Kina skickar läkarhjälp till Nordkoreas ledare Kim Jong-Un – lillasyster Kim Yo-Jong höjer profilen | Utrikes


Kina har skickat en grupp läkare för att hjälpa till med vården av landets ledare Kim Jong-Un, uppger nyhetsbyrån Reuters som säger att det ändå är oklart vad det här berättar om hans hälsa. Samtidigt ökar spekulationerna hur Kims yngre syster Kim Yo-Jong står i skuggorna, redo att ta över om broderns styre äventyras.

Den kinesiska delegationen leds enligt Reuters av funktionärer från Kommunistpartiets internationella förbindelseavdelning, som bär ansvaret för relationerna till Nordkoreas styrande Arbetarparti.

Varken Kommunistpartiet eller Kinas utrikesministerium vill kommentera uppgifterna, men de har å andra sidan inte heller
dementerat dem.

Kim Yo-Jong är den logiska efterträdaren. Hon är medlem av familjen Kim och hon förbereds för viktigare uppgifter vilket bevisas av hur hon har befordrats

Rykten om Kim Jong-Uns hälsa började surra efter att Kim inte deltog i minneshögtider på landsfadern och farfadern Kim Il-Sungs födelsedag den 15 april, som alltid firas stort över hela landet.

I år var festligheterna betydligt mer lågmälda, vilket genast gav upphov till spekulationer om Kim.

Hjärtkärls operation ?

Faktum är att Kim Jong-Un inte har synts i offentligheten sedan den 11 april. Nordkoreas största tidning, Arbetarpartiets språkrör Rodong Sinmun, har inte haft någon bild av Kim på sin första sida på två veckor, vilket är ytterst ovanligt för tidningen.

Den sydkoreanska webbsajten Daily NK som drivs av nordkoreanska avhoppare och sydkoreanska människorättsaktivister uppgav den här veckan att Kim Jong-Un skulle ha genomgått en hjärtkärls operation den 12 april och att han håller på att återhämta sig.

Daily NK angav endast en anonym nordkorean som sin källa och både Sydkorea och Kina har avvisat uppgifterna som rena rykten.

Det har också gått rykten om att Kim kanske har smittats av coronaviruset, men inte heller det finns det något konkret belägg för.

Kim Jong-Un på ridtur i vintras tillsammans med sin fru Ri Sol-Ju och systern Kim Yo-Jong
Kim Jong-Un på ridtur i vintras tillsammans med sin fru Ri Sol-Ju och systern Kim Yo-Jong
Kim Jong-Un på ridtur i vintras tillsammans med sin fru Ri Sol-Ju och systern Kim Yo-Jong
Nordkorea,Kim Jong-un,Kim Yo-jong

Sydkoreanska underrättelsekällor som anses vara världsbäst på att analysera det slutna Nordkorea, rapporterade att inget ovanligt har hänt i Pyongyang och att det inte finns några tecken på politisk eller militär aktivitet utöver det normala.

USA nappade i alla fall på kroken då underrättelsekällor antydde att Kim Jong-un verkligen lider av hälsoproblem.

President Donald Trump som har tagit del av hemliga underrättelserapporter kom ändå snabbt ut och avvisade alla rykten om att allt inte står väl till med Kim Jong-Un.

– Jag tror att rapporterna är inkorrekta och bygger på gamla dokument. Det där är falska nyheter, konstaterade Trump som beskrev Kim Jong-Un som sin vän.

– Vi har goda relationer med Nordkorea och jag har ett gott förhållande med Kim Jong-Un. Jag hoppas att han är ok.

Kim vid liv enligt Sydkorea

Sydkoreanska regeringskällor sade på fredagen att Kim är vid liv och att han snart väntas visa sig i offentligheten.

Nordkoreaexperter understryker att det inte är oväntat om den 36-årige Kim har hälsoproblem. Han lider uppenbart av allvarlig övervikt och eventuellt av gikt som påverkar hans sätt att gå och att röra sig.

Kim är också kedjerökare och njuter av alkohol, vilket han själv har medgett vid flera tillfällen. Han har också blivit synbart fetare sedan han tog över efter sin avlidne far Kim Jong-Il år 2011.

Det är inte heller ovanligt att Nordkorea vänder sig till utländska medicinska experter. Kims far Kim Jong-Il vårdades i tiderna av läkare från Tyskland och Frankrike.

Kim Jong-Un som har en betydligt högre profil i offentligheten än sin far, har försvunnit från offentligheten även tidigare.

Det hände till exempel år 2014, då han försvann för en månad och haltade märkbart då han senare visades på tv. Det tolkades då allmänt som att han hade lidit av en allvarlig gikt attack.

