Könsminoriteter och flickor med invandrarbakgrund riskerar att exkluderas från idrotten – och andra nyheter att ha koll på den här morgonen – Inrikes – svenska.yle.fi


God morgon! Här listar vi sex nyheter att ha koll på den här onsdagen.

I dag ger Egentliga Finlands tingsrätt domen i Viking Sally-rättegången där en dansk man står åtalade för mord och mordförsök. Dessutom väntas riksdagen avgöra hur det blir med anställningen för Revisionsverkets suspenderade generaldirektör Tytti Yli-Viikari.

Könsminoriteter och flickor med invandrarbakgrund riskerar att exkluderas från idrotten

Finlands Svenska Idrotts projekt ”Barn och unga på samma linje” ska göra idrotten mer inkluderande. En fokuspunkt är att inkludera personer som hör till en sexuell minoritet eller könsminoritet samt flickor med invandrarbakgrund.

– Hela idrottens uppbyggnad och struktur gör att det blir svårare för de här grupperna att vara med. Det finns ett antagande om att alla är heterosexuella eller att alla identifierar oss med det kön vi är födda i, förklarar projektkoordinatorn Saara Norrgrann.

En kvinna i t-shirt ser glad ut.


Bildtext

Saara Norrgrann är projektkoordinator för “Barn och unga på samma linje”.

Bild: Yle/Alexia Sahl

Tidigare har förbundet bland annat tagit fram handböcker med konkreta tips på hur föreningarna kan göra idrotten mer inkluderande.

Från och med i morgon måste också mindre beställningar tullas – konsumenter varnas för fallgropar

Reformen av mervärdesbeskattningen av näthandel träder i kraft i hela EU-området imorgon, den 1 juli. Efter det måste alla näthandelsköp som levereras från länder utanför EU beskattas.

Ur ett konsumentperspektiv kan de nya reglerna innebära fallgropar.

– Det finns risk för att försäljaren tar mervärdesskatt vid köpet, utan att meddela det till tullen. Då måste konsumenten betala skattesumman igen då paketet anländer till Finland, berättar överinspektör Nadja Painokallio till nyhetsbyrån STT.

En rad med paketluckor.


Bildtext

Kom ihåg att tulla dina beställningar som kommer från till exempel Kina, Storbritannien eller USA.

Bild: Amanda Vikman/Yle

Dagens sommarprat: Journalisten Annika Hällsten berättar om hur hon förlorade delar av sin familj i en eldsvåda som barn

– Jag mindes att min hjältemodiga mamma hade försökt rädda min yngsta syster, men misslyckats. Därefter räddade hon mig och min andra syster, väckte grannarna och larmade brandkåren. Vi stod barfota ute i snön tills en okänd farbror dök upp och tog oss med sig in i värmen i sitt hem.

I dag skulle den som förlorar sina föräldrar och sin lillasyster omedelbart erbjudas terapi, men på 1960-talet var kristerapi ett okänt begrepp. Annika teg om sina upplevelser i flera decennier.

– Det kan ha varit av vana men det kan också ha handlat om att jag inte ville ha medlidande och inte betraktas som ett offer.

Annika Hällsten ser rakt in i kameran. Bakgrunden är en grönskande skogsdunge.


Bildtext

Kulturjournalisten Annika Hällsten har jobbat på Hufvudstadsbladet i 38 år. Nu sommarpratar hon om olika sätt att tackla sorg och saknad.

Bild: Parad Media, Emma Sundh, grafik: Yle/Clas Christiansen

Rysslands president svarar i dag på folkets frågor på tv – en miljon frågor har redan kommit in

Vladimir Putins årliga frågestund ger den ryska statsledningen möjlighet att ta pulsen på folket och samtidigt komma ut med det budskap man för dagen vill föra fram. Frågorna som ställs i tv-sändningen är hårt reglerade och Putin svarar på de frågor som passar honom bäst.

Coronaviruset blir säkert ett viktigt samtalsämne eftersom Putin redan för ett år sedan delegerade ansvaret för bekämpningen av epidemin till regionerna och deras ledare. Det finns alltså syndabockar att peka på.

Fattigdomen och höstens parlamentsval väntas också intressera.

Rysslands presidenr BVladimir Putin småler.


Bildtext

För Vladimir Putins administration är frågestunden årets bästa opinionsmätning

Bild: /All Over Press

Ukraina skickade hem Sverige efter mål på stopptid i svenskarnas mardrömsförlängning

Vid fotbolls-EM är nu alla de åtta kvartsfinalisterna klara efter att Ukraina sent i går kväll slog ut Sverige ur turneringen.

Matchen gick till förlängning och med nästan 100 minuter på klockan kom det stora svenska bakslaget. Matchen slutade 2-1 till Ukraina.

I den tidigare matchen vann England över Tyskland.

Fotbolls-EM fortsätter på fredag med två kvartsfinaler: Schweiz mot Spanien, och Belgien mot Italien.

Zinchenko gjorde öppningsmålet mot Sverige.


Bildtext

Sverige åkte ut ur EM i fotboll i går kväll.

Bild: AFP / Lehtikuva

I stora delar av landet i dag växlande molnighet och enstaka regnskurar, mot kvällen möjligen åska. Som varmast är det mellan 21 och 27 grader.

Varning för skogsbrand gäller i södra och mellersta Finland – och i delar av landskapen Norra Österbotten och Lappland.

UV-strålningen är på dagen stark i hela södra Finland. UV-indexet är 6.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply