Karisbon Nico Rönnberg ser fram emot flytten till Frankrike – vill ändå avsluta karriären i moderklubben BK-46 | Västnyland


Karisbon Nico Rönnberg väntar ivrigt på flytten till Frankrike och spel i franska handbollsligan. Det är en dröm som går i uppfyllelse. Han är orolig över coronapandemins framfart i världen, men hoppas den ska vara över i juli då flyttlasset går från Karis mot Paris.

Vi träffas vid familjens hus strax utanför Karis centrum. Nico Rönnberg, hustrun Sara, sonen Dominic och hunden Molly flyttade in i det nybyggda huset i juni i fjol.

På grund av coronapandemin sitter vi ute och pratar över en kopp kaffe och chokladbollar som Nico Rönnberg bakat. Han ber om ursäkt över formen på chokladbollarna, dom är inte helt runda. Goda är dom nog.

Nico Rönnberg.
Nico Rönnberg tror att hans Cocks skulle ha tagit sig till final också i vår.
Nico Rönnberg.
Bild: Handbollförbundet/Newspix/Kalle Parkkinen
Nico Rönnberg,handboll,Riihimäki Cocks

Coronapandemin lade ett abrupt stopp på handbollssäsongen i Finland. Nico Rönnberg säger att han var väldigt besviken då beslutet att samtliga återstående matcher inte spelas och att inga FM-medaljer delas ut.

Säsongen 2019-20 var inte en likadan framgångssaga för Rönnbergs lag Cocks från Riihimäki. Karislaget BK-46 och Dicken från Helsingfors spelade riktigt bra ända tills serieverksamheten avbröts.

– Det är förstås onödigt att spekulera men jag tror att det skulle ha blivit en intressant vår och efter att Kaj Kekki tog över som tränare hos oss spelade vi riktigt bra, säger han.

Nu får jag vara tillsammans med min familj― Nico Rönnberg

Nico Rönnberg säger att han är ganska övertygad om att hans Cocks skulle ha spelat upp sig rejält och också tagit en plats i finalen.

– Hur det skulle ha gått i finalerna är svårt att säga, allt är möjligt i sport, säger han aningen kryptiskt.

Rönnberg menar att han snabbt kom över besvikelsen att handbollsserierna avbröts.

– Nu får jag vara tillsammans med min familj. Dominic som är 2,5 år håller mig sysselsatt och vi leker mycket, går ut i naturen och rör på oss.

– Det känns också bra att få vila, säsongen var ändå lång med matcher i finska ligan, Champions League och baltiska ligan.

Han säger att det också är skönt att få återhämta sig från alla krämpor en proffshandbollsspelare känner av alla dagar i träning.

– Det är ganska skönt att låta kastarmen vila också, säger han med ett brett leende.

Stort äventyr på kommande

Om coronapandemin ger efter står Nico Rönnberg och hans familj i mitten av juli inför ett riktigt äventyr. Rönnberg har nämligen skrivit på ett spelarkontrakt med den franska proffsklubben Ivry.

Vi ser verkligen fram emot att flytta till Paris― Nico Rönnberg

Laget håller till i högsta handbollsserien i Frankrike och Rönnbergs familj ska bo i Paris åtminstone de två följande åren.

– Vår bostad ligger på endast fem minuters resa med metro från Eiffeltornet.

– Vi ser verkligen fram emot att flytta till Paris, säger han.

Rönnberg berättar att han och Sara länge pratat om att åka på semester till Paris.

– Och nu ska vi flytta dit!

Ivry har jagat Rönnberg en längre tid

Kontraktet med Ivry sträcker sig över två säsonger.

– Det är klart att man aldrig ska säga säkert, men troligtvis kommer vi tillbaka till Karis när Dominic ska börja skolan om fyra år, säger den snart 28 år gamla handbollsspelaren.

Han säger att han med största sannolikhet kommer att avsluta sin spelarkarriär i moderklubben BK-46.

