Kontrasten till ett vanligt konvent blir stor – USA:s republikaner utser presidentkandidat utan mediaståhej | Utrikes


För första gången någonsin portas pressen när republikanerna i USA ska utse sin presidentkandidat. Orsaken är coronaviruset, vilket också har reducerat antalet deltagare till bara en bråkdel av det vanliga.

Den 21–24 augusti ska republikanerna i USA hålla sitt konvent i Charlotte, North Carolina, där partiets presidentkandidat utses.

I praktiken är det redan klart att det är den sittande presidenten Donald Trump som får ge sig in i en ny valkamp, men hur det hela går till avviker från det normala.

Vanligtvis brukar tiotusentals personer besöka konventen. Det handlar om delegater, arrangörer, partifolk och människor som bara är intresserade av att se en show.

Men på grund av coronaläget i landet har antalet deltagare redan skurits ner.

Nu planerar partiet en historisk åtgärd då pressen inte får närvara. Det har aldrig hänt förr.

– Vi kommer gladeligen att meddela om det sker någon förändring i den här planen, men just nu jobbar vi enligt de restriktioner som utfärdats lokalt och i delstaten gällande hur många personer som får samlas på ett evenemang, säger en talesperson för konventet.

Det brukar vara show när partierna samlas

Det ska ändå finnas en möjlighet för både journalister och privatpersoner att följa med evenemanget. Partiet planerar att direktsända nomineringen på webben.

I stället för 2 550 delegater får endast 336 närvara för att rösta. Det har också förekommit ett förslag om att rösterna avläggs via nätet.

Även om deltagarantalet blir förhållandevis litet har även det fått kritik av delegater.

Det finns en oro för att deltagare ska föra med sig viruset, antingen så att de för viruset till North Carolina eller så att de tar det med sig när de åker hem till sina egna delstater.

De stora partierna i USA brukar samla mycket folk och göra stor show av nomineringarna för att få så mycket uppmärksamhet som möjligt, både för kandidaterna och för partiernas politik.

Även demokraterna måste begränsa antalet deltagare

Det har också varit oklart om presidenten själv ska vara på plats, men tidigare i veckan meddelade president Trump att han tänker närvara i egen hög person för att hålla ett tacktal efter nomineringen.

Överlag finns det ännu många frågetecken kring nomineringskonventet. Röstningsförfarandet, hur publiken ska få ta del av händelserna och vem som ska samlas var och när är ännu oklart.

Demokraterna nomineringskonvent, där Joe Biden utses till presidentkandidat, går av stapeln den 17–20 augusti.

Även hos demokraterna har deltagarantalet och antalet representanter för journalistkåren skurits ner ordentligt, men än så länge är det inte något totalt portförbud för pressen.

Källor: AP, AFPSource link

Be the first to comment

Leave a Reply