Kinesiska robotföretag i medvind just nu – sjukhus och restauranger behöver deras hjälp med hygien och isolering | Utrikes


Då coronaviruset slog till blev hygien och isolering viktigare än någonsin. Det här har gett robotföretag medvind, och en del produkter och serviceformer är nu mycket mer eftertraktade än vad de var före krisen. Det rapporterar Reuters.

Robotar kan inte föra virus vidare på samma sätt som människorna.

Robottillverkning i Kina
Robottillverkning i Kina
Robottillverkning i Kina
Bild: Reuters TV
robot,Kina

Det här har en del företag insett. Ett exempel är ett robotföretag i Shanghai som i många års tid har sålt transportrobotar till hotell och restauranger på olika håll i Kina.

Vid företaget beslöt man att genast ändra fokus då coronavirusets framfart blev känd.

Företaget började med att donera ungefär hundra robotar till sjukhus runt om i landet. Det ledde till ökad efterfrågan efter att sjukvårdspersonal började använda dem för leverans av mat och mediciner till patienter i karantän.

Nu tillverkar företaget nya robotar som är avsedda specifikt för sjukvårdsbranschen.

Robotarna kommer att behövas också då epidemin är över

Kraven är mycket är stränga då det gäller transport och att allt ska vara sterilt på sjukhus.

Li Tong, vd för företaget Keenon Robotics, konstaterar att coronaepidemin leder till att det ställs en mängd hårda krav på de robotar som ska transportera känsliga saker.

Företagets satsning på robotarna är stor, och Li YTong bedömer att de system som nu tas i bruk kommer att användas inom hälsovården också efter att epidemin är över.

– I ärlighetens namn måste man säga att utvecklingen av transportrobotar hittills har skett mycket långsamt inom hälsovården. Folk har inte insett vad det hela går ut på och vilka alla uppgifter de här robotarna kan utföra, säger Li Tong till nyhetsbyrån Reuters.

– Nu när den här epidemin bröt ut började man vid sjukhusen bli medveten om att robotar kan ta över många uppgifter. Marknaden för medicinska transportrobotar kommer antagligen efter epidemin att kunna dra nytta av de omständigheter som råder just nu.

En robot serverar mat på en restaurang i Kina
En robot serverar mat på en restaurang i Kina
En robot serverar mat på en restaurang i Kina
Bild: Reuters TV
robot,mat,bricka,matserveringar,Kina

På restauranger ersätts personalen med robotar

Också på restauranger har robotar börjat ersätta en del av personalen.

Ett exempel är robotar som för kött och färska grönsaker till kunderna. Sedan kan kunderna lägga ingredienser i en soppa som tillreds vid bordet.

Tanken bakom automatiseringen är att det ökade konkreta avståndet mellan serveringspersonalen och kunderna ska minska risken för virusspridning.

Restaurangchefen Tian Jiaqi i Shanghai konstaterar att transportrobotar effektivt kan minska på den direkta kontakten mellan människor.

– Det här är en fördel – och alldeles speciellt nu under den här epidemin. Robotarna kan garantera att maten är trygg att äta.

Kräver träning, rutiner och utbildning

Det finns dock faktorer som förhindrar en snabb tillämpning av servicerobotar.

Li Tong vid företaget Keenon konstaterar att det på sjukhus speciellt handlar om problem med de långa procedurerna. Personalen måste lära sig att använda robotarna, och specialister behöver tid för att programmera robotarna så att de kan svara på de krav som den specifika omgivningen ställer.

Men det sker framsteg och de medicinska robotarna utvecklas

Kinesiska forskare har i år till exempel vidareutvecklat en robotarm som med hjälp av ultraljud och andra metoder kan utföra undersökningar – något som ses som sporrande för liknande robotprojekt i framtiden.

Robotar i Kina
Robotar i Kina
Bild: Reuters TV
robot,mat,Kina,sjukhus

Videon nedan: Sjukhusrobot och restaurangrobot på jobb

Sjuksköterskan placerar en medicin på en robot och roboten beger sig iväg. Roboten meddelar sedan att medicinen är på väg och att det är dags att ta emot den, och då kan patienten ta emot medicinen.

På restaurangen levererar roboten en bricka med mat från kökets disk. Bordsnumret 113 programmeras in, och roboten rullar iväg med brickan. Då roboten anländer med maten säger den: “Bord 113. Varsågod, ta maträtten från den översta hyllan”.

I en fabrik i provinsen Zhejiang i Jiaxing rullar robotarna fram på en produktionslinje och testas.

Källa: ReutersSource link

Be the first to comment

Leave a Reply