– Visst har jag ett stort BK-hjärta och det är ju här som jag lärt mig spela handboll under ledning av många duktiga tränare, säger han.

Nico Rönnberg i finalserien mot Dicken.
Nico Rönnberg har haft en ledande roll i Riihimäkilaget Cocks i flera säsonger.
Nico Rönnberg i finalserien mot Dicken.
Bild: Tomi Hänninen / Yle
handboll,Nico Rönnberg,Riihimäki Cocks

Rönnberg säger att den franska klubben velat ha honom i sina led redan en längre tid. Nu hittade klubben och Rönnberg varandra också vad lönen beträffar.

– Jag ser framemot att varje vecka få mäta mig med europeiska toppspelare. Franska ligan håller väldigt hög klass.

– För mig gäller det att så fort som möjligt hitta min plats i laget och det tror jag nog att jag gör.

Rönnberg säger att tiden i Ivry blir fysiskt tuff med dubbelt fler träningspass per vecka än i Finland.

– Här har vi tränat tre eller fem gånger i veckan, i Frankrike blir det minst åtta träningar per vecka.

Bekanta roller i laget

Nico Rönnberg säger att han troligen kommer att spela vänsterback eller mittnia i laget. Det vill säga samma roller han har haft i såväl klubblagen som i landslaget.

– Ivry tappar sin bästa spelare Benjamin Bataille till Montpellier. Att ersätta honom är kanske inte så trevligt, å andra sidan är jag van att ha press på mig.

Nico Rönnberg.
Nico Rönnberg i landslagströjan.
Nico Rönnberg.
Bild: Kalle Parkkinen/Newspix24
handboll,Finlands herrlandslag i handboll,Nico Rönnberg

Han säger att han är van att stå i centrum och att leda laget. Visserligen inser han att franska ligan kryllar av spelar från världseliten, men det är ändå inget han oroar sig för.

– Ivry har ju hämtat mig till laget för att de vet vad jag kan prestera, det har jag ju visat, säger Rönnberg och hänvisar till hur bra han spelat i internationella matcher.

– Det som är bra är att tränaren tror på mig och har valt att satsa på mig. Han säger att han vet att det tar sin tid att komma in i laget och spelsystemet, men han är villig att ge mig den tiden jag behöver.

Står på stabil ekonomisk grund

Rönnberg säger att klubben där han ska spela säsongen 2020-21 står på en stabil ekonomisk grund.

Rönnberg är övertygad om att hans flytt och debut i franska ligan inte kommer att falla på att Ivry inte skulle klara pandemins ekonomiska följder.

– När säsongen kör i gång är förstås öppet ännu, liksom också det när den innevarande säsongen kan spelas slut. I Frankrike lades serieverksamheten på is.

Rönnberg konstaterar flera gånger medan vi pratar att det är principen ”en dag i taget” som gäller nu.

– Det är klart att människors hälsa går före sport.

Inte så bra på franska

På frågan hur bra han är på franska, svarar Rönnberg med ett leende att han kan endast några fraser.

– Jag har nog övat lite. Vi har laddat ned många appar tillsammans med Sara, men jag tror det kommer att ta sin tid innan jag lär mig språket.

– Jag kommer att gå lektioner för att lära mig handbollsfranska rätt så snabbt.

Porträttbild på Nico Rönnberg.
Nico Rönnberg vill lära sig tala franska.
Porträttbild på Nico Rönnberg.
Bild: Bubi Asplund / Yle
Nico Rönnberg,handboll,Karis,Raseborg,Västnyland,handbollsspelare,Riihimäki Cocks,coronavirus,semester,Frankrike

Han säger att det finns flera andra utländska spelare i laget som behärskar engelska. Också lagledningen och de som styr i klubben talar engelska.

Det gör det kanske lättare för Rönnberg att komma in i laget.

– Till exempel svensken Linus Persson har skrivit på för ytterligare en säsong. I laget finns också en kroatisk målvakt och en spelare från Belgien och en från Portugal, säger Nico Rönnberg.Source link