Kolumn: Hårda bud i Italien över jul – inga släktmiddagar eller skidresor | Utrikes


Det blir långt ifrån en vanlig jul i Italien. Trots nedstängningar och stränga regler under de senaste månaderna blir det inget julfirande med släkten, skriver Svenska Yles medarbetare i Italien Christin Sandberg.

Från den här veckan är alla regioner i Italien återigen ”öppna” eller i alla fall delvis öppna. Ingen region är längre ”röd”, det vill säga helt nedstängd, med befolkningen i total karantän. Men inför julhelgen stundar återigen hårda bud.

Den andra pandemifasen har till skillnad från den första i Italien inte inneburit en generell och total nedstängning av hela landet.

Restriktionerna har istället varierat från region till region, beroende på hastigheten för smittspridningen, vårdbehov och platser på intensivvårdsavdelningarna.

En kvinna går i Venedig.
Att inte få förenas med familj och vänner över julen är ett hårt bakslag för många italienare. Bilden är tagen i Venedig den 4 december.
En kvinna går i Venedig.
Bild: AFP / Lehtikuva
Venedig,Italien

En region kan vara röd, orange eller gul. Från i dag är fler än hälften av landets regioner gula, vilket innebär något mindre inskränkningar i vardagslivet än de andra färgerna.

I de gula regionerna har från i dag runt 72 000 barer och restauranger åter öppnat. Det är ungefär hälften av landets alla serveringar. Branschen, som drabbats hårt, har fakturerat cirka 48 procent av vad de brukar under ett normalt år.

Att kunna ta en frukostkaffe stående i baren innan arbetsdagen börjar ger något av en känsla av normalitet för italienarna.

Affärerna får hålla öppet fram till klockan 21 för att undvika trängsel. Den som spenderar pengar ska kunna få återbäring på 150 euro direkt in på bankkontot i februari. Julhandeln ska på så sätt underlättas.

Men det gäller att skynda sig. Den 21 december dras tumskruvarna åt igen. För över jul- och nyårshelgerna gäller hårda bud.

Hårda bud över jul- och nyårshelgerna

Från den 21 december får ingen lämna sin hem- eller vistelseregion och under juldagarna och över nyår får ingen lämna sin kommun.

Inga släktmiddagar. Enbart jul inom familjen.

För italienarna är maten, eller kanske snarare de gemensamma måltiderna, så närmast heliga som de kan bli. En helglunch som börjar klockan ett pågår i timmar och övergår oftast i middag vid åtta på kvällen.

Och de äts i sällskap. Helst så stort som möjligt.

På julafton äter man capelletti, handgjorda små pastaknyten, med kött i. De tar många timmar att förbereda.

– Åh vad skönt, då slipper jag laga julmat och kan vila mina onda händer, säger en äldre kvinna i en TV-sändning i en kommentar till de nya restriktionerna över jul- och nyårshelgen.

En flicka utanför ett skyltfönster i Rom.
Italien öppnar upp delar av landet under två veckor för att sedan stänga igen från 21 december. Bilden är tagen i Rom den 4 december.
En flicka utanför ett skyltfönster i Rom.
Bild: AFP / Lehtikuva
Rom,Italien

Många vill hinna hem innan gränserna stänger

Andra röster är betydligt mer upprörda. Att inte få förenas med familj och vänner över årets största familjehögtid är ett hårt bakslag.

Bara minuterna efter att premiärminister Giuseppe Conte hållit sitt tal under helgen sköt biljettpriserna på inrikesflygen i höjden dagarna innan förbudet att röra sig mellan regionerna träder i kraft den 21 december. Till flygen från Milano, det ekonomiska navet i norr, söderut till Apulien, Kalabrien och Sicilien blev det snabbt rusning. Många vill ta chansen att hinna hem innan regionerna stänger sina gränser.

Men en undrar ju vem som kommer lida mest. De gamla, som riskerar att bli sittande ensamma och övergivna över jul, eller de yngre familjemödrar och fäderna som längtar efter att komma till dukat julbord.

Sanningen finns nog någonstans däremellan.

Antagligen kommer fler än någonsin köpa sina cappelletti färdiga från någon av landets alla pastatillverkare. Medan andra i år kommer bekymra sig över att få pengarna att räcka till anständig julmat överhuvudtaget.

Italiensk pasta på en ugnsplåt.
Capelletti är en traditionell julrätt för italienarna.
Italiensk pasta på en ugnsplåt.
Bild: Christin Sandberg
Italien

10 miljoner uteblivna turister

Den som brukar åka skidor över jul får också lägga planerna på hyllan. Alla skidanläggningar tvingas hålla stängt fram till den 6 januari.

Inte heller kommer turisterna komma. Cirka 10 miljoner uteblivna turistbesökare beräknas bli facit för denna jul.

Den som vill kan däremot ta in på hotell över nyårshelgen. Men då måste man tillbringa kvällen från klockan 18 på rummet, vilket innebär eventuell nyårsmiddag i hotellsängen.

En tom skidlift i Piedmont i Italien.
En tom skidlift i skidorten Piemonte i Italien den 26 november.
En tom skidlift i Piedmont i Italien.
Bild: AFP / Lehtikuva
skidcentra,Italien

Allt detta för att inte spridningen av coronaviruset ska få fart under jul- och nyårshelgerna så som skedde under sommaren. Då drog många en frihetens och lättnadens suck efter en stram och instängd vår och begav sig ut på vägarna och till havet.

Därför hänger nu en stor varning i luften. Följ reglerna. Släpp inte garden.

En del menar ändå att det inte är något alls att uppröras över, att inte kunna fira jul i de vanliga familje- och släktkonstellationerna. För de extrema omständigheterna som råder krävs de hårda restriktionerna.

Samma dag som premiärminister Giuseppe Conte annonserade de nya reglerna registrerades 993, rekordmånga, dödsfall i landet.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply