“Kom ihåg munskyddet trots att det är sommar och varmt” – Åboland – svenska.yle.fi


Coronaläget i Pargas är fortsatt svårt efter midsommarfirandet. De flesta av coronafallen som uppdagats under midsommaren har lett till flera nya fall. Sedan midsommar har ett tjugotal nya fall uppdagats i Pargas.

– Läget är nu lika allvarligt som det var vid julen. Statistiskt sett så är vi i Pargas på samma nivå som vi var då, och det tror jag att folk har lite svårt att ta till sig just nu, säger hälsovårdare vid Pargas stad, Camilla Rautanen.

För tillfället är cirka 50 personer i karantän och Pargas incidenstal, 73 fall per 100 000 invånare, är ett av de högsta i Egentliga Finland.

I hela landet är det främst unga vuxna som smittas av covid-19, och så är det också i Pargas.

– I den åldersgruppen är det många som inte är fullt vaccinerade och löper större risk att insjukna då de inte har ett fullt skydd, förklarar Rautanen.

Men hon lyfter också fram att det är många unga som suttit och väntat på att få träffa sina vänner efter 1,5 år av coronapandemin.

– Det är förståeligt att de har velat ta sig ut på sommarkvällarna för att träffa varandra då restriktionerna lättade, men då är det också lätt att man glömmer att hålla avstånd till varandra.

En del coronafall går inte att spåra

De flesta som i nuläget smittas av coronaviruset i Pargas är personer som redan försatts i karantän, men det uppdagas också coronafall som inte går att spåra.

– Det är förstås en lättnad att många som smittas redan försatts i karantän, eftersom antalet exponerade annars skulle kunna vara betydligt större än vad det är nu, men tyvärr uppdagas också coronafall där personer inte vet var de smittats av coronaviruset.

Majoriteten av coronafallen i Egentliga Finland är nu av deltavarianten, det som tidigare kallades för den indiska varianten.

Också i Pargas har varianten påträffats, men ännu vet man inte en hur stor andel av sommarens fall som är av deltavarianten.

På fredagen meddelade Pargas stad om att personer kan ha exponerats för coronaviruset på nattklubben Frendi i Pargas mellan den 3 och 4 juli.

Viktigt att fortsätta använda munskydd när man träffar personer som inte bor i samma hushåll

Rautanen säger att läget är allvarligt och uppmanar alla att vara försiktiga. Hon betonar också att användningen av munskydd ännu är viktigt då man kommer i kontakt med andra som inte är inom samma familj eller hushåll.

– Just nu skulle jag nog vara väldigt försiktig, men jag vill förstås inte skrämma upp folk. Alla kan nog njuta av sommaren men helst ska man inte vara i stora gäng och det är viktigt att använda munskydd och tänka på var och hur man rör sig.

Rautanen påminner om att landskapet befinner sig i accelerationsfasen och för att läget ska kunna förbättras hoppas hon att människor följer rekommendationerna som råder.

– Jag hoppas att alla tar sitt ansvar, håller avstånd och inte träffas i stora privata tillställningar. Jag hoppas folk respekterar det, det hjälper oss smittspårare mycket.  Source link

Be the first to comment

Leave a Reply