Kommentar: Nu är Sveriges coronarestriktioner strängast i Norden – men de närmaste veckorna kommer dödsfallen att öka | Utrikes


Åttapersonersgränsen innebär i praktiken en nedstängning av mycket i det svenska samhället, skriver Svenska Yles Nordenkorrespondent Marianne Sundholm.

Regeringens åttapersonersgräns är ett förslag på en förordning som troligen godkänns snabbt och träder i kraft om en vecka.

Det är ingen lockdown men i praktiken har beslutet en stor nedstängningseffekt. Precis som när 50-personerstaket infördes i mars ser vi hur teatrar ställer in föreställningar, större möten avbokas, idrottsläktare får stå tomma. Till och med Svenska kyrkan släpper in bara åtta åt gången.

Regeringen och smittskyddslagen kan inte stänga restauranger eller köpcentrum, men regeringen hoppas på ett stort signalvärde i förordningen: “Det är en mycket tydlig och skarp signal till varje enskild människa i vårt land om vad som gäller. Gå inte på gym, gå inte till biblioteket, ha inte middag, ha inte fest”, sa Stefan Löfven på pressträffen.

Svenskarna ska alltså helst avstå från allt som inte är helt nödvändigt.

Hösten hittills: Dubbla signaler om restriktioner

I svensk media pågår en debatt om regeringens och Folkhälsomyndighetens dubbla budskap hittills i höst.

De särskilda restriktionerna för personer äldre än 70 har lyfts, och beslutet om en högre publikgräns på kultur- och idrottsevenemang har valsat av och an. Och restaurangerna har fått lov att ordna program för sittande publik, vilket det nu är slut på.

Munskydd tror Sverige fortfarande inte på, men stora folksamlingar ses som en stor risk. Svenskarna uppmanas nu umgås bara med sin närmaste familj eller möjligtvis någon enstaka nära vän.

Sverige fick snabbt sämsta läget i Norden igen

Ett annat omdebatterat ämne är hur Folkhälsomyndigheten verkar ha överraskats av den kraftiga smittökningen, som plötsligt blev högre än de värsta prognoserna. De flesta regioner införde lokala restriktioner för ett par veckor sedan, men det räckte inte.

Sverige verkar ha vaggats in i en trygghet om att hösten kommer att gå bra. Både Folkhälsomyndigheten och andra experter har trott det skulle finnas en större immunitet hos befolkningen.

Men det gäller att hålla ut till vaccinet, och det dröjer till nästa höst innan andra än de som hör till riskgrupp eller jobbar inom vården får vaccinera sig.

Finland börjar vara väldigt ensamt i Europa om sitt goda läge

Det är tydligt att de länder i Europa som drabbades hårt av coronaviruset i våras inte verkar skonas i höst.

Samtidigt är Sverige inte unikt med en plötslig ökning i fallen: Också Norge och Estland som länge haft låga siffror har de senaste veckorna upplevt en brant ökning, om än klart mindre än Sveriges. I Oslo har alla sociala samlingar utanför det egna hemmet förbjudits i ett par veckor framåt, även fritidsaktiviteter för äldre tonåringar.

Finland börjar vara väldigt ensamt i Europa om sitt goda läge.

Sverige förbereder sig för fler dödsfall

Eftersom det är två-tre veckor sedan fallen i Sverige började stiga brant är det nu, de närmaste dagarna, som ökningen kommer att synas tydligare inom också intensivvården och i antal dödsfall.

Tyvärr är de som bott på äldreboenden eller fått hemvård överrepresenterade bland dödsfallen också i höst, trots att det sagts att äldreboendena ska skyddas.

För att se något positivt är läget fortfarande långt ifrån vad det var i våras. Smittspridningen är mer koncentrerad till de yngre åldersgrupperna och dessutom har vården av covidpatienter blivit bättre, dödligheten är lägre. Men sjukvårdspersonalen fick utstå mycket i april och maj, och ska inte behöva belastas med ännu en enorm ökning av patienter.

Åttapersonersregeln är i kraft i fyra veckor och kan förlängas över jul och nyår om det behövs. Förordningen och inte minst signalvärdet i den kan ha stor effekt, det dröjer ett par veckor innan vi vet.Source link