Kim Yo-Jong är syster till den nordkoreanska ledaren Kim Jong-Un
Den 31-åriga Kim Yo-Jong är officiellt vicechef för Arbetarpartiets propagandaavdelning men i praktiken hör hon till Kim Jong-Uns närmaste rådgivare och förtrogna.
Kim Yo-Jong är syster till den nordkoreanska ledaren Kim Jong-Un
Bild: EPA-EFE
Kim Yo-jong

Kim Yo Yong stärker sin ställning

Kim Jong-Uns hälsa har alltid varit en stor riskfaktor för Kim-dynastin som nu alltså fortsätter att styra landet i tredje generation.

Det är högst oklart vad som skulle hända om Kim skulle avlida men blickarna riktas nu mot hans 31-årige yngre syster Kim Yo -Jong, som officiellt arbetar som biträdande chef för det Koreanska Arbetarpartiets propagandaavdelning.

I praktiken är hon av de mest inflytelserika personerna i Nordkorea eftersom hon är en av storebroderns närmaste medarbetare och förtrodda. Hon slog igenom internationellt under vinter-OS i Sydkorea för två år sedan då hon hade en förvånansvärt hög profil i den nordkoreanska delegationen.

Hon väckte genast enorm uppmärksamhet i Sydkorea, där hon gav ett mänskligare ansikte åt det militaristiska och diktatoriskt styrda Nordkorea.

Hon sågs ofta vid broderns sida och spelade en synlig roll under toppmötet mellan Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In i Pyongyang hösten 2018.

Kim Yo-Jong under toppmötet mellan Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In i Pyongyang år 2018.
Kim Yo-Jong under toppmötet mellan Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In i Pyongyang år 2018.
Kim Yo-Jong under toppmötet mellan Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In i Pyongyang år 2018.
Nordkorea,Kim Jong-un,Moon Jae-in,Kim Yo-jong

Kim Yo-Jong upphöjdes till alternativ medlem av Arbetarpartiets styrande politbyro på broderns order för bara två veckor sedan.

Hennes ställning inom det allsmäktiga partiet har förstärkts redan en längre tid och kan inte längre ifrågasättas, enligt experter i Sydkorea.

Hon har också fått tillstånd att ge egna inrikes- och utrikespolitiska uttalanden, vilket tyder på att man förbereder nationen på att hon får ännu högre poster i fortsättningen.

Hennes första uttalanden om Sydkoreas kritik av nordkoreanska missiltester har varit tuffa och helt i enlighet med Nordkoreas oböjliga inställning till omvärlden.

– Sydkorea tycker om gemensamma militärövningar (med USA) och ägnar sig åt avskyvärda åtgärder som köp av ultramoderna vapen, sa Kim Yo-Jong och kallade presidentpalatset i Seoul för “ett barn som är rädd för elden.”

– Sådana gangster lika uttalanden som Sydkoreas, kan aldrig väntas från dem som tänker normalt, dundrade hon på.

Hemma i Nordkorea är hon känd bland annat för sina uttalanden om kampen mot coronaviruset och behovet av att bygga moderna bostadshus och en nöjespark i Pyongyang.

Kim Jong-Un tillsammans med sin syster och den nordkoreanska delegationen som besökte vinter-OS i Sydkorea år 2018.
Kim Jong-Un tillsammans med sin syster och den nordkoreanska delegationen som besökte vinter-OS i Sydkorea år 2018.
Kim Jong-Un tillsammans med sin syster och den nordkoreanska delegationen som besökte vinter-OS i Sydkorea år 2018.
Kim Yo-jong,Kim Jong-un,Nordkorea

Nordkorea är liksom Sydkorea ett patriarkaliskt samhälle, där kvinnornas ställning är betydligt svagare än i till exempel Norden.

Sydkorea har endast haft en kvinnlig ledare, president Park Geun-Hye, som nu sitter i fängelse för korruption och maktmissbruk. Nordkorea har aldrig haft någon kvinnlig ledare, men det är inte uteslutet att hon en dag tar över.

Hon är visserligen ung, men ändå betydligt äldre och mer erfaren än Kim Jong-Un som just skulle fylla 28 år, då han tog över makten år 2011.

Hon har också blodslinjen som talar för henne; farfar Kim Il-Sung, fadern Kim Jong-Il och brodern Kim Jong-Un.

– Kim Yo-Jong är den logiska efterträdaren, säger den amerikanska diplomaten Evans Revere som analyserar Nordkorea från USA:s ambassad i Seoul.

– Hon är medlem av familjen Kim och hon förbereds för viktigare uppgifter vilket bevisas av hur hon har befordrats. Hennes höjda offentliga profil och hennes självsäkra, nästan kaxiga uttalanden talar också för det, tror Revere.

Källor: Reuters, Daily NK, Yonhap, Rodong SinmunSource link

Be the first to comment

Leave a Reply