Kjell, 102, överlevde covid-19 – Nyheter (Ekot)


För några veckor sedan friskförklarades Kjell efter att i flera veckor suttit isolerad på sitt rum med corona och hög feber.

– Om jag får fortsätta leva så fyller jag 103 senare i år.

Han kommer gående med sin rullator, och när han tar emot på äldreboendets gård skiner han som en sol.

Det gäller att fortfarande uppskatta roliga saker i livet, säger Kjell Bohman.

– Det var först när det jag hade ordentlig feber som jag förstod hur dålig jag var. Det var en verklig pärs, en kuslig upplevelse. Jag hade ett antal dagar mardrömmar och hallucinationer. Man är inte sig själv och man vet inte var man är.

– Jag slapp hostan, jag fick nån mirakelmedicin av sjuksköterskan här som gjorde att jag inte behövde hosta. Men jag hade rumsarrest också.

I en månad satt snart 103-årige Kjell instängd på sitt rum på äldreboendet Ektorpsgården på Lidingö, först med kraftiga coronasymptom och sen i efterföljande karantän.

Men så så knackade det äntligen på dörren och han fick beskedet.

– Då blev jag friskförklarad, och det var en stor dag här. Då kom personalen och föreståndaren med en flaska bubbelvin och sa att vi måste fira.

– För mig var det en stor lättnad att kunna få öppna dörren till korridoren och kunna gå fram och tillbaka.

Kjells dotter Marit Persson kommer på besök. Äntligen kan hon träffa sin gamla pappa igen, och hon säger att det är ett mirakel att han överlevt, och hon minns när hon förstod att det hade börjat vända.

– När febern började lägga sig. Han sa: “i dag har jag bara 38 grader”. Några dagar senare: i dag har jag bara 37.5. Vänder det? Det är inte möjligt.

– Jag måste också framhålla personalen på äldreboendet. Vilket fantastiskt arbete de har gjort.

Kjell Bohman har alltså överlevt coronaviruset, och kan se tillbaka på över 102 år av svensk historia.

– Jag föddes i Stockholm 1917, och då var det ju fortfarande krig. Vi hade hungerkravaller för att det var svårt att få tag på potatis. Min pappa var lots och tjänstgjorde nere på Skeppsbron. Vi bodde på Södermalm.

– Man har ju upplevt en väldigt förändring. Sverige var ju ett fattigt land när jag växte upp. På den tiden var det en stor begivenhet att få gå till badhuset, idag flyttar delar av svenska folket till Thailand för att bada.

På frågan om vad han själv tror är orsaken till att han överlevt covid-19 och  blivit såpass gammal har han flera svar.

– Jag har alltid promenerat mycket. Jag har tyckt om att ställa till fest, och så tycker jag mycket om att lära mig nya saker säger han.

Som före detta ingenjör är han särskilt intresserad är han av naturvetenskapliga program. Och så lever han upp när jag får prata med sina barn och barnbarn i telefon.

– Jag upplever tillvaron genom vad de berättar, jag upplever den inte själv. När min son ska ta fram en planka och slå i ett par spikar, så är jag med, även om jag inte närvarande.

Nu när Kjell blivit friskförklarad har han återupptagit sina nattliga samtal med nattpersonalen på äldreboendet.

– När jag inte kan sova så går jag ut till dem. Vi äter mackor och pratar om naturvetenskap, dagens nyheter och politiska händelser.

Dottern Marit, som sitter bredvid sin pappa Kjell, är så glad att han överlevt sjukdomen.

– När vi fick besked om att han blivit sjuk, så talade vi med personalen här. Vi trodde ju inte att han skulle överleva. Och min största önskan var att han inte skulle vara ensam, att det skulle sitta någon och hålla honom i handen den sista tiden, säger Marit, och det lovade personalen.

– Det var en ganska skön känsla för mig som anhörig, men nu behövdes inte det, för nu sitter han här.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply