Kommentar: Det blir en vacker slutbild för en smittad fotbollssäsong – men den här stora ovissheten hade vi gärna klarat oss utan i höst | Sport


Fyra månader i ovisshet. Nu – när åtta matcher återstår – vet vi mer än vi har gjort sen i juni. Var det så svårt?

En inställd föreställning är också en föreställning.

Efter 21 omgångar och 124 ligamatcher med en virusfärgad fond är det snart över. Riktigt bra jobbat, fotbollsligan.

När karantänflaggan hissades på ännu en ort – den här gången Rovaniemi – fanns det bara en utväg. Glöm slutserier i vinterföre och vissla för full tid så länge det alternativet är möjligt.

Grundserien får duga, fotbollsligan får en slutpunkt som de allra flesta ändå kan godkänna och omfamna. En uns av missnöje i Åbo eller Kuopio är ett sandkorn i Sahara den här säsongen.

En icke-haltande tabell efter 22 spelade omgångar är en vacker slutbild för en smittad säsong.

Fick agera försökskaniner

Det har varit skarpt läge från dag ett – eller egentligen ända sedan allvaret svepte över oss i mars. Blir det en säsong? När startar den? Publik på plats? Korv i brödet och kaffe i muggen?

Den inhemska fotbollssäsongen har varit hotad av ett virus och plågad av en stor osäkerhet. Sett till det otacksamma utgångsläget har det gått oerhört bra.

När tävlingsidrotten skulle i gång med full kraft i somras var det fotbollen som var en av försökskaninerna. Ligalagen gick ut på tunn is och dansade länge runt problemen.

I dag konstaterade också ligans vd Timo Marjamaa att allt flöt på som planerat. Sedan kom coronan till TPS och vi stod där vi måste stå den här säsongen.

Det var otänkbart att fotbollen inte skulle drabbas av coronaviruset över huvud taget. Efter TPS föll brickorna en efter en, på ligans kontor försökte man samla upp skärvorna och planera om spelschemat.

Ingen statshemlighet

Hårdnackat har Marjamaa och hans kollegor stått kvar vid att ritningen ska följas till punkt och pricka – trots att coronapandemins andra våg inte har varit någon statshemlighet.

Det gav en ovisshet över hur hela säsongen avslutas. När RoPS viftade med snöbollskrigskortet nyligen var det bara en sista påminnelse om att spel till slutet av november inte är en dunderidé – speciellt inte när tvåan i division 1 skulle ha tvingats vänta i flera veckor på sina viktigaste matcher för året.

Nu – när åtta matcher återstår av hela ligasäsongen – vet vi mer än vi har gjort sen i juni.

– Det är en lättnad att ett beslut kom. Ovissheten har varit värst, och jag tycker att det hade varit orealistiskt att spela sju matcher till, konstaterade HJK-tränaren Toni Koskela till Ilta-Sanomat.

Lätt att vara efterklok? Absolut.

Men att det tog till den 29 oktober för ligan att komma fram till insikten att en grundserie räcker är en av få punkter som det blir bakläxa på.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply