”Kände att jag svek hela Finland” – men inte ens tränaren lyckades övertala Kaisa Mäkäräinen att fortsätta karriären | Sport


En fjärdeplats i jaktstarten i Kontiolax – och karriären var över. Kaisa Mäkäräinen tackade för sig på hemmaplan. Ett tårögt farväl, som ändå känns ganska sekundärt just nu. Allas liv förändras helt och hållet nu, säger hon till Yle.

Kaisa Mäkäräinen kunde inte stoppa tårarna efter målgången i Kontiolax för knappt två veckor sedan.

Strax innan jaktstarten körde igång meddelade Mäkäräinen överraskande att hon valt att avsluta karriären. De flesta förväntade sig inte att hon ens skulle komma med beskedet i tv-intervjun efter tävlingen.

Men plötsligt var det ett faktum.

– Det har varit ganska blandade känslor sedan dess. Jag har både gråtit och skrattat, berättar Mäkäräinen då hon gästar Yles radioprogram Urheiluhullut.

Efter att ha korsat mållinjen omfamnades Mäkäräinen av sina medtävlare. Efter prisutdelningen stannade hela landslaget kvar för att hylla den trefaldiga vinnaren av den totala världscupen.

Det var exakt så Mäkäräinen ville ha det.

– Samhörigheten inom skidskyttet är fantastiskt. Jag tänkte mycket på hur och när jag vill berätta om mitt beslut. Jag kände starkt att jag ville avsluta karriären så att jag är omringad av dem – inte i någon kabinett inför bara media, säger Mäkäräinen och tillägger:

– Jag ville omringas av personerna som man jobbat med för det här i tiotals år. Det kändes som rätt miljö.

En av dem som uppenbart var mest tagen av stunden var Mäkäräinens långvariga tränare Jarmo Punkkinen. Han hade dessutom försökt övertala Mäkäräinen att tänka om så sent som kvällen före den sista tävlingen.

– Jag måste medge att jag använde en taltur, som väckte ganska starka känslor, säger han.

– Men jag sa direkt att, hördu Jarmo, nu är det som så att det är min sista tävling som står på programmet i morgon, kontrar Mäkäräinen.

“Känns ganska sekundärt”

Ett element saknades ändå: publiken. Myndigheterna förbjöd publiksamlingar mitt under den pågående världscupshelgen och jaktstarten kördes inför tomma läktare.

Coronaviruspandemin har också överskuggat Mäkäräinens beslut.

– Det känns ganska sekundärt med tanke på hur mycket allas liv förändras just nu, säger hon.

Publik lämnar skidskyttearenan i Kontiolax på grund av coronaviruset.
Publiken lämnar området efter beskedet.
Publik lämnar skidskyttearenan i Kontiolax på grund av coronaviruset.
Bild: Tomi Hänninen
Kontiolax

Mäkäräinen var inte ensam om att fatta samma beslut just det veckoslutet. Fransmannen Martin Fourcade avslutade också sin karriär i Kontiolax.

Även om både Mäkäräinen och Fourcade absolut kan nämnas i samma mening vägrar den finländska VM-medaljören göra det.

– Martin vann allt man kunde tänka sig. Det gjorde jag inte. Jag har ingen OS-medalj. Och inte lika många VM-medaljer heller, säger hon.

– Som idrottare vill man alltid ha mera. Tidigare resultat spelar ingen roll i stunden, fortsätter hon analytiskt.

“Kan inte förklara det”

Även om Mäkäräinen kan hålla sig lugn och sansad då det handlar om att analysera sina egna insatser och resultat så medger hon att det brast för henne då hon tog del av fansens hälsningar.

– Jag grät nog där hemma. De frågade mig vad de ska titta på nästa år. Då grät jag för att jag kände att jag hade svikit hela Finland. Jag kände mig skyldig, berättar Mäkäräinen.

Men efter de starka känslorna kunde hon med gott samvete stå fast vid sitt beslut.

– Jag kan inte förklara varför jag fattade beslutet just nu. Ibland känns det bara som att tiden är inne, avslutar hon.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply