande i Finland ökade med 124 000 från mars till april 2020. I siffran ingår de permitterade ökade med 98 428
  • I april fanns totalt 433 058 arbetslösa arbetssökande
  • Samtidigt var antalet lediga jobb 52 384

Källa: Arbets- och näringsministeriet och Yle

Totalt fanns det i april över 430 000 arbetslösa arbetssökande i Finland.

Senast var siffrorna så här dystra i Finland på 1990-talet. Lågkonjunkturen drabbade också då Johanna Virtas familj på nära håll.

– Min mamma hade ett företag som gick omkull. Vi var ganska unga, jag och min syster, 19 och 17. Vi bestämde oss för att flytta hemifrån, berättar Virta.

De två systrarna tänkte att familjen då skulle ha två färre munnar att mätta. Den svåra ekonomiska situationen blev alltså orsaken till att syskonen flyttade hemifrån i rätt unga år.

Äiti Johanna Virta, isä Dick Johansson ja teinitytär Lydia Johansson yhdessä omalla terassillaan.
Johanna Virta flyttade tidigt hemifrån när mammans företag gick omkull. Hon hoppas nu själv hitta ett jobb för att den egna familjen ska få vara i balans
Äiti Johanna Virta, isä Dick Johansson ja teinitytär Lydia Johansson yhdessä omalla terassillaan.
Bild: Kristofer Andersson / Yle
arbetslöshet,coronavirusutbrottet i Finland 2020,arbetslös,rabarber,trädgårdsskötsel,trädgårdsväxter,Esbo,barn (familjemedlemmar)

Virta hoppas att hennes fjortonåriga dotter inte ska behöva reagera lika starkt på sin mammas arbetslöshet. Tillsvidare har Lydia inte oroat sig över mammans situation.

– Det är bra, man vill ju inte att hon ska behöva stressa över det här, säger Virta.

En liten slant varje månad

Ironiskt nog hann Johanna Virta precis fira sin långa anställning i bolaget innan uppsägningen kom.

I januari uppmärksammade arbetsgivaren henne med tal och ett litet glasföremål som tack för de tjugo åren som hon arbetat i bolaget. Fyra månader senare besökte hon kontoret för sista gången.

Det är nog väldigt svårt att njuta just nu

Tack vare den långa arbetskarriären löper hennes lön nu ända till oktober. Familjen har alltså möjlighet att förbereda sig för att under en obestämd tid ha mindre inkomster, något som hundratusentals finländska familjer måste göra just nu.

Banken gav paret grönt ljus för amorteringsfritt med bostadslånet en tid framåt och nu lägger Johanna Virta och mannen Dick Johansson undan varje slant som blir över.

Johanna Virta sekä aviomies Dick Johansson katselevat toisiaan omalla terassilla.
Efter uppsägningen satte sig Johanna Virta och mannen Dick Johansson ner och gjorde upp en plan för familjens ekonomi
Johanna Virta sekä aviomies Dick Johansson katselevat toisiaan omalla terassilla.
Bild: Kristofer Andersson / Yle
arbetslöshet,coronavirusutbrottet i Finland 2020,arbetslös,rabarber,trädgårdsskötsel,trädgårdsväxter,Esbo,barn (familjemedlemmar)

De två resor som familjen brukar göra årligen föll redan bort på grund av coronarestriktioner och dessutom sparar de genom att ta den andra bilen ur bruk och byta ut gymkort mot motion i hemknutarna.

Mannen jobbar inom IT-branschen och sitter säkrare på arbetsmarknaden just nu. Det är en lättnad för hela familjen.

Kan man njuta av sommaren?

Johanna har fått mycket sympatier av såväl kollegor som vänner och bekanta. Många vill vara uppmuntrande och säger att hon ska njuta av sommaren och inte oroa sig för mycket.

Det är ändå inte så lätt.

– Man försöker förstås, vissa dagar är bättre, andra ganska jobbiga. Känslorna går upp och ned.

Samtidigt funderar Virta också på modebranschen och hela detaljhandeln som nu går på knä. Hon tänker på alla arbetslösa försäljare, på lagerhyllor som fylls av osålda varor och vad som händer med vårt land om finländarna plötsligt slutar konsumera.

– Den här branschen är en av de största arbetsgivarna för våra ungdomar. Nu är det jätteviktigt att man ser till att pengarna som vi konsumerar kommer till Finland. På så sätt får Finland behålla de här butikerna.

Johanna Virta söker nu jobb men är inte särskilt hoppfull om att hitta ett motsvarande arbete som det förra. Hon vågar ändå hoppas på att framtiden för något gott med sig.

– Kanske det är ett helt nytt blad som vänder i mitt liv. Kanske jag börjar i en helt ny bransch och får nya, intressanta utmaningar. På ett sätt ser jag fram emot det.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply