Karisbon Jonas Olin fick komma hem efter sju månader till sjöss – nu är han tillbaka på fartyget | Västnyland


I somras berättade Yle Västnyland om sjömannen Jonas Olin från Karis som var coronafånge ombord på ett fartyg. I slutet av sommaren fick han äntligen komma hem till familjen.

Under coronapandemin har många sjömän suttit fast på havet längre än planerat på grund av svårigheter i samband med byte av besättning.

Jonas Olin var en av dem. Han blev tvungen att förlänga sitt kontrakt och blev fast på fartyget där han arbetar som första maskinist.

I augusti var han i Panama och då var det oklart när han skulle få komma hem.

– I USA hade vi bekymmer i en hamn som drog ut på tiden ytterligare, men i slutet av augusti efter sju månader på havet flög jag hem till Finland, säger Jonas Olin.

“Kan ni komma och hämta mig från flygfältet?”

Hemma i Finland väntade sambon Eva Länsiluoto och deras gemensamma dotter Emma på att pappa skulle komma hem.

Länsiluoto berättar att notisen om att Jonas var på väg hem kom som en överraskning.

– Jonas ringde mig dagen före och berättade att han kunde vara på Helsingfors-Vanda flygplats följande dag. Kan du komma efter mig eller ska jag ordna skjuts, frågade han, berättar Eva Länsiluoto.

En kvinna och ett litet barn i gul jacka som tittar mot havet.




Mamma Eva Länsiluoto och dottern Emma mötte upp en munskyddsklädd pappa Jonas Olin i slutet av augusti – efter sju månader ifrån varandra.
En kvinna och ett litet barn i gul jacka som tittar mot havet.
Bild: Ellen Forsström / Yle
sjöman,hav,Stilla havet,fartyg,fraktfartyg,Karis,Västnyland,Raseborg,coronavirus,Eva Länsiluoto

Hon tror att besättningen vetat en längre tid om att de eventuellt kan lämna fartyget i en viss hamn, men säger att det först kändes säkert att Jonas kommer hem då han satt på flyget.

– Bilresan hem från flygfältet var lite speciell eftersom att vi inte setts eller hörts ordentligt på sju månader, säger Eva Länsiluoto.

Trots att det var en ovan situation för alla var deras dotter var glad att träffa sin pappa.

– När jag träffade min sambo och dotter kände jag hur mycket jag verkligen saknat dem under den här tiden, berättar Jonas Olin.

Bolaget behövde Olin tidigare än planerat

I november fick Olin ett samtal av bolaget han arbetar för där de frågade om han kunde komma på jobb.

– Min första tanke var att jag varit hemma alldeles för kort stund, men sen efter diskussioner med min sambo så konstaterade vi att det kanske är bäst att hålla i jobbet i de här osäkra coronatiderna, säger Olin.

En skäggig man som sitter vid ett kontrollbord på en båt.




Den här gången borde Jonas Olin kunna komma hem tidigare än sist.
En skäggig man som sitter vid ett kontrollbord på en båt.
Bild: Privat
sjöman,hav,Stilla havet,fartyg,fraktfartyg,Karis,Västnyland,Raseborg,coronavirus,Jonas Olin

Jonas Olin återvände till fartyget och befinner sig nu i Brunswick, USA. Som det ser ut nu är han på väg hem mot mitten av februari.

På fartyget ser vardagen ut som den brukar. Det som skiljer sig från normalläge är att besättningen inte får gå i land egentligen någonstans förutom till en kiosk i hamnen i Brunswick.

Jonas Olin säger att hemresan ännu är lite oklar och hoppas på att vaccinet ska normalisera sjömännens arbetsturer.

Problemet är att den nya besättningen som ska ersätta den besättning som är redo att åka hem, måste vara i karantän innan de kommer ombord.

Det är inte möjligt överallt eftersom alla länder har egna regler och vissa tillåter inte att besättning sitter i karantän i närheten av hamnar.

Jonas Olin påpekar att hans filippinska kollegor har det sämre ställt. Han önskar att filippinska besättningen och deras ersättare skulle kunna sitta i karantän i Europa, vilket de inte kan i nuläget.

Jonas Olin intervjuades av Anna Björkqvist.



Source link

Be the first to comment

Leave a Reply