Kolumn: Donald Trump önskade sig en snabb comeback för idrotten – frågan är hur mycket idrott som återkommer under 2020 | SportÄr sportabstinensen stor? Det finns en överhängande risk att det blir värre. Hela världen ligger i samma sjuksäng och medicinska experter har inga jättemuntra prognoser.

När förändras tonläget kring idrotten?

Relevant fråga tyckte USA:s president Donald Trump under sin senaste presskonferens.

– Vi måste få tillbaka vår idrott. Jag är trött på att titta på baseballmatcher som är fjorton år gamla, sa Trump.

På den punkten kan åtminstone många vara överens med USA:s president. Sport är en hygglig, härlig kamrat att hålla i handen i vått och torrt.

Trumps kommentar var ändå lite väl önsketänkande. Coronapandemin ligger som en filt över idrotten, har kvävt alla stora evenemang fram till hösten och hotar att rita om förutsättningarna för både elit och bredd på sikt.

Om man lyfter blicken kan man dessutom se ett idrottsår som smälter bort.

Skifta fokus på sin plats

Coronakrisen har redan blivit en väckarklocka för idrottsvärlden.

Sjukvården går på knäna och forskare jobbar för högtryck för att ta fram ett vaccin. Samtidigt funderar vi på när ett EM eller VM möööjligen kan avgöras, hur Premier League-säsongen ska slutföras och vad tv-bolag betalade för att håva hem sändningsrättigheterna till Champions League.

Gud förbjude – men är det dags bli mer basal och fråga sig hur mycket organiserad idrott i någon större, internationell omfattning det egentligen blir i år?

Under påsken publicerade Sports Illustrated en text med rubriken ”Att spräcka bubblan: Därför kommer inte idrott tillbaka snart”.

Med de amerikanska proffsligorna som utgångspunkt och medicinska experter som siare konstaterades det att sport inte är nära en comeback i våra tv-rutor – och det kommer att ta länge innan publik finns på läktarna.

– Vi kommer inte att ha sportevenemang med supportrar innan vi har ett vaccin, säger epidemiologen Zach Binney.

Pessimism i Norge

Även hos det internationella fotbollsförbundet Fifa har man vant sig vid tanken att merparten av landslagsfotbollen står stilla under resten av 2020. I en intervju med AP säger viceordförande Victor Montagliani att hela höstens matcher blir en utmaning.

– Det handlar inte bara om hälsofrågor. Det är också en fråga om att resa runt i världen. Den nationella fotbollen är prioriterad.

– Om vi får grönt ljus att spela fotboll igen är jag väldigt tveksam till att det blir med publik. Jag kan inte se att det sker. Det skulle vara en enorm risktagning.

I Tyskland har coronakurvorna vänt åt rätt håll och där tränar Bundesligalagen igen. Just nu är budet att sätta igång den tyska ligan i maj – utan publik.

Hur blir det med våra serier? Bollförbundets linje är att de ska spelas i någon form, men när starten sker, i vilken omfattning det blir och hur vingklippta de redan ekonomiskt plågade klubbarna är i det skedet finns det inga svar på.

I Norge, som har fått viss kontroll på smittospridningen av coronaviruset, är medicinska experter pessimistiska. Att spela en hel ligasäsong i år är inte speciellt realistiskt.

– Det kommer att ta lång tid att starta den typen av idrotter. Det är inte så sannolikt under 2020, säger professorn Geir Bukholm till VG.

Tvingat in världen i ett hörn

Enligt WHO behövs det ett vaccin för att kunna sätta stopp för coronaviruset, och ett vaccin är egentligen inte realistiskt att få fram på mindre än ett år.

Om man bläddrar i almanackan landar man då i 2021.

Tid och tålamod är det som krävs mest av allt just nu. Ingen kan ge raka besked, det finns inga datum att förhålla sig till, coronaviruset är en fiende som inte känner gränser och har tvingat in hela världen i ett hörn.

Idrotten kan bara rätta in sig i ledet, hålla tummarna och sortera brickorna som faller.

Premier League i sommar? NHL-slutspel i höst? Världscuptävlingar på skidor i vinter? Fotbolls-EM 2021? Tokyo-OS 2021?

Kanske, kanske inte.

Hela världen har lagt sig i samma sjuksäng och väntar på botemedel. Under tiden kan vi ju titta på Champions League-fotboll från 2006.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply