Kastrullprotest ljuder över Stockholm – spritstopp vid åtta har fått restaurangintäkterna att rasa | Utrikes


Intäkterna har minskat med 70 procent, säger branschorganisationen. Nu vill krögarna ha coronastöd snabbt.

Klockan 15 varje dag ljuder slevarnas slag mot kastruller och grytlock över hela Stockholm, eller åtminstone över de krogtätaste gatorna. Grytupproret har spridit sig från Stureplan till krogar över landet sedan förra veckan. Upphovsmakare är PG Nilsson, grundare av Svenska Brasserier som äger bland annat Riche, Sturehof och Teatergrillen i centrala Stockholm.

Redan före Sturehofs personal kommer ut för att slamra står flera Stockholmare utanför för att ta bilder, beredda på vad som ska ske. I en minut pågår ljudet och sedan går personalen tillbaka till kök och kunder.

En del utanför applåderar. PG Nilsson är nöjd över uppmärksamheten men inte alls över läget:

– Vi tappar ungefär 80 procent av omsättningen jämfört med föregående år. Det säger sig självt att det blir kostsamt, säger han om de senaste veckorna.

– Och då tror jag ändå vi är lyckligt lottade, det finns många som helt enkelt känner att nej, vi måste stänga.

PG Nilsson håller upp en kastrull utanför restaurang Sturehofs uteservering.
PG Nilsson tog initiativ till kastrullprotesten förra veckan. Nu har den spridit sig från Stureplan till restauranger över hela landet.
PG Nilsson håller upp en kastrull utanför restaurang Sturehofs uteservering.
Bild: Marianne Sundholm / Yle
Stockholm,coronavirus,restauranger,PG Nilsson

Han poängterar att protesterna inte gäller restriktionerna i sig, utan att de stöd som branschen har utlovats dröjer.

– Om smittskyddsläkarna säger att så här måste vi göra för att kontrollera smittan då gör vi som de säger, det har vi också visat sedan pandemistarten. Det är inte det vi protesterar mot.

– Men om vi blir drabbade av det som vi alla måste ta ansvar för, då måste också alla, alltså staten, vara med och betala för det.

Restaurangbranschen drabbades hårt redan under våren när många svenskar höll sig hemma. Branschen rapporterade då om förluster på 60 procent. För de senaste två månaderna är bortfallet 70 procent, enligt branschorganisationen Visita.

Krogpersonal i vita köksrockar slår på kastruller och grytlock utanför restaurang.
Restaurangbranschens har tappat 70 procent av intäkterna de senaste två månaderna jämfört med samma tid i fjol.
Krogpersonal i vita köksrockar slår på kastruller och grytlock utanför restaurang.
Bild: AFP / Lehtikuva
Stockholm,coronavirus,restauranger

Under sommaren och början av hösten kom kunderna tillbaka tillfälligt, vilket gav både hopp och pengar att betala räkningar. Men nu är stöden försenade, säger krögarna.

– Senaste omställningsstöd vi fick utbetalt var för juli, permitteringsstöden som fungerade haltar nu, förlängningen har inte fungerat. Det är väldigt långa handläggningstider. Sammantaget betyder det att branschen ligger ute med väldigt stora pengar.

Nilsson poängterar också att krogbranschen är en stor arbetsgivare för unga som får sina första jobb där. Nu har nyanställningar inte kunnat göras.

– Vi var 700 anställda i vår grupp i februari och nu är vi ungefär 350.

Restriktioner ses över varannan vecka

Restaurangbranschen blev först av med inkomsterna för dignande julbord, och på julafton skärptes restriktionerna ännu mer. I går meddelade den svenska regeringen om förlängda restriktioner.

Smittspridningen pekar nu neråt särskilt i Stockholm, men också i flera andra regioner. Ingen vågar ändå säga om utvecklingen är bestående eller beror på jullovet. Regeringen har sagt att restriktionerna ska ses över varannan vecka.

Sedan mars har krögarna i Stockholm behövt se till att kunder har en meters avstånd mellan borden, vilket innebär färre kundplatser. Bara sittande sällskap har fått serveras. I nuläget får restaurangsällskap bestå av högst fyra personer, och alkohol slutar serveras vid klockan åtta på kvällen. Det här gäller åtminstone fram till den 7 februari men kan förlängas.

Sturehofs uteservering som är inglasad. Kunder sitter två och två vid borden.
Restauranger i Sverige får nu ha högst fyra kunder per sällskap, och alkohol ska sluta serveras klockan åtta på kvällen.
Sturehofs uteservering som är inglasad. Kunder sitter två och två vid borden.
Bild: Marianne Sundholm / Yle
Stockholm,coronavirus,restauranger

Besöksnäringen Visita beräknar att 100 000 människor i branschen förlorat jobbet, varslats eller permitteras under pandemin.

PG Nilsson säger att många säkert skulle klara sig bra om permitteringsstöden och omställningsstöden betalades ut snabbare.

– Många har drivit vidare på egen risk därför att man har blivit utlovad stöd, men när stöden inte kommer blir det en rävsax som känns omöjlig att ta sig ur.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply