Kan de gastkramande scenerna i Köpenhamn bli årets ögonblick? Yle Sporten föregår Idrottsgalan – därför väger Mattssons OS-brons tyngre än Potkonens


Varför vänta till Idrottsgalan den 17 januari? Debattörerna i Yle Sportens årskrönika är överens om att Matti Mattsson är årets idrottare – men kan scenerna efter Christian Eriksens sjukdomsfall bli årets ögonblick? Där går åsikterna isär.

Det låter nästan som en presidentomröstning på 70-talet: Mattsson, Mattsson, Mattsson …

Då Yle Sportens årskrönika bandas är Kaj Kunnas, Anki Karhu och Toffe Herberts överens om att simmaren Matti Mattsson är årets blåvita idrottare 2021.

Men varför?

Visst, Mattsson tog ett sensationellt OS-brons på 200 meter bröst, men Mira Potkonen stod också för en bragd av samma magnitud. Varför väger simningsmedaljen tyngre än boxningbronset?
Nyckelordet är konkurrens. Det är hela panelen överens om.

– Potkonen är på nästan samma nivå, men nivån i simning är så mycket tuffare än i damboxningen, därför röstar jag på Mattsson, säger Karhu.

Hon får uppbackning av Herberts och Kunnas.

– Jag håller fullständigt med. Mattsson är etta och Potkonen tvåa. För mig var det här ett OS-år och därför har jag medaljerna högst upp, säger Herberts.

– Konkurrensen i simningen är grym med alla amerikaner, asiater och toppeuropéer. Mattsson höll dessutom hög nivå hela året, säger Kunnas.

Emil Soravuo på prispallen i Europeiska spelen 2019.

Bildtext

Emil Soravuo är en outsider till årets idrottare.

Bild: imago images / Schreyer/ All Over Press

Men det finns också utmanare. Herberts lyfter fram Emil Soravuo, som tog ett överraskande VM-brons i fristående – den första blåvita gymnastikmedaljen i ett världsmästerskap på 24 år.

Kunnas nämner Joni Piispanen, som tog guld på 200 meter och silver på 100 meter i Paralympics, och Leo-Pekka Tähti, som tog medalj i samma mästerskap.

Håller du med? Rösta på en av de 30 nominerade i Idrottsgalan nedan.

Scenerna i Köpenhamn årets ögonblick?

Sedan är det slut på konsensus. När årets ögonblick ska utses går åsikterna isär. Både Karhu och Kunnas flaggar också här för Matti Mattsson.

Kunnas poängterar hur betydelsefyllt ögonblicket var för Mattsson, som hade en åtta år lång ökenvandring efter VM-bronset i Barcelona 2013. Han har brottats med skador och en autoimmun sjukdom.

I London 2012 och Rio 2016 var han inte ens nära toppsimmarna. Nu fick han allt att stämma.

– När han såg resultattavlan jublade han mer än de som tog silver och guld.

Karhu har också Mattssons ögonblick som etta på sin lista, men hon vill också slå ett slag för en viss Borgålöpare, som slaktade rekord efter rekord på mondobanan: Sara Kuivisto.

– Hon toppade formen på världens största friidrottsscen i tuff konkurrens. Det är ett kvitto på att det kanske finns någonting där, att finländsk friidrott har någonting gott på gång.

Det har diskuterats om det kan bli årets ögonblick eftersom det hade tragiska förtecken, för min del kan det absolut bli det

― Toffe Herberts

Herberts skiljer sig ur mängden. Han börjar sin utläggning med att poängtera att priset för årets ögonblick på finska heter “sykähdyttävin urheiluhetki”, en term som är svår att översätta till svenska. Spännande? Rörande? Gripande?

Därför kunde man bredda fältet och välja ett annorlunda ögonblick, tycker Herberts.

– Jag tycker att händelserna på idrottsparken i Köpenhamn och matchen mellan Finland och Danmark utan tvekan ska väljas. Det har diskuterats om det kan bli årets ögonblick eftersom det hade tragiska förtecken, för min del kan det absolut bli det, säger han och fortsätter:

Finländska fans på järnvägstorget.

Bildtext

Händelserna i Köpenhamn berörde på plats och på hemmaplan.

Bild: Benjamin Suomela / Yle

– Det var en fin, värdig och vacker idrottsstund. De finländska fansens och de finländska spelarnas agerande. Att matchen kom i gång och fortsatte. Att det sedan gick bra för Danmark i turneringen efteråt och att Finland vann tyckte jag var kul, även om resultatet var i skymundan den kvällen.

– Jag hoppas på riktigt att det får priset på galan, för då får vi en kul diskussion om vad ett häftigt idrottsögonblick kan omfatta.

Karhu protesterar direkt och säger att hon inte håller med. Vad tycker du – vilket ögonblick var det största i fjol bland de nominerade på Idrottsgalan?

Årets lag på skidor, is eller gymnastikgolv?

Till sist är det dags att utse årets lag och tränare – och här finns många goda kandidater. Det lag som faller Yle Sportens jury mest i smaken är damernas stafettlag i längdåkning.

Krista Pärmäkoski stod för en jätteinsats på ankarsträckan och förde totalt utmattad Finland till ett sensationellt VM-brons i Oberstforf.

– Det var en helt otrolig prestation, ingen hade förväntat sig det, säger Karhu.

– Jag håller med, de skulle också få min röst, säger Herberts, som också flaggar för en alternativ kandidat: Lukko.

Pekka Virta ger tummen upp med en guldmedalj runt nacken.

Bildtext

Pekka Virta drabbades hårt av coronaviruset.

Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

Herberts säger att det i andra länder inte är konstigt att välja en mästare i en stor gren, och att hockeylaget Lukko hade ett minst sagt häftigt år.

Laget tog ett historiskt guld i herrligan, samtidigt som den covidsjuka tränaren Pekka Virtanen gick från en månad på intensiven till att kunna fira med laget på isen. Kunnas svarar:

– Wow! Jag hade också Lukko på min lista, men jag klämmer fram ytterligare ett damlag, som dessutom tog guld: Minetit. Jag är inte tillräcklig insatt i truppgymnastik för att förstå hur fin och toppen prestationen var, men de som är det säger att det var någonting alldeles otroligt koreografiskt.

Till slut är det dags att utse årets tränare. För Kunnas är valet självklart:

– Han tog OS-silver och dessutom som rysk förbundskapten, vilket inte gör saker och ting lättare. Det vill säga Tuomas Sammelvuo, årets tränare utan tvekan.

Herberts håller inte med om att volleybollstränaren förtjänar utmärkelsen, han flaggar för Maarit Teuronen, som varit en oerhört viktig kugge i Mira Potkonens OS-framgångar. Hon har haft ett stort helhetsansvar och skött allting från scouting till relationen med medierna.

Tuomas Sammelvuo firar.

Bildtext

Är Tuomas Sammelvuo årets tränare?

Bild: Tomi Hänninen

Karhu håller med.

– De har tagit två OS-brons på raken. Då är man någonting av en tränare, trots att grenen inte är konkurrensutsatt, säger hon, och flaggar också för Eetu Karvonen, Matti Mattssons tränare.

– Mattsson har haft otroliga problem och Karvonen har varit den som fört fram honom till ett OS-brons.

Vem tycker du att förtjänar utmärkelsen?Source link

Be the first to comment

Leave a Reply